"TI SI TAKO HLADNA"

Tribina o povijesti borbe za ženska i socijalna prava

ritn by: A.B. | 10.12.2015.
"TI SI TAKO HLADNA": Tribina o povijesti borbe za ženska i socijalna prava
"Ti si tako hladna", naziv je tribine u organizaciji Baze za radničku inicijativu o borbi za ženska i socijalna prava u Hrvatskoj u periodu od 1917. do 1961. godine. Žensko organiziranje u tom predratnom, ratnom i postratnom periodu bit će prikazano kroz borbu na selu, unutar sindikata i za samoupravljanje.

"Ti si tako hladna", naziv je tribine u organizaciji Baze za radničku inicijativu o borbi za ženska i socijalna prava u Hrvatskoj u periodu od 1917. do 1961. godine kojoj će zainteresirani Zagrepčani moći prisustvovati 18. prosinca. Organiziranje žena u predratnom, ratnom i postratnom periodu bit će prikazano kroz borbu žena na selu, unutar sindikata, kao i borbu za samoupravljanje. 

Tribina započinje s 1917. – godinom obnove sindikalnog rada u tadašnjoj Hrvatskoj - Slavoniji, a završava s 1961. – godinom gašenja Saveza ženskih društava.

Iz BRID-a najavljuju da će naglasak biti na reinterpretaciji potisnutog iskustva borbe za ženska radnička, politička i socijalna prava, s posebnim osvrtom na period 1953. i 1961. godine, vrijeme pada samoupravnog eksperimenta. Prikazat će se povijest Antifašističke fronte žena, sa svim kontradikcijama ženskog organiziranja čiji je prikaz neizostavan za današnje promišljanje ili izgradnje novog emancipatornog pokreta u doba urušavanja izborenih i stečenih prava. 

Radnice
Naglasak tribine bit će na reinterpretaciji potisnutog iskustva borbe za ženska radnička, politička i socijalna prava (FOTO: msub.org.rs)

"Epohu prelamamo kroz drugačiji pogled na motive iz životopisa Tatjane Marinić (1897. - 1966.), borkinje, učiteljice i pionirke domaćih socijalnih službi, čiji su život i rad u prethodnim interpretacijama dobrim dijelom ispisani likovima njenih suradnika i ljubavnika", najavljuju iz BRID-a.

Tribina će se održati 18. prosinca u 19 sati u prostorijama Mreže mladih antifašistkinja, Pavla Hatza 16, Zagreb, a kao govornice na tribini će prisustvovati Marija Ćaćić, Ivana Pejić, Jelena Tešija i Stefan Treskanica

 Lupiga.Com 

Naslovna fotografija: afzarhiv.org


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. UZ USVAJANJE REZOLUCIJE: Kako da se ne radujemo kada smo opet pobijedili, kako?

  28.05.2024.

  Srđan Puhalo

  UZ USVAJANJE REZOLUCIJE: Kako da se ne radujemo kada smo opet pobijedili, kako?

 2. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Preživjet ćemo i Domovinski pokret

  17.05.2024.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Preživjet ćemo i Domovinski pokret

 3. TAPKANJE U MJESTU: Srebrenica i neki beskrajno fini ljudi

  11.05.2024.

  Brano Mandić

  TAPKANJE U MJESTU: Srebrenica i neki beskrajno fini ljudi

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije