VOX FEMINAE FESTIVAL

Mjesec dana bogatog, a besplatnog programa

ritn by: Ivor Fuka | 06.05.2021.
VOX FEMINAE FESTIVAL: Mjesec dana bogatog, a besplatnog programa
„Po petnaesti (WOW!) put slavimo stvaralaštvo žena uz umjetnice, kreativke, teoretičarke, redateljice i glazbenice!“, tim su riječima s Vox Feminae platforme najavili svoj festival koji samo što nije krenuo. I uistinu – wow. Petnaest godina kontinuiteta nije mala stvar, a posebno veseli što i ove godine Vox Feminae Festival ima vrlo bogat program. "Najčešće me zbog izgleda izbacuju iz ženskih WC-a, ili izlaze iz istih provjeriti jesu li ušle u pravi. Ima tu i zbunjenih taksista kojima je poziv preko aplikacije uputila Martina, a dolazim ja. Inzistiranja da im kažem jesam li muško ili žensko. Dovikivanja 'šta si ti neka lezba?'. Pa i do laktova u glavu. Iskreno, meni su sve te zamjene postale iznimno zabavne, dok ne eskaliraju u uvrede i nasilje“, kaže, uoči otvorenja festivala, Martina Šalov, fotografkinja i aktivistica čijim projektom "Ej, dečko" započinje Vox Feminae festival.

„Po petnaesti (WOW!) put slavimo stvaralaštvo žena uz umjetnice, kreativke, teoretičarke, redateljice i glazbenice!“, tim su riječima s Vox Feminae platforme najavili svoj ovogodišnji festival koji samo što nije krenuo. I uistinu – wow. Petnaest godina kontinuiteta nije mala stvar, a posebno veseli što i ove godine Vox Feminae Festival ima vrlo bogat program.

Cjelokupni program, osim što je, kako rekosmo, vrlo bogat, ujedno je i sasvim besplatan, a podijeljen je u tri cjeline - LGBTIQ i queer program, program posvećen „Strašnim ženama“ i, kao zadnji, ali ne i najmanje važan, filmski program

Cijela priča počinje već sutra u 19 sati u zagrebačkom kulturnom centru Šesnaestica, na adresi Ozaljska 16. Za one koji se možda još nisu susreli s Vox Feminae platformom, prepustit ćemo, nakratko, riječ njenim članicama koje će vam objasniti o čemu se radi.

„Vox Feminae platforma promiče ideje rodne ravnopravnosti te propituje status žena u društvu kroz diskusije, predavanja, filmove i umjetničke prezentacije“, objašnjavaju iz Vox Feminae, najavljujući kako ovogodišnji festival otvara fotografski projekt „Ej, dečko“.

Martina Šalov
"Najčešće me zbog izgleda izbacuju iz ženskih WC-a, ili izlaze iz istih provjeriti jesu li ušle u pravi" (FOTO: VoxFeminae)

Projekt je to fotografkinje, videografkinje i akvitistice Martine Šalov, koji je započeo još prije nekoliko godina otvaranjem Facebook stranice Ej, dečko na kojoj je autorica objavljivala fotografije i kratke priče žena koje zbog svog androginog izgleda svakodnevno nailaze na osude okoline i meta su diskriminacije. Ovim projektom Šalov je, kroz svoje fotografije te efektna svjedočanstva fotografiranih žena, željela pokazati svu raskoš raznolikosti žena, ženstvenosti i ljepote. To vidi kao svoj osobni doprinos borbi protiv diskriminacije i stereotipa na koje je društvo odavno „pretplaćeno“. Govoreći o „Ej, dečko“ Šalov će reći da je u društvo duboko ukorijenjen stereotip kako žena treba izgledati i da je sve što je izvan tih okvira jednostavno strano, neobično i zbunjujuće, a mnogima i neprihvatljivo.

„Gotovo svakodnevno događaju se što zabavne situacije, pa i one ne tako lijepe. Znatiželjni pogledi, ali i uvrede i dovikivanja. Najčešće me zbog izgleda izbacuju iz ženskih WC-a, ili izlaze iz istih provjeriti jesu li ušle u pravi. Ima tu i zbunjenih taksista kojima je poziv preko aplikacije uputila Martina, a dolazim ja. Inzistiranja da im kažem jesam li muško ili žensko. Dovikivanja 'šta si ti neka lezba?'. Pa i do laktova u glavu. Iskreno, meni su sve te zamjene postale iznimno zabavne, dok ne eskaliraju u uvrede i nasilje“, kaže, uoči otvorenja festivala, Martina Šalov, koja trenutno živi u Rijeci. 

Inače, njen projekt je već ranije predstavljen u Ljubljani i Nišu, a izložba „Ej, dečko“ će se i nakon otvorenja moći vidjeti u Šesnaestici tijekom trajanja festivalskog programa, sve do sredine sljedećeg mjeseca.

U subotu navečer slijedi i nešto na što zadnjih godinu i kusur nismo previše naviknuti - live koncert. Na terasi ispred Šenaestice stupa umjetnički duo Cura i Dečko. Radi se o Vanesi Petrac i Ivanu Marojeviću, koji zajedno žive i sviraju. Nakon pet godina zajedničkog rada ove godine krenuli su i u realizaciju svog prvog albuma.

Cura i dečka
Vanesa Petrac i Ivan Marojević (FOTO: VoxFeminae)

„Cura pjeva sa srcem u grlu, a dečko svira sav svijet oko sebe“, tim će riječima Curu i Dečka najaviti organizatorice, napominjući kako će „svojim plesnim melodijama, sintevima i loopovima“ uživo stvoriti „elektro-bajkovitu utopiju, punu ljubavi, tijela i smijeha“.

Kad smo već god glazbe, u sklopu festivala, u utorak 11. svibnja, premijerno će biti prikazan i spot za najnoviji singl starih Lupiginih znanica, grupe ŽEN, koji nosi naziv „Uroni u san“ i najavljuje njihov četvrti po redu studijski album.

„Pjesma koja priča o uživanju u sadašnjem trenutku, prepuštanju strujama života i osluškivanju svoje intuicije, savršen je soundtrack za ovo doba u kojem se nalazimo“, kažu iz ŽEN-a koji ove godine slavi već deset godina postojanja

Iz bogatog programa izdvajamo i predstavu „Radnopravnost svima!“ Espija Tomičića i Lucije Klarić, u kojoj glume Lana Vatsel, Mirel Huskić, Karmen Sunčana Lovrić i Dragutin Mikšić, u produkciji udruge K-zona te u suradnji sa zagrebačkom Akademijom dramske umjetnosti u sklopu programa „Nismo tražile – za ravnopravnost, protiv uznemiravanja“. „Radnopravnost svima!“ nastala je iz istoimenog europskog projekta čija je svrha bila ukazati na diskriminaciju LGBTI osoba na radnom mjestu, kao i pri zapošljavanju, a tijekom kojeg je prikupljen niz svjedočanstava osoba koje su doživjele takve oblike diskriminacije. 

„Dokumentaristička priroda materijala iz kojeg se poseže za inspiracijom pri radu dodatno naglašava opipljivost i živost same predstave koja je i poetički zamišljena da bude što bliskija svom gledatelju. Četvero glumaca utjelovljuje priče koje su izvedene i pretočene u dramsku materiju iz iskustava članova zajednice te gradi mozaičnu sliku u kojoj pokušava zahvatiti što više mogućih pogleda na situaciju i opsežno obraditi različita iskustva LGBTQ+ osoba. Jezik predstave je jednostavan, mogli bismo reći – ljudski, te je izražen naglasak na prepoznavanju i empatiji kroz ekspresivnu glumačku suigru“, stoji u opisu predstave. 

S obzirom na pandemijske uvjete života i pripadajuće mu epidemiološke mjere broj gledateljica i gledatelja poprilično je ograničen, stoga preporučujemo da svoje mjesto osigurate na vrijeme, a to je čim prije, rezervacijom na e-mail emina@voxfeminae.net. „Radnopravnost svima!“ na rasporedu je u utorak 11. svibnja u 20 sati.

Dva dana kasnije, u četvrtak 13. svibnja moći ćete vidjeti instalaciju „Soba za suočavanje“, slovenske umjetnice Rine Barbarić, koja tematizira žensku seksualnost „bez srama i straha u dva dijela“ s ciljem razbijanje tabua o ženskoj seksualnosti.

Rina Barbarić
„Bez srama i straha u dva dijela“ (FOTO: VoxFeminae)

Instalacija će biti upriličena u Showroom Galeriji Nova, a inspirirana je radionicom dramaturginje i spisateljice Jasne Jasne Žmak, „Pussy talk“, koju je Rina Barbarić prošlu zimu pohodila zajedno s Normom Trkovnik, Karlom Lebhft, Dunjom Dejanović i Anđelom Rostuhar. Što je proizašlo iz tog druženja i promišljana pogledajte sami sljedećeg četvrtka. 

Na rasporedu Vox Feminae Festivala su i dvadeset i dvije filmske projekcije. Radi se o vrlo raznolikim filmovima, od igranih, preko animiranih i eksperimentalnih, do dokumentarnih. Organizatorice posebno ističu dokumentarni film „Glory to the Queen“ koji otkriva priče četiri legendarne gruzijske šahistice koje su revolucionarizirale ženski šah diljem svijeta i postale sovjetske ikone ženske emancipacije. Tim filmom će i započeti festivalski filmski program, 20 svibnja, a sve projekcije prikazivat će se u zagrebačkom Kinu Tuškanac. 

Tu su još i od kritike hvaljena „Tereza 37“ Danila Šerbedžije s fenomenalnom Lanom Barić u glavnoj ulozi, o čemu smo na Lupigi već pisali. Potom je tu i obećavajući omnibus pet jordanskih redateljica, kao i „Chronicles of Her“ dobitnik nagrade Best Women Director na prošlogodišnjem Cannesu. Za sve one koji nisu u mogućnosti doći u Zagreb dobra vijest je da će se sve projekcije sasvim besplatno moći pogledati i putem online platforme Kina Europe.

Tereza 37
Evo prilike da besplatno pogledate "Terezu 37" (FOTO: Tereza37)

„U lipanj ulazimo programom posvećenom 'Strašnim ženama', dok se posebno ističu dvije književne promocije koje će se održati u parku ispred Bookse. Slikovnicom 'Straška postavlja teška pitanja', autora Želimira Periša i ilustratorice Ivane Štrukelj, predstavit će se djevojčica Straška koja želi, kad odraste, postati 'Strašnom ženom'. Promocija je na rasporedu u subotu, 5. lipnja u 12 sati. Druga publikacija 'Putevima strašnih žena', po prvi put u tiskanom formatu, bilježi neistraženu i zaboravljenu povijest lokaliteta diljem Hrvatske, a koju su svojim djelovanjem obilježile lokalne 'Strašne žene'. Promociju će pratiti i edukativna tura po centru Zagreba. Promocija je na rasporedu u petak, 11. lipnja u 19 sati“, najavljuju organizatorice treću cjelinu festivalskog programa. 

Za kraj spomenimo i vrlo zanimljivu radionicu koja će zainteresirane poučiti tehničkim i metodološkim znanjima potrebnima za uređivanje kontroverzne hrvatske Wikipedije za koju u posljednje vrijeme stižu vijesti o pozitivnim promjenama, nakon desetljeća informacijske zatvorenosti, revizionizma i cenzure. Ova radionica ima vrlo konkretne ciljeve - povećanje sadržaja posvećenog ženama i smanjenje rodnog jaza.

„Osim samog sadržaja Wikipedije koji nije rodno balansiran, gotovo identičan disbalans nalazi se i ukoliko se pogledaju podaci o samim urednicima i urednicama Wikipedije. Na praktičnom dijelu facilitirat će se otvaranje osobnih računa na Wikipediji zainteresiranim osobama, te ćemo proći osnove editiranja, dodavanje resursa i citata postojećih tekstova te se dogovoriti o daljnjem načinu funkcioniranja grupe“, stoji u najavi radionice koja uistinu može poboljšati otvorena i slobodna digitalna dobra današnjeg društva, zbog čega Lupiga apelira na sve one kojima je ovo zanimljivo područje da se prijave na ovu radionicu. Potrebno je poslati e-mail na adresu info@voxfeminae.net sa subjectom „WikiNaVoxu“ do nedjelje, 9. svibnja u podne.

Na obljetnicu rođenja hrvatske slikarice Edite Schubert, 17. lipnja, festival zatvara svoja vrata, simbolično uz predavanje o stvaralaštvu Edite Schubert koje će održati povjesničarka umjetnosti Leonida Kovač. Predavanje će se održati u Šesnaestici s početkom u 18 sati.

Više informacija i točne termine svih događanja možete pronaći na festivalskoj internetskoj stranici.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: VoxFeminae

 

Reflektor

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda

 Sadržaj ovog teksta isključiva je odgovornost udruge Lupiga

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  2. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

  3. DUNI VJETRE: Čudna smrada od Mostara grada

    28.02.2024.

    Srđan Puhalo

    DUNI VJETRE: Čudna smrada od Mostara grada

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije