SUBVERSIVE

I ove godine kvalitetno i subverzivno

ritn by: L.T. | 15.05.2022.
SUBVERSIVE: I ove godine kvalitetno i subverzivno
Uz „Heroje radničke klase“, hvaljeni igrani film, danas se u Zagrebu otvara Subversive festival koji će potrajati sve do subote 28. svibnja, dakle, dugih 14 dana. Filmski dio festivala trajat će nešto kraće – do nedjelje, 22. svibnja – i održavat će se u kinu Tuškanac, Dokukinu KIC, Kulturno informativnom centru te Privredniku, a program će se, što je prednost koju se festivali otkrili u vrijeme pandemije, usporedno održavati i u online varijanti. Očekuje nas četrdeset recentnih filmova koji su obilježili ovu godinu, a festival je posvećen Draganu Rubeši, filmskom kritičaru i selektoru Subversivea koji je preminuo u veljači ove godine. Filmovi iz igrane i dokumentarne konkurencije natjecat će se za nagrade „Wild Dreamer“, a ocjenjivat će ih tročlani žiri u kojem je i Lupigin dugogodišnji filmski kritičar Marko Stojiljković.

Uz „Heroje radničke klase“, hvaljeni igrani film, danas se u Zagrebu otvara Subversive festival koji će potrajati sve do subote 28. svibnja, dakle, dugih 14 dana. Filmski dio festivala koji je došao do svog 15. izdanja trajat će nešto kraće – do nedjelje, 22. svibnja – i održavat će se u kinu Tuškanac, Dokukinu KIC, Kulturno informativnom centru te Privredniku, a program će se, što je prednost koju se festivali otkrili u vrijeme pandemije, usporedno održavati i u online varijanti

Očekuje nas četrdeset recentnih filmova koji su obilježili ovu godinu, a festival je posvećen Draganu Rubeši, filmskom kritičaru i selektoru Subversivea koji je preminuo u veljači ove godine. Filmovi iz igrane i dokumentarne konkurencije natjecat će se za nagrade „Wild Dreamer“, a ocjenjivat će ih tročlani žiri u kojem je, uz kulturnu antropologinju Sonju Leboš te novinarku i redateljicu Tinu Leisch, i Lupigin dugogodišnji filmski kritičar Marko Stojiljković.

Ovogodišnje izdanje otvara film Miloša Pušića, „Heroji radničke klase“, čiji scenarij je osmišljen još prije deset godina, ali nije bilo sredstava za snimanje filma. Jednom kad je Pušić za svoju ideju iznašao sredstva, „Heroji“ su bili snimljeni u manje od mjesec dana, a glavnu ulogu preuzela je Jasmina Đuričić dobitnica „europskog Oscara“ za film „Quo vadis, Aida?“.

„Film o grupi ilegalnih građevinskih radnika bez osnovnih prava koji se pokušavaju suprotstaviti svojim šefovima okarakteriziran kao ogorčena punk pjesma prije nego očekivana tužaljka o radničkoj klasi koja odlazi u raj, svjetsku premijeru imao je u sklopu berlinske Panorame“, opisuju organizatori festivala.

Već ranije je redatelj Miloš Pušić objasnio zbog čega je krenuo u snimanje ovog filma.

„Zanimale su me dvije teme - klasna neravnopravnost i borba malog čovjeka s velikim zlom, koja je u startu osuđena na potencijalni neuspjeh te život u svijetu u kojem ne funkcionira sustav nagrade i kazne, gdje biste ako radite nešto dobro bili nagrađeni, a kažnjeni ako radite nešto loše. Činilo mi se da je i dalje aktualno, i to ne samo kod nas, to doba nepravde gdje jedni imaju ekstremno puno, a drugi ništa. Ne vjerujem da će film promijeniti svijet, ali ako netko pogleda film i provede neko vrijeme razmišljajući malo dublje o nečemu o čemu nije ranije razmišljao - to je za mene velika stvar", kaže Pušić čiji film imate priliku pogledati danas u Tuškancu od 20 sati.

Iz Subversivea u igranoj konkurenciji izdvajaju novi film francuske redateljice Claire Denis „Obje strane oštrice“ koji je nagrađen Srebrnim medvjedom na Berlinaleu, a koji se bavi ljubavnim trokutom u doba pandemije. Uz Juliette Binoche u filmu glavne uloge tumače Vincent Lindon i Grégoire Colin. Srebrnog medvjeda na istom festivalu osvojio je i još jedan „gost“ Subversivea, „Spisateljičin film“ Hong Sang-sooa koji progovara o ljepoti slučajnih susreta i važnosti autentičnosti u neiskrenom svijetu filma. 

„Tu je i pobjednik Un Certain Regard sekcije u Cannesu 'Otvaranje šaka' Kire Kovalenko, kao i bolivijski pobjednik sekcije Orizzonti u Veneciji 'Veliko kretanje' u režiji Kira Russa, filmska simfonija i oda jednom od najviših gradova na svijetu, La Pazu. U konkurenciji je i 'Rupa', speleološko-filmsko remek-djelo Michelangela Frammartina, punokrvni primjerak žanra slow-cinema koji je u Veneciji osvojio čak tri nagrade, uključujući Specijalnu nagradu žirija u međunarodnoj konkurenciji“, navode iz Subversivea. 

Što se tiče dokumentarne konkurencije, nju predvodi debitantski film Marusje Siroječovskaje, „Kako spasiti mrtvog prijatelja“, koji je nedavno nagrađen na prestižnom festivalu dokumentarnog filma Visions du Réel, a koji je također i u konkurenciji ovogodišnjeg Cannesa s kojeg će Lupiga izvještavati ove godine. Film se bavi suicidalnim „milenijalcima“ s moskovske periferije, a svojevrsno je ljubavno pismo redateljice njenom prijatelju Kimiju.

„U konkurenciji je i novi film austrijske dokumentaristice Ruth Beckerman, 'Mutzenbacher', pobjednik Encounters sekcije na ovogodišnjem Berlinaleu. Beckermann će u sklopu festivala u srijedu, 18. svibnja, održati i masterclass predavanje 'Režirati sjećanja: politički krajolici u dokumentarnom filmu'. Tu je i šarmantni dokumentarac 'Vodič za ljubav i borbu protiv kapitalizma' o bračnom paru Monique i Michelu Pinçon-Charlotu, francuskim sociolozima i autorima proslavljenih knjiga 'Nasilje bogatih' i 'Predsjednik ultra-bogatih. Kronika klasnog prezira u politici Emmanuela Macrona'“, najavljuju organizatori. 

Na festivalu će se naći i bogat popratni filmski program, u sklopu kojeg će se prikazati i retrospektiva prošle godine preminule talijanske dokumentaristice Cecilije Mangini. Po prvi puta u Hrvatskoj će se moći vidjeti izbor dokumentarnih i igranih filmova ove autorice koja je ostala aktivna sve do svoje 93. godine života. 

„U goste nam dolaze Paolo Pisanelli, redatelj i njezin česti suradnik te filmologinja i teoretičarka Dalila Missero, autorica knjige 'Women, Feminism and Italian Cinema'“, kažu iz Subversivea.

Program naslovljen „Tko zna što će jučer donijeti?“ donosi filmove Haruna Farockija, Andreja Užice, Julesa Dassina i Pantelisa Voulgarisa koji tematiziraju povijesne prekretnice u balkanskim zemljama u 20. stoljeću i njihov utjecaj na naše kolektivno sjećanje.

Za srijedu je u Dokukinu KIC najavljena i hrvatska premijera dokumentarca „Punk the Capital“ koji donosi priču o stvaranju zanimljive punk scene u Washington D.C.-u. Na toj projekciji će se pojaviti i redatelj filma James June Schneider u pratnji Jeffa Nelsona, legendarnog bubnjara Minor Threata koji je jedan od začetnika washingtonske punk scene. 

„U kinu Tuškanac u sklopu programa 'Duras/Godard dijalozi' prikazat će se i dva filmska dijaloga posvećena velikim francuskim umjetnicima Marguerite Duras i Jean-Lucu Godardu. Dokumentarno-igrani hibrid 'Želim pričati o Duras' redateljice Claire Simon baziran je na intervjuima Durasina 38 godina mlađeg ljubavnika Yanna Andrée, dok je 'Vidimo se u petak, Robinsone' baziran na razigranoj korespondenciji dvije filmske legende Jean-Luca Godarda i iranskog redatelja i književnika Ebrahima Golestana“, zaključuju u Subversiveu. 

Jedan od zanimljivijih panela na ovogodišnjem festivalu održat će se u ponedjeljak 23. svibnja, nakon projekcije filma „Hakirana pravda“, redateljskog dvojca Clare López Rubio i Juana Pancorba koji od samog početka prate slučaj najpoznatijeg zapadnog političkog zatvorenika Juliana Assangea. Putem Zooma će gostovati aktivistica Marie-Odile Dorer iz pokreta za oslobođenje Assangea, potom odvjetnica WikiLeaksa Renata Àvila te francuski filozof Geoffroy de Lagasnerie, autor knjige „Umijeće pobune: Snowden, Assange, Manning“.

Agnes Gagyi, mađarska sociologinja koja prati istočnoeuropsku politiku i društvene pokrete u kontekstu dugoročne svjetsko-ekonomske integracije regije, u nedjelju, 22. svibnja, iznijet će pregled zbivanja na temu „Nova ljevica u Istočnoj Europi i globalna kriza“.

„Suočeni s aktualnim stanjem krize – globalnim postpandemijskim i sankcijskim poremećajima, širom krizom profitabilnosti, rastućim geopolitičkim tenzijama koje prate slabljenje američke hegemonije, ratom u Ukrajini, i približavanjem roka za implementiranje klimatskih mjera – kapaciteti istočnoeuropske ljevice doimaju se obeshrabrujuće nedostatnima. Umjesto premošćivanja jaza projekcijama na tragu pitanja 'što bi ljevica trebala učiniti', u ovom ću predavanju pokušati naglasiti određene točke rasprave pomoću kojih bismo mogli sistematizirati situaciju, koristeći alate lijeve analize kako bih usmjerila postojeće kapacitete za djelovanje“, najavljuje Gagyi.

Detaljni raspored i filmskog festivala i Subversive foruma možete pogledati na ovom linku.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Hakirana pravda

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Ustavne vrednote u doba krize"

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

    19.04.2024.

    Srđan Puhalo

    UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

  2. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

  3. SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

    02.04.2024.

    Bojan Tončić

    SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije