NOVA RUNDA BESPLATNIH FILMOVA

Evo prilike da pogledate hvaljenu „Dubinu dva“

ritn by: I.F. | 18.04.2020.
NOVA RUNDA BESPLATNIH FILMOVA: Evo prilike da pogledate hvaljenu „Dubinu dva“
Nakon što su prije mjesec dana Restart i Dokukino KIC ponudili na besplatno gledanje 22 filma kako bismo što lakše podnijeli mjere globalne karantene uslijed pandemije koronavirusa, ovih su dana odlučili izmijeniti svoju ponudu. Na platformi volimdokumentarce.net upriličili su nam „Vikend regionalnih autora“. Za besplatno gledanje tako ovaj vikend Restart nudi dva filma Ognjena Glavonića – od kritike i publike hvaljenu „Dubinu dva“ te njegov raniji hit „Živan pravi pank festival“. Tu je i dokumentarni debi Srđana Keče „Posle rata“, izvrsna „Blokada“ nagrađivanog Igora Bezinovića, „I'm Nobody“ Barbare Matejčić i Nine Urumov te „Kino otok“ Ivana Ramljaka. Novi kod za gledanje besplatnih filmova je „DOKU-KINO“. Tako će u narednom periodu na spomenutoj platformi biti besplatno gledanje za novi set od 20 filmova Restart Labela.

Nakon što su prije mjesec dana zagrebački Restart i Dokukino KIC ponudili na besplatno gledanje 22 filma kako bismo što lakše podnijeli mjere globalne karantene uslijed pandemije koronavirusa, ovih su dana odlučili izmijeniti svoju ponudu. Na platformi volimdokumentarce.net upriličili su nam „Vikend regionalnih autora“. Za besplatno gledanje tako ovaj vikend Restart nudi dva filma Ognjena Glavonića – od kritike i publike hvaljenu „Dubinu dva“ te njegov raniji hit „Živan pravi pank festival“. Tu je i dokumentarni debi Srđana Keče „Posle rata“, izvrsna „Blokada“ nagrađivanog Igora Bezinovića, „I'm Nobody“ Barbare Matejčić i Nine Urumov te „Kino otok“ Ivana Ramljaka. 

JOŠ SJAJNIH BESPLATNIH FILMOVA: I Restart dao svoj doprinos lakšem podnošenju izolacije

Novi kod za gledanje besplatnih filmova je „DOKU-KINO“. Tako će u narednom periodu na spomenutoj platformi biti besplatno gledanje za novi set od 20 filmova Restart Labela. Nažalost to znači da filmovi koje su besplatno ponudili u prvom navratu od sada više nisu besplatni, ali se i dalje mogu pogledati uz minimalnu naknadu. 

„Pri odabiru novih besplatnih naslova htjeli smo staviti naglasak na filmove redatelja čiji je rad obilježio regionalnu dokumentarnu produkciju u posljednjih nekoliko godina“, kažu u Restartu.

O Ognjenu Glavoniću „najzvučnijem“ imenu iz Restartove ponude na Lupigi smo pisali u više navrata, i to povodom njegovog iznimno uspješnog i nagrađivanog igranog filma „Teret“ te dokumentarca „Dubina dva“ čije gledanje toplo preporučujemo. „Dubina dva“ premijerno je prikazana na Berlinaleu, a film je osvojio Veliki pečat regionalne konkurencije ZagrebDoxa, kao i nagradu za najbolju montažu na festivalu Beldocs. O oba spomenuta filma smo u dva navrata razgovarali s Glavonićem.

RAZGOVOR - OGNJEN GLAVONIĆ I JELENA MAKSIMOVIĆ: Film mora razbijati nacionalističku mitomaniju

TERET: A šta sa zlom koje nesvesno čine nesumnjivo dobri ljudi?

POBJEDNIK ZAGREBA: „Udarili smo na iluzije i laži da smo mi uvek žrtve“

DUBINA DVA: Šamar u lice mitomanskoj naciji

„Vrlo brzo 'Dubina dva' je od kritičara prozvana 'forenzičkim dokumentarcem' zbog nevjerojatne preciznosti kojom se suočava s temom ratnih zločina, točnije, organiziranom akcijom uklanjanja ubijenih Albanaca s Kosova, koje je MUP Srbije za vrijeme NATO bombardiranja 1999. godine hladnjačama prebacivao u sekundarnu masovnu grobnicu u bazi specijalne policije u Batajnici, samom predgrađu Beograda“, navode iz Restarta, objašnjavajući kako posebnu vrijednost „Dubini dva“ daje „meditativni i hipnotizirajući pristup s kojim je redatelj ostavio gledateljima mogućnost da sami sastave priču te dao glas onima koji ga dotada nisu imali“.

Drugi Glavonićev film u ponudi je „Živan pravi pank festival“. Riječ je o neobičnoj priči o Živanu Pujiću Jimmyu, simpatičnom pankeru koji s neviđenom upornošću svake godine organizira punk festival u svom rodnom selu Tomaševcu, na istoku Vojvodine, i uvijek je na gubitku. U međuvremenu festival se preselio u Pančevo i stvari su se promijenile. Živan, kojeg smo upoznali jednom prilikom, inzistira na dosjetci da se Pančevu zove Pankčevo i u stanju je satima razgovarati o punku.

Oba Glavonićeva filma, na ovom mjestu vas upozoravamo, bit će dostupna za besplatno gledanje samo do 23. travnja. 

Film „Posle rata“, Srđana Keče, također je hvaljeni dokumentarac koji se bavi pitanjima što je jedna generacija ostavila u nasljeđe drugoj ratovima na području bivše Jugoslavije. 

„Njegov debitantski dokumentarac donosi malo poznatu priču o Gorjancima, malobrojnoj etničkoj skupini iz kosovskih planina u čije je živote rat 1999. godine donio metež i potjerao ih u potragu za novim. 'Posle rata' dostupan je za gledanje potpuno besplatno dok su dva Kečina filma koja su uslijedila, 'Pismo ocu' te 'Mirage', dostupni uz popust i minimalnu naknadu“, poručuju iz Restarta. 

„Potpuno je besplatan i film Ivana Ramljaka 'Kino otok', poetski dokumentarac o izgubljenoj kulturi posjećivanja kina u malim mjestima na hrvatskim otocima tijekom druge polovice prošlog stoljeća, 'I'm Nobody' Barbare Matejčić i Nine Urumov o sudbinama tražitelja azila u zemlji koja ne voli strance, te 'Blokada' Igora Bezinovića, jedinstveni pogled iznutra u najduži, najbrojniji i politički najznačajniji studentski prosvjed na ovim prostorima od 1971. godine, koji je započeo u travnju 2009. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu“, objašnjavaju iz Restarta. 

Do kraja travnja je, kako smo već spomenuli, dostupan i novi set besplatnih naslova Restart Labela od kojih vrijedi posebno izdvojiti filmove o životu slavnog Fele Kutija, „U potrazi za Felom“, filmsku biografiju uvrnute mitske američke figure, novinara i ekscentrika Huntera S. Thompsona, rodonačelnika „gonzo novinarstva“, „Gonzo: Život i djelo Huntera S. Thompsona“.

Popis svih novih besplatnih dokumentaraca i detaljne upute za gledanje možete pronaći na ovom linku.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Pixabay

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

  2. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije