POSJEČENI "SLAVOLUK"

Darko Rundek u spomen jednom stablu kojeg više nema

ritn by: I.F. | 26.03.2019.
POSJEČENI "SLAVOLUK": Darko Rundek u spomen jednom stablu kojeg više nema
„Stabla, koje tu raste barem osamdeset godina, više neće biti“, zadnje su riječi koje se čuju na video snimci koju je glazbenik Darko Rundek postavio na svojoj Facebook stranici, a kojom upozorava kako stabla koje je "kao slavoluk" stajalo na ulazu u zagrebačku Kinoteku više nema. Video počinje uz zvonjavu crkvenih zvona, a uz ono što je od stabla ostalo – veliki panj – Rundek i troje njegovih prijatelja zapalili su svijeću. „Posjekli su ga zbog toga što je malo diglo asfalt ovdje“, govori Rundek pokazujući na Kordunsku ulicu i objašnjavajući kako je stablo stajalo kao slavoluk na ulazu u Kinoteku. Kaže i da će štetu koje je napravilo korijenje stabla komunalne službe ionako morati popraviti.

Nakon što je u prosincu, video snimkom na svojoj Facebook stranici, glazbenik Darko Rundek upozorio na sječu stabala u park-šumi u srcu Zagreba, večeras je održao kratak govor, svojevrsni in memoriam za stablo koje je pružalo golemu krošnju nad prilazom zagrebačkoj Kinoteci.

OSTAJE SAMO PUNO HRASTOVINE: Rundek videom upozorio na sječu hrastova u zagrebačkoj park-šumi

Na ovu devastaciju Rundek je također upozorio na svojoj Facebook stranici, s kratkim videom koji počinje uz zvonjavu crkvenih zvona, jer posječeno se stablo nalazilo tik uz zvonik crkve Svetog Blaža. Uz ono što je od stabla ostalo – veliki panj – Rundek i troje njegovih prijatelja zapalili su svijeću.

Kinoteka
Stablo u punom sjaju (SCREENSHOT: GoogleMaps)

„Posjekli su ga zbog toga što je malo diglo asfalt ovdje“, govori Rundek pokazujući na Kordunsku ulicu i objašnjavajući kako je stablo stajalo kao slavoluk na ulazu u Kinoteku. Kaže i da će štetu koje je napravilo korijenje stabla komunalne službe ionako morati popraviti.

„Stabla, koje tu raste barem osamdeset godina, više neće biti“, zadnje su riječi koje se čuju na ovom Rundekovom videu. 

Rundek posljednjih godina pokazuje veliku brigu za očuvanje okoliša. Ove subote tako će na Črnomercu, uz potok, predvoditi prosvjednu šetnju, kao znak podrške inicijativi za očuvanje otvorenog toka potoka Črnomerec, jednog od rijetkih preostalih zagrebačkih potoka koji su sačuvali otvoreni tok u cijeloj dužini, od izvora na Medvednici do ušća u potok Vrapčak koji se dvjestotinjak metara nakon toga ulijeva u Savu. Generalni urbanistički plan na ovom mjestu predviđa izgradnju prometnice, čime bi se potok jednostavno zatvorio. Šetnja kreće u 11 sati na tramvajskom okretištu Črnomerec, a završava na savskom nasipu, sve s ciljem kako bi se ukazalo na potrebu da se betonizacija potoka spriječi, a prostor uz potok uredi i prilagodi za potrebe građana.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/Facebook

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

  2. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije