NEMOJ ME BUDITI

"Tomašev bluz vijuga i spušta se niz serpentine poput prvog pelinkovca"

ritn by: I.F. | 13.05.2020.
NEMOJ ME BUDITI: "Tomašev bluz vijuga i spušta se niz serpentine poput prvog pelinkovca"
„Roman je to napisan kao beskonačni košmarni dan u kojemu se ne pojavljuje svjetlo Andie MacDowell, po mnogočemu studija alkoholizma, usporediva i s filmom 'Leaving Las Vegas', potresan dokument o razorenoj deliričnoj svijesti koja u trenucima lucidnosti govori istine, da bi ih tren poslije posrala i prezrela i s lakoćom ih se odrekla. Ovaj roman će nesumnjivo postati kultan i nadgeneracijski“, reći će književni urednik Kruno Lokotar o romanu „Nemoj me buditi“. Prvi je to roman Lupiginog kolumniste Marka Tomaša kojeg poznajemo kao jednog od najboljih suvremenih pjesnika na ovim prostorima. Osim Lokotara o Tomaševom „Nemoj me buditi“ ponešto je zapisao i književnik Robert Perišić, čiji je najnoviji roman „Područje bez signala“ ovih dana nahvalio New York Times.

„Roman je to napisan kao beskonačni košmarni dan u kojemu se ne pojavljuje svjetlo Andie MacDowell, po mnogočemu studija alkoholizma, usporediva i s filmom 'Leaving Las Vegas', potresan dokument o razorenoj deliričnoj svijesti koja u trenucima lucidnosti govori istine, da bi ih tren poslije posrala i prezrela i s lakoćom ih se odrekla. Ovaj roman će nesumnjivo postati kultan i nadgeneracijski“, reći će književni urednik Kruno Lokotar o romanu „Nemoj me buditi“.

Prvi je to roman Marka Tomaša kojeg poznajemo kao jednog od najboljih suvremenih pjesnika na ovim prostorima. Rođen je 1978. godine u Ljubljani, a danas živi i radi u Zagrebu. Iza sebe ima deset knjiga poezije - „S rukama pod glavom“, „Mama, ja sam uspješan“, „Život je šala“, „Zbogom, fašisti“, „Bulevar narodne revolucije“, „Crni molitvenik“, „Regata papirnih brodova“, „Marko Tomaš i druge pjesme“, „Varanje smrti“ te prošlogodišnju „Trideset deveti maj“. Neke od ovih knjiga prevođene su na slovenski i makedonski jezik, a Tomaš je autor i odlične biografije „Ivica Osim, utakmice života“, koja je prevedena na japanski jezik. 

Osim toga objavljena su i njegova „Pisma s juga“ gdje su ukoričeni tekstovi koje piše za slovenski dnevni list Večer. U knjigu „Kolodvor i paranoja“ uvrštene su kolumne „Kolodvor Marka Tomaša“ koje je svojevremeno pisao za Urban magazin, kao i kolumne naslovljene „Paranoja Marka Tomaša“ što ih već godinama objavljuje na Lupigi.

O njegovom romanu prvijencu makedonska književnica Rumena Bužarovska napisala je sljedeće: „'Nemoj me buditi' je (anti)roman u kojem su raspad naratora, ali i raspad priče koja sadrži traume iz prošlosti i surovu korumpiranost sadašnjosti, metafora o raspadu suvremenog društva i suvremenog čovjeka. Kroz svoj prepoznatljivi stil – oštar i koncizan, a duboko liričan i osoban – Marko Tomaš bespoštedno nas vodi kroz mračne putešestvije u kojima su bolesna ravnodušnost prema postojanju i panični strah od smrti u postojanom konfliktu.“

"Nemoj me buditi" - Marko Tomaš
Naslovnica romana "Nemoj me buditi" (FOTO: V.B.Z.)

Roman je nedavno objavila zagrebačka izdavačka kuća V.B.Z. koja ga čitateljima danas nudi u pretprodajnoj akciji s popustom od 20 posto, odnosno po cijeni od 87,20 kuna. 

Osim Bužarovske o „Nemoj me buditi“ ponešto je zapisao i književnik Robert Perišić, čiji je najnoviji roman „Područje bez signala“ ovih dana nahvalio New York Times

„Natruhe krimi-priče tope se u atmosferi, između teškog umora i laganog humora junaka koji bi trebao poduzeti nešto i, evo, samo što nije – dok Tomašev bluz vijuga i spušta se niz serpentine poput prvog pelinkovca“, kaže Perišić o Tomaševom romanu.

Za kraj vam donosimo i još jednu kratku crticu o romanu koju potpisuje izvrsni bosanskohercegovački pjesnik Mehmed Begić.

„Prividno odsustvo radnje u romanu 'Nemoj me buditi' donekle je i njegova sudbina – stvarna poput sudbine svakoga od nas, nakon što se u sopstvenoj prolaznosti suočimo sa vremenom koje nam je iscurilo kroz prste. Ono što svi očekuju se ne događa. Ali samo je tako moguće naglasiti prisustvo svega što okružuje nedogađanje, ono što pulsira u napetosti do završne rečenice. Silovito i realno, košmarno i očajno, priča natopljena ljekovitim drogama i alkoholom diše jedinom stvarnošću koja je bitna. Zvučna pratnja dobrog dijela ove knjige naoko je nasumično odabrani Chet Baker. Pa ipak, ovom čitatelju se kao prateća podloga nameće tvrđi jazz-zvuk – harder post-bop – kao neizostavni dio Tomaševog remek-djela“, zaključuje Begić.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

  2. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije