KRIŽNI STOŽER

Epidemiologija u službi Biblije

ritn by: Nataša Škaričić | 09.04.2020.
KRIŽNI STOŽER: Epidemiologija u službi Biblije
Da nema racionalnog, posebno ne epidemiološkog razloga za opuštanje, podsjeća nedavna izjava prvog čovjeka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslava Capaka: „Mislimo da u ovom trenutku ne bismo popuštali mjeru ograničenja kretanja jer su nam sljedeći tjedni ključni“. Možemo se samo s tugom sjetiti muke svih onih budala koji su mjesec dana mahnito sapunali ruke, prijavljivali zaražene susjede, bježali od svake sumnjive osobe, dakle, od svakoga, slavili policijske akcije na nedužne šetačice, pa nastavljali s nizom higijenskih rituala za spas svijeta, ovjerenih kod naših „vrhunskih znanstvenika“. Sve su to pobožno radili da bi na Veliki četvrtak horde još pobožnijih poništile učinak njihovog truda, relaksirano stenjući uz blagdansku raskoš i vjerujući u veće čudo od toga da se HDZ može promijeniti, da će ministar zdravstva i vodeći epidemiolozi djelovati slobodni od Biblije, a hrvatsko zdravstvo postati među najboljima u svijetu.

„Naš je cilj da sve mjere relaksiranja budu primjerene epidemiološkim procjenama da ne bi slučajno s prenaglim relaksiranjem došlo do širenja zaraze, rekao je premijer Andrej Plenković i potvrdio da će se relaksiranje mjera što se tiče otvaranja tržnica dogoditi prije Uskrsa, a postupat će prema preporukama epidemiologa i napraviti optimalan napor kako bi vodili računa o zdravstvenoj sigurnosti.“

Ovaj kratki pasus u kojem se čak tri puta spominje relaksiranje, a istom frekvencijom epidemiolozi i Uskrs, dio je vijesti objavljene u većini hrvatskih medija, šest dana nakon 1. aprila.

Odmah se, dakle, znalo da nije šala i da će psihološki učinak te najave već sutradan biti vidljiv na ulicama Zagreba. 

Samo dva dana poslije, dogodila se epidemiološka noćna mora: ustanovljeno je da je koronavirus, koji u značajnom postotku ubija starije i od ranije bolesne ljude, ušao u dom za umirovljenike u Splitu i tamo, koliko ovaj tren znamo, zarazio deset osoba starijih od 80 godina. Četrdeset i devet ih je evakuirano iz doma u objekt na Križinama, neki su ostali na drugom katu ustanove, no već stižu vijesti da i oni imaju neke simptome virusne bolesti, a dan kasnije potvrđeno je da je koronavirus ušao i u dom umirovljenika u Koprivnici. Konačni će saldo ove katastrofe biti poznat u danima ili tjednima koji slijede. 

Riva - Split
Mjere "relaksacije" vrlo će se brzo primijetiti na ulicama (FOTO: HINA/Mario Stromtić)

Usred, dakle, noćne more, Nacionalni je krizni stožer održao konferenciju za novinare u promijenjenom i vrlo zanimljivom sastavu. Rupu na mjestu ministra zdravstva koji je bio u Splitu, popunio je glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) Zvonimir Ancić koji se u obraćanju posvetio promociji zaštite života od začeća do prirodne smrti i sličnim tlapnjama, ne izustivši ni riječ o tome da se svećenici ovih dana baš nisu iskazali u zaštiti života za vrijeme epidemije, nego upravo suprotno. Neki pozivaju na okupljanje vjernika, neki i na bunt protiv policije, a hvarske su župe čak dobile dozvolu da održe procesiju preko dobrog dijela otoka. 

Uz gostovanje na konferenciji Kriznog stožera, crkva je isti dan dobila još posebniji bonus. Vlada je pred Uskrs zaista „relaksirala“ mjere, pa su od danas u Hrvatskoj otvorene tržnice i produžen rad trgovina, tek toliko da Kaptolu na katolički blagdan ne bi ponestalo HDZ-ovog vazelina. Da nema racionalnog, posebno ne epidemiološkog razloga za opuštanje, podsjeća nedavna izjava prvog čovjeka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslava Capaka: „Mislimo da u ovom trenutku ne bismo popuštali mjeru ograničenja kretanja jer su nam sljedeći tjedni ključni za obuzdavanje širenja infekcije“.

Ponovimo: „Sljedeći su tjedni ključni za obuzdavanje širenja infekcije.“ 

To je izjavio neposredno prije saznanja o bolesnim starcima u umirovljeničkom domu. 

Krunoslav Capak
Možemo se samo s tugom sjetiti muke svih onih koji su se pridržavali niza higijenskih rituala za spas svijeta (FOTO: HINA)

Čovjek bi ovim povodom mogao ponoviti sve one zastrašujuće podatke koji nas stavljaju među rijetke zemlje u kojima je glavni izum vatra i drveni križ, ali više ništa od toga nije dovoljno. 

Možemo se samo s tugom sjetiti muke svih onih budala koji su mjesec dana mahnito sapunali ruke, prijavljivali zaražene susjede, bježali od svake sumnjive osobe, dakle, od svakoga, slavili policijske akcije na nedužne šetačice, pa nastavljali s nizom higijenskih rituala za spas svijeta, ovjerenih kod naših „vrhunskih znanstvenika“.

Sve su to pobožno radili da bi na Veliki četvrtak horde još pobožnijih poništile učinak njihovog truda, relaksirano stenjući uz blagdansku raskoš i vjerujući u veće čudo od toga da se HDZ može promijeniti, da će ministar zdravstva i vodeći epidemiolozi djelovati slobodni od Biblije, a hrvatsko zdravstvo postati među najboljima u svijetu. 

Ukratko, vjerujući u Križni stožer.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Pixabay

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske"

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

    19.04.2024.

    Srđan Puhalo

    UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

  2. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

  3. SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

    02.04.2024.

    Bojan Tončić

    SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije