POD VELOM TAJNOVITOSTI

Za brojanje spremni

ritn by: A.B. | 19.12.2021.
POD VELOM TAJNOVITOSTI: Za brojanje spremni
MOST-ovcima sada slijede naporni dani ispunjeni prebrojavanjem potpisa, a Nino Raspudić, koji još uvijek nije službeni član MOST-a, najavio je kako bi s brojem mogli izaći u srijedu. U nekim kalkulacijama računalo se da će broju prikupljenih potpisa u samom finišu doprinijeti „veliki prosvjed“ koji je organiziran baš na zadnji dan prikupljanja potpis, a kojim se željelo izraziti nezadovoljstvo cjepivom, epidemiološkim mjerama i COVID potvrdama. Njegovi su organizatori najavljivali da se taj dan ruši vlada. Međutim, vlada ne da nije srušena, nego joj ne fali ni dlaka s glave, jer je prosvjed doživio težak debakl. Okupilo se ni dvije stotine ljudi, koji su prvo prosvjedovali pred zagrebačkim zatvorom Remetinec, u znak podrške jednom od vođa prosvjeda, Marku Franciskoviću, koji je završio iza rešetaka dok traje istražni postupak zbog poziva na terorizam koje je upućivao na prošlomjesečnim daleko uspješnijim prosvjedima.

„Poruka svima koji su prikupljali potpise: Čuvajte potpisne liste, počinjemo ih kupiti od sutra pa kroz cijeli idući tjedan“, zadnje je što je netko od dužnosnika MOST-a javno rekao vezano uz prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma. Svi drugi viđeniji MOST-ovci ušutjeli su, pa čak i Marin Miletić koji je najgorljivije propagirao važnost željenog referenduma, a zadnjih je dana objavljivao vrlo panične apele na svom Facebooku. U ovoj stranci tako je, čini se, pala odluka za taktiku tajnovitosti

Uglavnom, u ponoć je istekao rok za prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma kojim bi se zahtijevalo ukidanje COVID potvrda i dokidanje Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, odnosno prebacivanje njegovih dosadašnjih ovlasti u domenu Sabora gdje bi se o budućim mjerama odlučivalo dvotrećinskom većinom. 

Sudeći prema ranijim reakcijama MOST-ovaca, jasno je kako dan prije isteka roka za prikupljanje potpisa nisu imali dovoljan broj „autograma“. Govorilo se o nekih 300.000 prikupljenih potpisa uz napomenu kako se u petak, pretposljednji dan prije isteka roka, skupio veliki broj potpisa, pa se potencijalnim potpisnicima poručivalo da bi se moglo dosegnuti nužni broj potpisa ukoliko se i subota pokaže plodonosnom jednako kao i petak. 

A potreban broj potpisa je 368.446. Međutim, MOST-u će zapravo biti potreban daleko veći broj potpisa, jer će neki od prikupljenih svakako biti nevažeći - dvostruki ili s pogrešnim OIB-om ili od osoba koje nisu hrvatski državljani …

Prosvjed - COVID
Veliki prosvjed koji je trebao donijeti potpise (FOTO: HINA/Admir Buljubašić)

Primjerice, u slučaju inicijative kojom se na referendumu željelo promijeniti izborni zakon koji bi diskriminirao manjine i onoj za ukidanje Istanbulske konvencije, odnosno Konvencija Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, bilo je više od deset posto nevažećih potpisa. Nešto manji broj nevažećih potpisa zabilježen je prije dvije godine kada je inicijativa „67 je previše“ prikupila gotovo 750.000 potpisa za referendum o izmjeni Zakona o mirovinskom osiguranju, od čega je oko 4,9 posto bilo nevažećih. To može ukazivati na mogućnost da su se inicijative educirale o potrebnom načinu prikupljanja potpisa i njegovoj sistematizacija, ali i na način provjere prikupljenih potpisa. Naime, u slučaju prvospomenutih inicijativa provjeravao se svaki potpis, dok je kod inicijative „67 je previše“ Vlada dala na provjeru samo slučajni uzorak od 50.000 potpisa.

Ukoliko MOST i skupi potreban broj potpisa i ukoliko ih dovoljan postotak bude važećih Hrvatski sabor još uvijek ima obavezu traženja utvrđivanja ustavnosti referendumskog pitanja. O tome govori članak 95. stavak 1. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu: „Na zahtjev Hrvatskoga sabora Ustavni sud će, u slučaju kad deset posto od ukupnog broja birača u Republici Hrvatskoj zatraži raspisivanje referenduma, utvrditi je li sadržaj referendumskog pitanja u skladu s Ustavom i jesu li ispunjene pretpostavke iz članka 87. stavka 1. do 3. Ustava Republike Hrvatske za njegovo raspisivanje.“

U svakom slučaju MOST-ovcima sada slijede naporni dani ispunjeni prebrojavanjem potpisa, a Nino Raspudić, koji još uvijek nije službeni član MOST-a, najavio je kako bi s brojem mogli izaći u srijedu. Ono što je, bez obzira na rezultat prebrojavanja, sigurno jeste da je MOST ovim potezom sebi osigurao dodatnu reklamu i vidljivost u javnom prostoru te dobio političke bodove kod dijela društva i na taj način proširio svoje izborne kapacitete u budućnosti.

Prosvjed - COVID
Govornici su se izmjenivali pred okupljenima, svi s vrlo sličnim porukama (FOTO: HINA/Zvonimir Kuhtić)

U nekim kalkulacijama računalo se da će broju prikupljenih potpisa u samom finišu doprinijeti „veliki prosvjed“ koji je organiziran baš na zadnji dan prikupljanja potpis, a kojim se željelo izraziti nezadovoljstvo cjepivom, epidemiološkim mjerama i COVID potvrdama. Njegovi su organizatori najavljivali da se taj dan ruši vlada. Međutim, vlada ne da nije srušena, nego joj ne fali ni dlaka s glave, jer je prosvjed doživio težak debakl. Okupilo se ni dvije stotine ljudi, koji su prvo prosvjedovali pred zagrebačkim zatvorom Remetinec, u znak podrške jednom od vođa prosvjeda, Marku Franciskoviću, koji je završio iza rešetaka dok traje istražni postupak zbog poziva na terorizam koje je upućivao na prošlomjesečnim daleko uspješnijim prosvjedima. 

Inače, ni ovi prosvjedi, potvrdila je to zagrebačka policija, baš kao ni prošli, nisu bili prijavljeni. Policijskog postupanja nije bilo, kako pred Remetincem, tako i u kasnijim fazama prosvjeda koji se preselio na kilometrima udaljeni Trg Francuske republike. A pred Remetincem su prosvjednici tražili da se Franciskovića pusti na slobodu, poručujući „danas Marko – sutra ti“. Suđenje svom idolu usporedili su sa „suđenjem narodu i Bogu“ uz obećavajuću poruku „Gotovi ste!!!“. Neki su transparentnima od hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića tražili da im pomogne, dok su se drugi na komadu kartona pitali jesmo li 1995. godine oslobođeni ili okupirani. 

Pjevalo se „Ustani, bane“ i optuživalo vlasti za „sotonističke planove“ zbog čega će ih sami prosvjednici izvesti pred lice pravde, a za iste su mračne rabote optužili i „crkvenu vrhušku“ što kod onih koji su nosili slike Djevice Marije nije izazvalo nikakvu reakciju. 

Jedan od nadahnutijih govornika rekao je da predaju kaznenu prijavu za zločin protiv čovječnosti i terorizam, te da pokreću arbitražni sud. Alarmantno je istaknuo da, ukoliko oni ne stanu u obranu njihovih života, neće biti naše djece. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: HINA/Edvard Šušak

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Hrvatska u koronakrizi"

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

  2. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije