KREĆE NOVA RUNDA ČIKOLOVA

U borbu s opušcima

ritn by: L.T. | 14.10.2023.
KREĆE NOVA RUNDA ČIKOLOVA: U borbu s opušcima
Svake godine tone opušaka, točnije oko 1.200 tona, Hrvati nekada bace u smeće, a nerijetko i u prirodu. Iako su tu vrijedni volonteri nemoguće je svaki od sedam milijardi opušaka smjestiti na pravo mjesto. Stoga je volonterska eko udruga Čisteći medvjedići započela kampanju "Baci čik u koš" kojom se u javnosti nastoji podići svijest o štetnosti bacanja opušaka u okoliš. Zagrebački Tomislavac očišćen je još prije tri tjedna gdje su vrijedne ruke volontera prikupile oko 14.000 opušaka, a u novoj epizodi Čistećim medvjedićima možete se pridružiti već danas u Varaždinu ili ih potražite u nedjelju 29. listopada u Križevcima. "S nama je i puno djece koja su se vrlo predano i pedantno dala u čikolov. Dakle, nije samo da su na mobitelima, TikToku i videoigricama, treba ih samo malo animirati i posvetiti im više pažnje", zaključuje osnivač Čistećih medvjedića Perica Štefan.

Svake godine tone opušaka, točnije oko 1.200 tona, Hrvati nekada bace u smeće, a nerijetko i u prirodu. Iako su tu vrijedni volonteri nemoguće je svaki od sedam milijardi opušaka smjestiti na pravo mjesto. Stoga je volonterska eko udruga Čisteći medvjedići započela kampanju "Baci čik u koš" kojom se u javnosti nastoji podići svijest o štetnosti bacanja opušaka u okoliš. Zagrebački Tomislavac očišćen je još prije tri tjedna gdje su vrijedne ruke volontera prikupile oko 14.000 opušaka, a u novoj epizodi Čistećim medvjedićima možete se pridružiti već danas u Varaždinu ili ih potražite u nedjelju 29. listopada u Križevcima.

Udruga Čisteći medvjedići postoji od 2020. godine kada je, u vrijeme pandemije koronavirusa, Perica Štefan, inače diplomirani komunikolog i povjesničar, te koncertni promotor i jedan od suvlasnika agencije Hangtime, organizirao vlastitu obitelj da počiste smeće iz dijela šume kod Nove Kapele pored Slavonskog Broda. Obiteljska eko akcija s vremenom se daleko pročula te su Čisteći medvjedići do danas odradili oko 350 sličnih inicijativa po nebrojenim trgovima, kvartovima, šumama i šumarcima.

Čisteći medvjedići
"S nama je i puno djece koja su se vrlo predano i pedantno dala u čikolov. Dakle, nije samo da su na mobitelima" (FOTO: Čisteći medvjedići)

Kampanja "Baci čik u koš", gdje su fokusirani isključivo na opuške, započela je prošlog mjeseca u Zagrebu gdje je Trg kralja Tomislava temeljito očišćen od 14.000 opušaka. Ovoga utorka Medvjedići su prošli centar Nove Kapele gdje je 20 volontera u dva sata prikupilo oko 6.200 opušaka. 

"Nažalost, dobar dio ljudi pogrešno misli da su opušci biorazgradivi pa ih onda iz neznanja, ali i komocije, bacaju na pod, u odvode, kanalizaciju, mora, rijeke, potoke”, izjavio je Perica Štefan, osnivač Čistećih medvjedića, a jednu od njihovih akcija, onu u Zagrebu otprije dvije godine, pogledajte u donjem videu.

Opušci su najčešći otpad u okolišu i u prosjeku ih je 80 posto odbačeno na pogrešno mjesto što rezultira s čak 4,5 milijardi opušaka godišnje koji završe izvan kanti za smeće. Zbog male mase prenose se vjetrom, a preko zemlje i vode lako završe i u ljudskoj prehrani. Filteri u njima su najčešće polimerni, odnosno napravljeni od celuloznog acetata, koji je iznimno teško biorazgradiv

Obzirom da sadrže mikro plastiku koju je EU smjestila u istu kategoriju s jednokratnom plastikom, očekuje se kako će ubrzo i u hrvatskoj proizvođači cigareta morati sudjelovati u troškovima zbrinjavanja ovog otpada. No, dok se to ne dogodi, Čisteći medvjedići će trebati i našu podršku. Prije svega podršku pušača koji se nerijetko prave da ne razumiju koncept pepeljare u javnom prostoru.

Čisteći medvjedići
Čisteći medvjedići u akciji (FOTO: Čisteći medvjedići)

Čisteći medvjedići i projekt blogera Domagoja Jakopovića Ribafisha, RokOtok, u borbu s opušcima ne idu sami. Prate ih brojni volonteri u koje se i vi možete uključiti te će vam ponuditi logističku pomoć. Svi zainteresirani mogu se obratiti Čistećim medvjedićima preko njihove Facebook stranice te će im rado pružiti podršku prilikom organizacije autonomnog „ČM odreda“ u vlastitom mjestu. Uz Čisteće medvjediće idu i brojni sponzori koji vas neće pustiti u čikolov praznih ruku. Zajamčene su vam zaštitne rukavice, vreće za smeće i ostali korisni alati u borbi protiv opušaka.

"S nama je i puno djece koja su se vrlo predano i pedantno dala u čikolov. Dakle, nije samo da su na mobitelima, TikToku i videoigricama, treba ih samo malo animirati i posvetiti im više pažnje", zaključuje osnivač Čistećih medvjedića Perica Štefan.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Čisteći medvjedići

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. LEKSIKON MARKA TOMAŠA: Glogov kolac za Gogolja

  19.02.2024.

  Marko Tomaš

  LEKSIKON MARKA TOMAŠA: Glogov kolac za Gogolja

 2. PROŠLOST JE ČINIO LAKŠOM: Pera Luković - inženjer na privremenom radu u novinarstvu

  13.02.2024.

  Bojan Tončić

  PROŠLOST JE ČINIO LAKŠOM: Pera Luković - inženjer na privremenom radu u novinarstvu

 3. HIP HOP LELEK: Upotreba djeteta za patriotske psihoze

  01.02.2024.

  Brano Mandić

  HIP HOP LELEK: Upotreba djeteta za patriotske psihoze

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije