INTIMNA GEOGRAFIJA

Kao da me tamo nikada nije ni bilo

ritn by: Refik Hodžić | 26.08.2024.
INTIMNA GEOGRAFIJA: Kao da me tamo nikada nije ni bilo
U jednoj prijedorskoj ulici su postavili novi asfalt, pa se grad bez odlaganja pohvalio slikama i prigodnim samohvalospjevima. Taman prije nego što će fotografije nestati u nemilosrdnim algoritamskim dubinama, uhvatih poznat detalj. Ćošak samoposluge. To je supermarket preko puta zgrade u kojoj je živjela moja tetka Tesma. Zagledam se bolje. Da, to je njena zgrada na Pećanima, ulica što vodi ka školi „Dr. Mladen Stojanović“. Tako se škola nekad zvala, ne znam kako se danas zove. Volio sam doći kod nje u taj stan. Dobila ga je od Keksare, poslije godina potucanja po podstanarskim sobičcima sa svoje dvoje djece, nakon što je otišla od dida i majke. Mali, jednosoban, kao bombon. Zavidio sam Nećki i Sandi, kasnije i Dejani, što žive u zgradi, u gradu, a ne ko ja, u kući na periferiji. Dječja posla. Sve sređeno i uredno, nekako gospodski za razliku od naše proleterski nedovršene kuće, i zamišljao da ću i ja jednog dana tako živjeti.

U jednoj prijedorskoj ulici su postavili novi asfalt, pa se grad bez odlaganja pohvalio slikama i prigodnim samohvalospjevima. Taman prije nego što će fotografije nestati u nemilosrdnim algoritamskim dubinama, uhvatih poznat detalj. Ćošak samoposluge. To je supermarket preko puta zgrade u kojoj je živjela moja tetka Tesma

Zagledam se bolje. Da, to je njena zgrada na Pećanima, ulica što vodi ka školi „Dr. Mladen Stojanović“. Tako se škola nekad zvala, ne znam kako se danas zove. 

Volio sam doći kod nje u taj stan. Dobila ga je od Keksare, poslije godina potucanja po podstanarskim sobičcima sa svoje dvoje djece, nakon što je otišla od dida i majke. Mali, jednosoban, kao bombon. Zavidio sam Nećki i Sandi, kasnije i Dejani, što žive u zgradi, u gradu, a ne ko ja, u kući na periferiji. Dječja posla. 

Jednom, kad sam se već bio zamomčio, srela me u gradu i dala mi ključ da odem po neke čokolade koje je spremila za mene, dobila u Keksari. Sjećam se da je to bio prvi put da u uđem u taj stan kad je bio prazan, dugo sam se okretao po maloj kuhinji, dnevnoj sobi, sve sređeno i uredno, nekako gospodski za razliku od naše proleterski nedovršene kuće, i zamišljao da ću i ja jednog dana tako živjeti. 

Prijedor
Zavidio sam Nećki i Sandi, kasnije i Dejani, što žive u zgradi, u gradu, a ne ko ja, u kući na periferiji (FOTO: RTRS)

Kad sam odrastao i odmetnuo se od kuće, tetka bi insistirala da joj dođem, ili sam ili sa porodicom, kad god bih došao u Prijedor. Iako bismo se viđali kod matere, bilo joj je važno da „joj dođem“. Rado sam išao, iako bi me često dočekivala u suzama, ranjena okrutnošću muškarca kojeg je voljela ili nekom drugom životnom tegobom. 

Dolazio sam u tu ulicu i drugim povodima. U zgradi do tetkine bio je kafe gdje sam kao momak ašikovao, ugodno daleko od uobičajenih sastajališta i mojih blentavih drugova. Ispod njenog stana bila je Ernestova radnja gdje sam naručio smrtovnice za mater. 

Elem, htio sam da kažem da mi je slika novoasfaltirane ulice u kojoj je nekada živjela moja tetka Tesma osvijestila spoznaju da sa ljudima umire i naša intimna geografija. U njenom stanu nisam bio godinama, a teško da ću ikada više ući u njenu zgradu. U tu ulicu ću možda nekada zalutati ili doći slučajno, ali ona polako nestaje iz moje unutarnje mape Prijedora. Tako je iz nje vremenom nestala i Ulica Miše Jazbeca kad je umrla tetka Safija. I Pehlići i u njima majkina kuća, i brdo iznad nje, i krčevina, nakon didove smrti. Kao da me tamo nikada nije ni bilo.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: prijedorgrad.org

Sviđa vam se ono što radimo? Želite više ovakvih tekstova? Možete nas financijski poduprijeti uplatom preko ovog QR koda. Svaka pomoć naših čitatelja uvijek je i više nego dobrodošao vjetar u leđa.

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. DRUGO MIŠLJENJE: Odgajali smo nacionaliste, pa sad imamo napade na strane radnike

    27.08.2024.

    Zdenko Duka

    DRUGO MIŠLJENJE: Odgajali smo nacionaliste, pa sad imamo napade na strane radnike

  2. U ČEMU JE PROBLEM: Desingerica je ogledalo naše realnosti, a realnost je često veoma surova

    23.08.2024.

    Srđan Puhalo

    U ČEMU JE PROBLEM: Desingerica je ogledalo naše realnosti, a realnost je često veoma surova

  3. FENOMEN KOJI VRIJEDI ZABILJEŽITI: Zadnji vlak za SDP

    16.08.2024.

    Boris Pavelić

    FENOMEN KOJI VRIJEDI ZABILJEŽITI: Zadnji vlak za SDP

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije