HDP

„Dežulović je proglašen plijenom u otvorenoj sezoni lova“

ritn by: J.B. | 06.11.2021.
HDP: „Dežulović je proglašen plijenom u otvorenoj sezoni lova“
„Metak u čelo, štrik na vrat“, „protjerat gamad“, „najebat ćeš ako Bog da“, „trebaće ti doktor“, „srešću te kad-tad“, „treba ga nabit na kolac“ i tako dalje i tako dalje. Sve nabrojano samo je mali dio prijetnji, i to onih „pristojnijih“, koje se javno upućuju Borisu Dežuloviću otkako je napisao kolumnu „Jebo vas Vukovar“ objavljenu na portalu N1 televizije. „Zna li netko adresu ovog štakora“, pitali su mnogi, a onda je netko krvi žedan uistinu objavio Dežulovićevu adresu. U zaštitu kolumniste N1 televizije jučer je stalo Hrvatsko društvo pisaca (HDP) koje je oštro osudilo prijetnje upućene Dežuloviću. "Ionako izložen neugodnostima zbog svog javnog rada, Dežulović je proglašen plijenom u otvorenoj sezoni lova koja se vodi na društvenim mrežama, u medijima desne političke orijentacije, ali i u državnim institucijama koje pokušajima ugrožavanja Dežulovićeve egzistencije daju državni, režimski legitimitet", zaključuje se u priopćenju.

„Metak u čelo, štrik na vrat“, „protjerat gamad“, „najebat ćeš ako Bog da“, „trebaće ti doktor“, „srešću te kad-tad“, „treba ga nabit na kolac“, „samo me čekaj smradu imam nešto za tebe“ i tako dalje i tako dalje. Sve nabrojano samo je mali dio prijetnji, i to onih „pristojnijih“, koje se javno upućuju Borisu Dežuloviću otkako je napisao kolumnu „Jebo vas Vukovar“ objavljenu na portalu N1 televizije. „Zna li netko adresu ovog štakora“, pitali su mnogi, a onda je netko krvi žedan uistinu objavio Dežulovićevu adresu. 

DEKLAMACIJA O DOMOVINSKOM RATU: Isprazna priča kojom država ucjenjuje kompletnu javnost

KAKO JE DEŽULOVIĆ 'RASPIZDIO' POLA BEOGRADA: 'Znači, za Dežulovića cela srpska istorija je laž!'

VUKOVAR 1991. IZ OČIJU BORISA DEŽULOVIĆA: Zvat će ga “hrvatskim Staljingradom” i “srpskim Galipoljem”. Bio je, međutim, Vukovar. Bio je grad.

Hajku na poznatog novinara zbog njegova zadnje kolumne ne provodi samo društveni talog na Facebooku, nego i najviše državne instance. Saborski zastupnici rigaju vatru pred televizijskim kamerama, Ministarstvo hrvatskih branitelja čak je izdalo i službeno priopćenje zbog Dežulovićeve kolumne s nevjerojatnim vokabularom za jednu državnu ustanovu, a gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, koji politički egzistira samo na nacionalnim podjelama i sijanju sjemena mržnje, otišao je toliko daleko da prozove N1 televiziju zbog nedostatka odgovornosti.

„Odgovara li itko za išta u Republici Hrvatskoj? Nema sankcija, nema posljedica, samo truli politički kompromis na račun hrvatskih vrijednosti“, tako je zavapio prvi čovjek Vukovara ne zapitavši se ima li on ikakve odgovornosti za to što je život u Vukovaru takav kakav jest i kolika je njegova odgovornost jer je posljednjih godina taj grad napustilo 5.500 duša, što je upravo ono o čemu Dežulović piše u svojoj kolumni.

U zaštitu kolumniste N1 televizije jučer je stalo Hrvatsko društvo pisaca (HDP) koje je oštro osudilo prijetnje upućene Dežuloviću.

„Hrvatsko društvo pisaca najoštrije osuđuje institucionalne i izvaninstitucionalne prijetnje upućene našem članu, uglednom, međunarodno nagrađivanom novinaru i piscu Borisu Dežuloviću, upućene zbog njegovog teksta pod naslovom 'Jebo vas Vukovar', objavljenom na portalu N1 televizije, a u kojem se solidarizira sa žrtvama Vukovara“, stoji u priopćenju HDP-a koje potpisuje njegov Upravni odbor.

Napominju kako je Dežulović za ranije objavljeni tekst o Vukovaru dobio jednu od najuglednijih novinarskih nagrada u Europi.

„Sada je izravno ugrožen reakcijama dijela saborskih zastupnika, gradonačelnika Vukovara Ivana Penave, Ministarstva branitelja i veteranskih udruga, koji sebi uzimaju za pravo da određuju granice slobode mišljenja i izražavanja, ali i suočavanja s bolnim činjenicama. Ionako izložen neugodnostima zbog svog javnog rada, Dežulović je proglašen plijenom u otvorenoj sezoni lova koja se vodi na društvenim mrežama, u medijima desne političke orijentacije, ali i u državnim institucijama koje pokušajima ugrožavanja Dežulovićeve egzistencije daju državni, režimski legitimitet“, zaključuje se u priopćenju.

Ne sumnjamo da će se nakon ovakve reakcije HDP-a dio mržnje iz javnog etera pretočiti i na njihovu adresu. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Preživjet ćemo i Domovinski pokret

  17.05.2024.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Preživjet ćemo i Domovinski pokret

 2. TAPKANJE U MJESTU: Srebrenica i neki beskrajno fini ljudi

  11.05.2024.

  Brano Mandić

  TAPKANJE U MJESTU: Srebrenica i neki beskrajno fini ljudi

 3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Naši životi nisu vaše ratno polje

  04.05.2024.

  Lana Bobić

  POSLANICA LANE BOBIĆ: Naši životi nisu vaše ratno polje

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije