BUDITE DIO OVE PLEMENITE IDEJE

San koji se u javu pretvara za samo dvije tisuće eura

ritn by: P.V. | 19.10.2016.
BUDITE DIO OVE PLEMENITE IDEJE: San koji se u javu pretvara za samo dvije tisuće eura
Dvije okrugle kućice, na mjestu gdje se daleka gvinejska džungla susreće s Atlantskim oceanom, san je koji se u javu pretvara za samo dvije tisuće eura. Početni je to cilj dobrotvorne večeri „Afrika – Mjesto početka i preplitanja“. Cijeli, uistinu bogati, program počinje u petak u 19 sati, a sama ideja začela se iskustvima Sanje Kordić, socijalne radnice s dugogodišnjim volonterskim iskustvom. Ona je četiri godine provela boraveći u lokalnoj zajednici u Gvineji, zapadnoafričkoj državi s gotovo deset milijuna stanovnika, od kojih se velika većina pokušava baviti poljoprivredom. Na benefit večeri moći ćete probati zanimljive afričke specijalitete iz kuhinje "Okusa doma", predstavit će vam se Društvu Afrikanaca u Hrvatskoj, afrički povijesni prikaz predočiti Tvrtko Jakovina, dok će ritam cijeloj večeri davat će dvije bubnjarske skupine,a DJ Ilko Čulić okupljene upoznati sa suvremenom afričkom glazbom...

Dvije okrugle kućice, na mjestu gdje se daleka gvinejska džungla susreće s Atlantskim oceanom, san je koji se u javu pretvara za samo dvije tisuće eura. Početni je to cilj dobrotvorne večeri „Afrika – Mjesto početka i preplitanja“. Večer koja jamči nova i rijetko ponovljiva iskustva organiziraju Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske CROSOL i Kuća ljudskih prava, a mjesto održavanja je prostor zagrebačke Kuće ljudskih prava, koja je, ukoliko ne znate, smještena u Selskoj cesti 112c.

Cijeli, uistinu bogati, program počinje u petak u 19 sati, a sama ideja začela se iskustvima Sanje Kordić, socijalne radnice s dugogodišnjim volonterskim iskustvom. Ona je četiri godine provela boraveći u lokalnoj zajednici u Gvineji, zapadnoafričkoj državi s gotovo deset milijuna stanovnika, od kojih se velika većina pokušava baviti poljoprivredom. 

Gvineja
Ogromna količina životne energije lokalnog stanovništva odlazi u maštanje o materijalnim stvarima i životnim mogućnostima bez ideja kako ih ostvariti (FOTO: Flickr/cjlvp)

Kordić će mjesto na kojem je boravila opisati kao područje izrazito izloženo siromaštvu, s manjkom prilika za obrazovanje. Uvidjela je, kaže, da ogromna količina životne energije lokalnog stanovništva odlazi u maštanje o materijalnim stvarima i životnim mogućnostima bez ideja kako ih ostvariti, a sve uz težak fizički rad s obzirom da ne poznaju vještine koje bi ga olakšale, te uz svakodnevnu oskudicu. To ju je ponukalo da krene u osmišljavanje volonterskog centra, svojevrsne točke solidarnosti i razmjene, jer tamo je svako znanje dobrodošlo, bilo da se radi o podučavanju djece stranim jezicima ili šivanju, pletenju, krpanju, uzgoji i preradi voća, sviranju gitare …

Kao početni cilj u ostvarivanju ove ideje zamišljena je izgradnja spomenutih dvaju kuća u kojima bi volonteri mogli boraviti i u kojoj bi se odvijale aktivnosti u zajednici. Prema proračunu taj pothvat, koji bi ljudima u zajednici itekako promijenio život na bolje, vrijedi samo 2.000 eura, što će se, nadamo se skupiti tijekom dobrotvorne večeri „Afrika – Mjesto početka i preplitanja“.

Bubnjari DAH
Ritam cijeloj večeri davat će dvije bubnjarske skupine (FOTO: Facebook/OkusDoma)

Program počinje predstavljanjem hrvatskoj javnosti sasvim nepoznatog društva. Radi se o Društvu Afrikanaca u Hrvatskoj (DAH), prvoj hrvatskoj migrantskoj nevladinoj neprofitnoj organizaciji za pomoć i unapređenje kvalitete življenja migranata i njihovih obitelji, osnovanoj prošle godine. Potom će povijesni prikaz Afrike predočiti Tvrtko Jakovina, profesor svjetske povijesti 20. stoljeća na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Ritam cijeloj večeri davat će dvije bubnjarske skupine, ona Marka Borića, čovjeka koji se već duže vrijeme bavi izradom i sviranjem afričkih i jamajkanskih bubnjeva, te skupine West-Africa, bubnjara okupljenih oko Društva Afrikanaca u Hrvatskoj. Pridružit će im se i poznati DJ Ilko Čulić koji će okupljene upoznati sa suvremenom afričkom glazbom.

Svoj će prilog dati i već dobro poznati kulinarsko-jezični kolektiv Okus doma koji okuplja izbjeglice i druge osobe migrantskog porijekla, te lokalne aktiviste. Za ovu priliku pripremit će poseban menu „Okus Afrike“, prepun zanimljivih specijaliteta koje inače u Hrvatskoj ne možete probati.

Okus doma
"Okus doma" za ovu priliku će pripremiti poseban menu „Okus Afrike“ (FOTO: Facebook/OkusDoma)

Donacija za volonterski centar u Gvineji iznosi minimalno 50 kuna, iako se priželjkuju i nešto veći iznosi. Ukoliko niste u mogućnosti u petak doći na ovu benefit večer, a želite podržati izgradnju centra te svojim skromnim prilogom nekome promijeniti živote, donirati možete putem žiro-računa Zaklade Solidarna, IBAN: HR7323900011100948072, s obaveznim opisom plaćanja „Donacija- Afrika“.

Lupiga vas svakako poziva da podržite ovu plemenitu ideju i trud organizatora, a evo i cijelog programa:

19:00 - 19:20 Afrika – jučer, danas, sutra (Tvrtko Jakovina)

19:20 - 19:40 Predstavljanje DAH-a – Društva Afrikanaca u Hrvatskoj

19:40 - 20:10 Jamajkansko bubnjanje (Marko Borić)

20:10 - 20:30 Sanja Kordić - Izgradnja volonterskog centra u Gvineji

20:30 Zakuska Okus doma- Okus Afrike

21:10 - 21:30 Afričko bubnjanje (west-africa session)

21:30 - 23:30 DJ Ilko Čulić – suvremena afrička glazba

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Facebook/OkusDoma

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

  2. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije