AKO IMA JOŠ NETKO DA NE KUŽI

Doslovno nacrtali što ne valja sa Beogradom na vodi

ritn by: A. B. | 20.05.2015.
AKO IMA JOŠ NETKO DA NE KUŽI: Doslovno nacrtali što ne valja sa Beogradom na vodi
"Makar se NEŠTO gradi", čest je argument pasivnih promatrača koji nasjedaju na bajke kreatorâ prostornih planova od upitne koristi za ikoga mimo par profitera. Ekipa časopisa za arhitekturu i istraživačke platforme Kamenzind je nakon dvije godine istraživanja odlučila Beograđanima i srpskoj javnosti doslovno nacrtati u čemu je problem s kolosalnim "Beogradom na vodi". Radi se, podsjetimo, o projektu koji bi trebao zapojasati milijune četvornih metara vrijednog zemljišta u glavnom gradu Srbije zbog investicije koja se broji u milijardama eura. No, prema onome što se o zna o "Beogradu na vodi", tu nema previše prostora za konkretnu korist ili zaradu samih građana. Zato je pet minuta gledanja ovog odličnog "crtića" zbilja kvalitetno utrošeno vrijeme.

"Makar se NEŠTO gradi", čest je argument pasivnih promatrača koji nasjedaju na bajke kreatorâ prostornih planova od upitne koristi za ikoga mimo par profitera. Na sve što se kaže protiv megalomanskih projekata sumnjive kvalitete, smjesta se sruče sati i sati programa, koji su ujedno i reklama za "briljantne zamisli" povijesnih intervencija u prostor kakve su izgradnja "Skoplja 2014.", "Beograda na vodi" ili "Golfa na Srđu".

Vlastodršci i medijski papagaji demantiraju štetnost tih ideja po davno utvrđenoj i široko primijenjenoj priči o narušavanju investicijske klime, ugrožavanju radnih mjesta i mržnji prema stranom kapitalu, a nađe se tu i prstohvat zabrinutosti zbog mrtvih kapitala, "štakornjaka" koje pod hitno treba raskrčiti, nazadnog mentaliteta domaćeg čovjeka te, dakako, ozloglašenih Soroševih i inih plaćenika, koji ga sputavaju u naporu da pojmi viziju entrepreneura spremnih na "ziđanje". 

Usred takve kakofonije, u kojoj protivnici "velikih ideja" katkad postaju žrtve blaćenja pa i (protuzakonite) špijunaže, iznimno je teško argumentirati razum na upečatljiv i svima razumljiv način. Časopis i istraživačka platforma Kamenzind izabrala je da Beograđanima i srpskoj javnosti doslovno nacrta u čemu je problem s kolosalnim "Beogradom na vodi".

"Pokušali smo da kroz animirani film sublimiramo čitav projekat 'Beograd na vodi' i usudili se da pustimo mašti na volju za novu viziju... I sve to u manje od pet minuta. Pogledajte da li nam je pošlo za rukom", poručili su iz Kamenzinda, koji se bavi arhitekturom i urbanizmom, gradom i kulturom, s ciljem aktivnijeg djelovanja građana.

Navode kako se njihov tim nakon dvije godine rada na časopisu odlučio široj javnosti obratiti i kroz medij white board animacije u kojoj je sublimirana višemjesečna analiza aktualnog projekta "Beograd na vodi". Film poziva sve zainteresirane strane na stvaranje zajedničke platforme za konstruktivno, stručno i kreativno promišljanje najboljeg pravca razvoja tog grada, a pet minuta zaista nije puno kad su u pitanju milijarde eura i milijuni kvadrata atraktivnog zemljišta. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Screenshot


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Beograd

  22.05.2022.

  Marko Pogačar

  MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Beograd

 2. ŽENA KAO SVETI INKUBATOR: Institucionalno nasilje Republike Hrvatske

  06.05.2022.

  Lana Bobić

  ŽENA KAO SVETI INKUBATOR: Institucionalno nasilje Republike Hrvatske

 3. UŠUŠKAVANJE U DESNILO: Što je danas nama Gojko Šušak?

  05.05.2022.

  Boris Pavelić

  UŠUŠKAVANJE U DESNILO: Što je danas nama Gojko Šušak?

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije