SUBJEKTIVNO

Ovo su najbolji kantautori na regionalnoj nezavisnoj sceni

ritn by: Matija Habijanec | 15.10.2013.
SUBJEKTIVNO: Ovo su najbolji kantautori na regionalnoj nezavisnoj sceni
Bilo je, moram to priznati, puno teže odabrati sedam meni najdražih nezavisnih kantautora nego kantautorica, čisto zbog toga jer je kantautora, pa onda i dobrih kantautora, u regiji ipak puno više nego kantautorica, barem koliko je meni poznato. Kada kažem nezavisnih, prvenstveno mislim na one koji (još) nemaju ugovor s nekom od velikih izdavačkih kuća i čiji se radovi mogu besplatno preslušavati na internetu. Dakle, nakon što sam vam u prošlom tekstu iz ove serije predstavio sedam meni osobno najdražih nezavisnih kantautorica iz regije, danas je došao red i na njihove kolege kantautore. Idemo abecednim redom, sve po „peesu“.

Subjektivnost je, nažalost ili nasreću, sve što vam mogu ponuditi u ovoj trodijelnoj seriji tekstova o meni najdražim nezavisnim glazbenicima iz regije. Kad kažem nezavisnim, prvenstveno mislim na kantautorice, kantautore i bendove koji (još) nemaju ugovor s nekom od velikih izdavačkih kuća i čiji se radovi mogu besplatno preslušavati na internetu. Nakon što sam vam u prošlom tekstu predstavio sedam meni osobno najdražih nezavisnih kantautorica iz regije, došao je red i na kantautore. Abecednim redom, sve po peesu.

Nisam ni očekivao da će se svi složiti s mojim subjektivnim izborom najdražih mi kantautorica, ali nadao sam se da će oni koji se s njim ne slažu toliko intenzivno da požele napisati kritičan komentar, onda barem u tom komentaru spomenuti neku kantautoricu čije pjesme vole, ali avaj, jedino je Autostoper spomenuo Bojanu Bulatović Bo (na čiji se treći solo album, ako se ne varam, čeka već pet godina), a Jelena (doduše ne ovdje već na popularnom fejsu) svoju imenjakinju Lady Jelenu.

Stoga, pokušajmo učiniti ovu mini-seriju tekstova malo interaktivnijom i konstruktivnijom - spomenite u komentarima vama drage nezavisne kantautore (i kantautorice) koje ja još nisam čuo. Spomenite sami sebe ako treba, pretvarajte se da ste netko drugi ako želite. Evo, ja ću prvi. Lik koji nekim čudom ima isto ime i prezime kao ja upravo je objavio spot za pjesmu Summer, drugi singl s albuma "The Marshmallow Notebooks".

 

 

Budžet za spot je bio nula kuna, video klipove su snimili i donirali fanovi, frendovi i familija, a za čudesnu montažu je zaslužan Josip Visković. Nemojmo se zavaravati, sve što vam treba za spot je mobitel s kamerom, a sve što vam treba za album su glas, eventualno gitara i kazetofon ili kompjuter.

Okej, nakon što sam vam u prošlom tekstu predstavio sedam, meni osobno, najdražih nezavisnih kantautorica iz regije, a prime slot u ovom tekstu potrošio na odvratnu samopromociju, došao je red i na kantautore. Abecednim redom, sve po peesu.

 

Damir Avdić

Reći za Damira Avdića da je kantautor otprilike je isto kao i reći da je muzičar ili, štajaznam, da nije baš skroz zadovoljan svijetom u kojem živimo. Istina je, kantautor je, muzičar je, ali je i puno više od toga. Neki ga vole, neki ne, ja definitivno spadam među ove prve.

 

 

Denis Katanec (Felon)

Denis je trenutno jedan od najboljih kanadskih, a ne regionalnih kantautora, ali vratit će se on bolji nego ikad, siguran sam. Od albuma "Jasno, nečujno, a suviše glasno" prošle su već dvije i pol godine (vrijeme leti), ali do kraja 2013. navodno stiže novi EP. I njegov bend, sastavljen od članova sjajne Vlaste Popić, odličan je!

 

 

Nikša Marinović (Rokambol)

Nikša Marinović jedan je od onih dobrih duhova grada Zagreba bez kojih bi isti bio puno manje nasmiješen i pozitivan grad, a svih onih ljetnih svirki po zagrebačkim parkovima vjerojatno ne bi ni bilo. Nakon nekoliko krasnih spotova, mislim da je vrijeme za debitantski album.

 

 

Pjover

O tajanstvenom Pjoveru malo se toga zna, ali baš ga briga - njega čuva teta Marica. Meni osobno jedna od najljepših pjesmica koje sam čuo ove godine.

 

 

Miki Solus

Miki kaže da se prodao pop izričaju, ali smrt je ionako romantična.

 

 

Dušan Strajnić (Stray Dogg)

Popularni Dukat je vjerojatno jedno od poznatijih imena na ovom popisu. Jako mi je drago što je regionalna publika toliko dobro prihvatila jednog melankoličnog kantautora koji pjeva na engleskom. Nije, naravno, odmoglo ni to što mu na prošlogodišnjem albumu "Fire's Never Wrong" gostuje popularni Devendra koji se potpuno razumljivo zaljubio u Dukatov eterični glas. I Dukat je, poput Denisa, okupio odličan bend!

 

 

Petar Vranić (Elephant & The Moon)

S obzirom na to koliko ova regija voli The National, ne bojim se za Slona & Mjeseca. Neće se Pero ljutiti što ga uspoređujem s popularnim mračnjacima - i sam kaže da svira tužne pjesme za prljave ljubavnike.

 

 

Bilo je, moram priznati, puno teže odabrati sedam meni najdražih kantautora nego kantautorica jer je kantautora, pa onda i dobrih kantautora, ipak puno više nego kantautorica, barem koliko je meni poznato, tako da ću nabrzinu spomenuti još i blues majstora Adama Semijalca aka Bebe Na Vole, mladog Antonina Šimića aka The Last Dictionary, knjaževačkog hiperproduktivca Sašu Zorića aka Kodagain, starog romantičara i najvećeg navijača Dinama među zagrebačkim kantautorima Zvonimira Vargu, olovnog plesača Tomislava Zorića aka Nevjerni Tomo, pozitivnog luđaka Ognjena Bašića aka Čudnoređe, akustičnog melankoličara Ivana Škrabu ... Tu su, naravno, i svi oni koje sam zaboravio spomenuti, a za koje se nadam da ćete ih u komentarima spomenuti vi.

Lupiga.Com

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

  2. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije