STIŽE ALTERNATIVNI DIY FESTIVAL

„Ajmo Zagrebe, vreme je za Ljubav. Bes ćemo negde drugde iskaliti“

ritn by: Lupiga.Com | 08.02.2024.
STIŽE ALTERNATIVNI DIY FESTIVAL: „Ajmo Zagrebe, vreme je za Ljubav. Bes ćemo negde drugde iskaliti“
Festival “Ljubav i Bes” manifestacija je koja se do sada održala šest puta na različitim lokacijama u Srbiji. Evo ga sada dolazi i u Hrvatsku. Posjetit će Zagreb i Čakovec. Regionalna suradnja postoji odavno, jer su na skoro svim izdanjima svirali i izvođači iz Hrvatske. Uz ovu sinergiju, bitno je napomenuti da je ovo jedan od rijetkih DIY (Do it Yourself) festivala koji sami dizajniranju promo materijal, sami montiraju i postavljaju binu, rasvjetu, ozvučenje, a nakon završetka - sami čiste otpad. „Ajmo Zagrebe, vreme je za Ljubav. Bes ćemo negde drugde iskaliti“, poručuju organizatori festivala „Ljubav i Bes“ čiji je moto "drugovi za drugarice, drugarice za drugove". U sklopu festivala nastupit će četiri alternativna benda. "Grozimo se tezgaroških nastupa raznoraznih cover i tribute bendova Jednostavno, imamo potrebu za nečim drugačijim", kažu.

„Ajmo Zagrebe, vreme je za Ljubav. Bes ćemo negde drugde iskaliti“, poručuju organizatori alternativnog muzičkog festivala „Ljubav i Bes“ iz Novog Sada pred prvo gostovanje u Zagrebu i Čakovcu. 

Ovog vikenda, točnije u petak, 9. veljače, regionalni bendovi predstavit će se u zagrebačkom autonomnom kulturnom centru Attack, a vrata kluba bit će otvorena za publiku već od 20:30 sati. Dan poslije, 10. veljače, u isto vrijeme, svirke se nastavljaju u Čakovcu. Bendove će u Međimurju ugostiti Centar za mlade (CeZam) u svom klubu – Prostor. I u Zagrebu i u Čakovcu, upad će koštati osam eura.

“’Ljubav i Bes’ rade drugovi za drugarice, drugarice za drugove … i sve one koji žele da se zabave, slušaju dobru muziku na kvalitetnom ozvučenju, u ozbiljnom koncertnom prostoru. Nikako nismo zadovoljni programom koji nam nude državne institucije kulture, isto tako se grozimo tezgaroških nastupa raznoraznih cover i tribute bendova po kojekakvim klubovima, trgovima i kafanama. Jednostavno, imamo potrebu za nečim drugačijim, a to nešto drugačije, nam niko drugi napraviti neće, pa smo zasukali rukave”, objašnjavaju organizatori onima koji nisu do sada čuli za ovaj muzički festival. 

U sklopu festivala nastupit će četiri alternativna benda. Svirka počinje u punkerskom ritmu domaćina – benda Vipera. Ovaj zagrebački rock n' roll trio i njegovi članovi možda će nekima više biti poznati iz bendova Disbaja, Hazarder ili Hak Attak. Neki će ih usporediti s Motörheadom, britanskom rock sastavu nezaboravnog frontmena – Lemmyja Kilmistera, jer Vipera precizno slijedi njihovu definiranu estetiku zvuka. Kritičari kažu kako je Vipera lokalni prvak u motor-charged melosu. Pored Motörheada, na razvoj benda utječu ponajviše Amebix, bivši britanski rock sastav i Inepsy, kanadski punk metal bend. Ako još niste odlučili da li posjetiti nastup benda Vipera, ili ne, možda će vam u tome pomoći ukoliko poslušate njihov album „Nest of Vipers“.

Nakon punkerskih distorzija, na scenu stupaju dub ritmovi i reggae prizvuci Kali Fat Duba (KFD). Reper Chakka Svraka i producent Haris Pilton vode ovaj muzičko-aktivistički projekt. U kreativnom i ne tako uobičajenom nastupu i scenskom izgledu, ovaj dvojac pružit će spoken-word užitak s ambijentalnim dubom. Chakka Svraka za sebe kaže kako on „nema stalno skrovište, pa ga možete potražiti u krošnjama najvećih gradskih četvrti, odakle uz novine i kavu, vreba posrnule građane i građanke prvoga reda i odvodi ih u drugi ili treći …“. Dok, Haris Pilton, o sebi kaže da je on „milovatelj duša, opijač glava i rasturač kukova, viđen je u svim čergama od Vardara pa do Triglava, vatren kao flamenco u getu, hladan kao špricer u zimi, on prstima šapuće, on usnama miluje, otvara srca, a kirurg nije …“ Više o muzičkim pohodima ovog tandema, možete otkriti slušajući njihove albume „Životinjska karma“ ili „Ringišpil iz Haada“.

Nakon njihovog nastupa, na festival se vraćaju malo grublji zvukovi, hardcore metal benda All Except One. Bend iz Zrenjanina bavi se tim žanrom od 2004. godine. Ali, tek u vremenu lockdowna, kada su mnogi bendovi stvarali i muzicirali doma, All Expect One, u 2020. godini izbacuju svoj drugi EP naziva „No End of Hatred“ sa šest pjesama koje su nastajale u periodu od 2006. do 2011. godine. Osim singleova s ovog albuma, na listi izvođenja, sigurno će se naći i neke pjesme s njihovog prvog EP-a „Bend the Will of Man Full“ iz 2019. godine. 

Prvi dan festivala završit će sa zvucima gitara novosadskog benda Polywhy. Ovaj srbijanski trio, prema muzičkim kritičarima, jedan je od bendova koji tek trebaju biti prepoznati na prostorima punk scene bivše Jugoslavije. Polywhy nastao je 2018. godine, a od tada su izdali EP-ove „Don't You Want To Use Me?“ i „The Altar Boys and the Kratom“. Svježi zvuci ove punk skupine izašli su u rujnu prošle godine s albumom „Wanton Psalms“.

Na drugi i posljednji dan festivala, odnosno subotu, 10. veljače, bendovi nastavljaju turneju do Čakovca, no s malo drugačijim line-upom. Nastupit će svi navedeni bendovi osim Vipere, čiju će ulogu domaćina preuzeti post-hardcore bend iz Čakovca Dead Dog Summer, a ukoliko za ovaj bend čujete prvi put, njihov album “A Place of Someday” možete poslušati ovdje. Nakon njihovog nastupa, slijedi još jedan čakovečki bend Youth Against. Ova old school hard-core skupina, nakon što je proslavila 25 godina postojanja, ponovnim okupljanjem počastit će sve ljubitelje dobrog starog punka i metala s njihovog prvijenca “Fight Back”.

Inače, festival “Ljubav i Bes” je manifestacija koja se do sada održala šest puta na različitim lokacijama u Srbiji. Regionalna suradnja postoji odavno, jer su na skoro svim izdanjima svirali i izvođači iz Hrvatske. Uz ovu sinergiju, bitno je napomenuti da je ovo jedan od rijetkih DIY (Do it Yourself) festivala koji sami dizajniranju promo materijal, sami montiraju i postavljaju binu, rasvjetu, ozvučenje, a nakon završetka - sami čiste otpad. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Ljubav i Bes/Marko Ristić

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Novi Sad

    26.04.2024.

    Marko Pogačar

    MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Novi Sad

  2. UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

    19.04.2024.

    Srđan Puhalo

    UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije