THE ALIBOR

Vrijeme je da Knin počnete pamtiti po nečemu drugom

ritn by: Igor Čoko | 21.02.2024.
THE ALIBOR: Vrijeme je da Knin počnete pamtiti po nečemu drugom
Kad se spomene Knin, obično se pomisli na mračnu stranu njegove nedavne prošlosti. Ali, ne mora uvijek biti tako. U tom “kraljevskom” Kninu, bio je jednom jedan rokenrol. Posljednji dobar album u prilično bogatoj kninskoj muzičkoj povijesti, bio je Machine Gun – „Put za Nakovo“. Taj je album izašao u izdanju Slušaj najglasnije, izdavačke kuće Zdenka Franjića. Dakle, između dva dobra muzička albuma nastala u Kninu, prošlo je 35 godina. Mnogo je to godina. Zato je ovaj uradak The Alibora u trenutku kada Knin opet tuku predrasude sa svih strana, oštar odgovor duha i kreativnosti. Radi se o najznačajnijem muzičkom imenu postolujnog Knina u moru pokušaja revitaliziranja nekadašnje scene. Album „Stvari s izleta“ je odlično odsviran, savremen, moderan gitarski album koji ne pati od klišeja prangijanja ili duhova prošlosti. Štaviše. U pitanju je jako prijatan album.

Kad se spomene Knin, obično se pomisli na mračnu stranu njegove nedavne prošlosti. Ali, ne mora uvijek biti tako. U tom “kraljevskom” Kninu, bio je jednom jedan rokenrol. Prilično snažno utemeljen rokenrol, po broju bendova na broj stanovnika grada. Tačnije, bilo je to desetak bendova na 12.000 stanovnika. I to je ona svijetla strana prošlosti grada, skrivana od javnosti, donekle odškrinuta na simpatičnoj kompilaciji „Svojom stranom ulice“, kronikom kninske rok scene od 1981. do 1995. godine, objavljenoj prije dvadesetak godina. Usud je takav, uprkos svemu da su iz Knina samo loše vijesti - dobre vijesti. Ali, ovo je priča o dobrim, baš dobrim vijestima. Sa rokenrolom kao povodom. 

Nakon dvadeset godina postojanja uz kraće ili duže pauze, kninski bend The Alibor objavio je svoj prvijenac – „Stvari s izleta“. Radi se o najznačajnijem muzičkom imenu postolujnog Knina u moru pokušaja revitaliziranja nekadašnje scene. 

O čemu se zapravo radi? Hajde da pokušam ovako - ako bih sada, sredinom veljače kada tuku mrazevi, snagom misli i emocija prizivao proljeće, puštao bih ovaj album kao mantru. Eto.

Posljednji dobar album u prilično bogatoj kninskoj muzičkoj povijesti, bio je Machine Gun – „Put za Nakovo“. Taj je album izašao u izdanju Slušaj najglasnije, izdavačke kuće Zdenka Franjića. Album iza kojeg je stajao nekadašnji zagrebački učenik iz Knina, nemirni dečko hard corea u zagrebačkim underground krugovima tog vremena i osnivač benda Blitzkrieg, poznatiji kao Dole ili Dolgcajt. U Kninu znan i kao Lene. Album koji danas ima kultni status kod ljubitelja garažnog rokenrola i kojeg nije pregazilo vrijeme. Ali, bilo je to davne 1989. godine.

U međuvremenu, tokom završne godine rata i drugi kultni kninski bend Džep, u nekoj drugoj postavi, snimio je album i on je naknadno objavljen u Beogradu. Međutim, ovdje pričamo o dobrim albumima. Dakle, između dva dobra muzička albuma nastala u Kninu, prošlo je 35 godina. Mnogo je to godina. Zato je ovaj uradak The Alibora u trenutku kada Knin opet tuku predrasude sa svih strana, oštar odgovor duha i kreativnosti. 

Ivica Šimić, kreativni pogon The Alibora, alfa i omega benda, veteran je kninske scene. I čovjek koji zna sklopiti dobar koncept koristeći ili forsirajući ženske vokale. Lokalci se sigurno sjećaju prijeratnog benda Tri drugara i vokala sestara Bubmer, tada još tinejdžerki na fantastičnoj pjesmici „Butterfly“, koja bi, da je nastala na primjer u Manchesteru te 1989. godine bila apsolutni shoegaze hit. I The Alibor ima istu matricu, prijatne ženske vokale koji tanani zvuk benda nadopunjuju svojom raskoši.

Album „Stvari s izleta“ je odlično odsviran, savremen, moderan gitarski album koji ne pati od klišeja prangijanja ili duhova prošlosti. Štaviše. U pitanju je jako prijatan album, koji, kako sam to već rekao, zimi priziva proljeće, ljetni je koktel u sumrak, jesenji je hod po šuškavom lišću, zimski je pejsaž uživanja u dalekim snježnim vrhovima planina.

Bend, pored Ivice Šimića na basu, čine još dvojica muzičkih veterana - Jug Ramljak na bubnjevima, vinovnik kninske scene još iz vremena dok su pioniri u Jugi nosili crvene marame, čovjek koji stoji iza legendarnog kafea “A3”, njegov vršnjak Duško Korlat na gitari, zadarski Kninjanin i dečkonja koga su kao malog bacili u bure u kojem se nalazila smjesa Sonic Youtha, Pixiesa i ostale bratije, pa se tako otrovao srodnim rifovima, te mlade nove snage Katrin Bilić (vokal), Marija Kaić Zvijerac (klavijature i prateći vokal) i Matija Miličević-Gregov (klavijature). Nova garnitura postolujnih Kninjana koji gradu daju neku novu svježinu i sjaj. 

Na albumu su, kako stoji u promo materijalu benda, žanrovski zastupljena tri pravca, i to alternativni rock (pjesme „Lažni kupač“, „Okrutna“ i „Wi Fi“), art rock (pjesme „Stvari s izleta“, „So-Ho“, „Slušali smo vlakove“ i „S prozom na put“) te radiofonični indie pop (pjesme „Anastazija“, „Hit“ i „Sjećanja“). Nešto što se do sada u Kninu baš i nije sviralo. Dakle, još jedan poen za The Alibor. 

Cover albuma izradio je ilustrator i fotograf Mićo Samardžija, a autor fotografije na naslovnici je Damir Mijakovac, jedan od najtalentiranijih fotografa u Hrvatskoj, još iz vremena bivše države. Kninski Wiliam Klein. Divan gest je i omaž svim prethodnim članovima koji su prošli kroz bend od 2004. godine do uspostavljanja sadašnje postave. 

Album je sniman u studiju Twenty u Zadru, od svibnja do prosinca 2023. godine. Snimatelj i producent je Jere 各啼lj, album traje kao poluvrijeme tekme s minutom sudijske nadoknade i objavljen je kao digitalno izdaje dostupno na svim ozbiljnijim stream platformama. Kao takav, upisan je u HDS ZAMP-u. 

Ako ste navikli na suvremeni Knin slušati samo kroz žalopojke povodom Oluje, vrijeme je da ga počnete pamtiti po nečemu drugom. The Alibor i “Stvari s izleta” su idealan i sasvim dovoljan motiv da na pomen Knina, promijenite ploču na svjetliju stranu. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Damir Mijakovac

Sviđa vam se ono što radimo? Želite više ovakvih tekstova? Možete nas financijski poduprijeti uplatom preko ovog QR koda. Svaka pomoć naših čitatelja uvijek je i više nego dobrodošao vjetar u leđa.

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Novi Sad

    26.04.2024.

    Marko Pogačar

    MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Novi Sad

  2. UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

    19.04.2024.

    Srđan Puhalo

    UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije