„ONI“

Lica izbjeglica među nama

ritn by: I.F. | 01.04.2019.
„ONI“: Lica izbjeglica među nama
Goleme fotografije lica izbjeglica danas su postavljene u središtu Zagreba. Na fotografijama su novi građani Zagreba, četvero izbjeglica iz Sirije, Iraka i Irana, koji su ovdje stigli u potrazi za novim i boljim životom. Njihove portrete snimile su poznate zagrebačke fotografkinje i fotografi - Ana Opalić, Mare Milin, Stanko Herceg i Ivan Posavec. Izložba na otvorenom, „Oni/They“, prateći je dio predstojećeg Festivala tolerancije, koji će se ove godine održati od 7. do 13. travnja. Fotografije su postavljene na Trgu bana Jelačića, Cvjetnom trgu, ispred Hrvatskog narodnog kazališta i na Tomislavcu, a izložba je inspirirana projektom Studio Aleppo, „Picturing (new) European citizens“. Jedno od lica s fotografija pripada Tonyju, mladiću iz Sirije. Pogodilo se da je Tony baš na današnji dan prije tri godine stigao u Hrvatsku.

Goleme fotografije lica izbjeglica danas su postavljene u središtu Zagreba. Na fotografijama su novi građani Zagreba, četvero izbjeglica iz Sirije, Iraka i Irana, koji su ovdje stigli u potrazi za novim i boljim životom. Njihove portrete snimile su poznate zagrebačke fotografkinje i fotografi - Ana Opalić, Mare Milin, Stanko Herceg i Ivan Posavec. Izložba na otvorenom, „Oni/They“, prateći je dio predstojećeg Festivala tolerancije, koji će se ove godine održati od 7. do 13. travnja. Fotografije su s pripadajućim porukama postavljene na Trgu bana Jelačića, Cvjetnom trgu, ispred Hrvatskog narodnog kazališta i na Tomislavcu, a izložba je inspirirana projektom Studio Aleppo, „Picturing (new) European citizens“

Oni
Devetogodišnji Mahdi na središnjem zagrebačkom trgu (FOTO: Lollipop)

Jedno od lica s fotografija pripada Tonyju, mladiću iz Sirije. Pogodilo se da je Tony baš na današnji dan prije tri godine stigao u Hrvatsku. Od Sirije do Europe, u jednoj od dionica puta, stigao je traumatičnom plovidbom brodom duljine osam metara na kojem je bilo nagurano četrdesetak ljudi. Danas radi kao prevoditelj u Isusovačkoj službi za izbjeglice i nastoji se iz agronomske struke prekvalificirati za kuhara, svjestan da će s tim zanimanjem lakše pronaći posao. Tony će reći kako je u Zagrebu sretan i da se nada kako će ova izložba kod nekih ljudi razbiti predrasude koje gaje prema izbjeglicama. 

Tony
Tony je danas u Zagrebu sretan (FOTO: Lollipop)

Osim Tonyja, na fotografijama i je i Safaa, Sirijka koja je u Hrvatsku stigla s troje djece, nakon što joj je muž poginuo u Siriji. I ona je trenutno u procesu prekvalifikacije – ova arhitektica želi postati njegovateljicom. 

Najmlađi od četvero „modela“ je devetogodišnji Mehdi iz Irana. U Zagrebu živi s ocem, ide u školu i već tečno govori hrvatski jezik. Kao i većina njegovih vršnjaka i Mahdi obožava nogomet, a kaže kako su ga u školi lijepo prihvatili. U Hrvatsku je stigla i Kafia. Došla je iz Iraka gdje se nekada bavila glumom. Njena najveća želja je da njena kćer i unuka dobiju azil.

Oni
Safaa na Cvjetnom (FOTO: Lollipop)

Jedan od fotografa koji su sudjelovali u ovom projektu, Ivan Posavec, svojevremeno je pratio sudbine hrvatskih izbjeglica i kaže kako ima osjećaj da hrvatsko društvo nije naučilo ništa iz tog bolnog iskustva, dok je Mare Milin otkrila da je snimanje bilo vrlo emotivno, a izbjeglice je fotografirala ispred bijelog zida, čija svjetlina bi im trebala donijeti utjehu i vjeru u bolju budućnost. 

Mehdi
(FOTO: Lollipop)

 

Safaa
(FOTO: Lollipop)

 

Tony
(FOTO: Lollipop)

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lollipop

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske"

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

    19.04.2024.

    Srđan Puhalo

    UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

  2. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

  3. SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

    02.04.2024.

    Bojan Tončić

    SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije