„NIJE ZAGREB SELO MOJE MALO“

Što je redatelj „Gazde“ predložio slavnom Jiříju Menzelu da snimi u Zagrebu

ritn by: Lupiga.Com | 22.10.2017.
„NIJE ZAGREB SELO MOJE MALO“: Što je redatelj „Gazde“ predložio slavnom Jiříju Menzelu da snimi u Zagrebu
„Dragi Jiří Menzel, upravo sam pročitao vijest da dolazite u Zagreb snimiti dokumentarac o Zagrebu u kojem bi u ulozi pripovjedača govorili o glavnim zagrebačkim znamenitostima. To je sjajna vijest i još bolji tajming! Predlažem da prvo odete pod Sljeme, s Kulmerovih dvora pruža se sjajan pogled na grad. U dvorima je nekad stolovao poduzetnik Ivica Todorić, sada se razmišlja o prenamjeni u Muzej korupcije ... Ako ćete tražiti Trg maršala Tita, e njega, od Vašeg zadnjeg posjeta, više nema. Nije bio dobar. Titove biste možete naći u Muzeju Hrvatskog zagorja. A ako naletite na biste zašarane sa znakom U, ništa ne brinite, to je stari hrvatski pozdrav, baš kao i prst u anusu“, stoji u otvorenom pismu koje je redatelj filma „Gazda“, Dario Juričan, ovih dana uputio slavnom češkom redatelju, Oscarom nagrađivanom Jiříju Menzelu, koji na proljeće stiže u Zagreb kako bi o tom gradu snimio dokumentarni film.

Redatelj filma „Gazda“, Dario Juričan, ovih je dana uputio otvoreno pismo slavnom češkom redatelju, Oscarom nagrađivanom Jiříju Menzelu. Naime, na proljeće Menzel stiže u Zagreb kako bi o tom gradu snimio dokumentarni film, a Juričan će mu u pismu koje objavljujemo u cijelosti sugerirati što bi se sve u Zagrebu moglo snimiti.

FILM O DINASTIJI TODORIĆ: Kako se u Hrvatskoj postaje gazda

INTERVJU – REDATELJ „GAZDE“: „Godinu dana su nas ignorirali, a onda su se jučer sjetili da bi prikazali film“

„Dragi Jiří Menzel,

upravo sam pročitao vijest da dolazite u Zagreb snimiti dokumentarac o Zagrebu u kojem bi u ulozi pripovjedača govorili o glavnim zagrebačkim znamenitostima. To je sjajna vijest i još bolji tajming!

Jiri Menzel
Jiří Menzel na proljeće stiže u Zagreb (FOTO:Wikipedia/Paul Katzenberger)

Predlažem da prvo odete pod Sljeme, s Kulmerovih dvora pruža se sjajan pogled na grad. U dvorima je nekad stolovao poduzetnik Ivica Todorić, sada se razmišlja o prenamjeni u Muzej korupcije. Gradonačelnik Milan Bandić uvijek osluškuje puls naroda i znat će povući prave poteze, uostalom, pa on je i omogućio izgradnju Kulmerovih dvora u parku prirode.

Kad se spuštate prema gradu i dođete do Ciboninog tornja ugledat ćete bordo helikopter. To je prvi eksponat budućeg Muzeja korupcije, za čiju kupnju osnivači muzeja DORH-u nude dokumente koji pokazuju sočne trgovinske odnose između tvrtki Pet-Prom i Agrokora.

Kulmerovi dvori
"Predlažem da prvo odete pod Sljeme, s Kulmerovih dvora pruža se sjajan pogled na grad" (FOTO: Lupiga.Com)

Svakako navratiti do Piruške Canjuge. Trenutno ima blagu amneziju, ali možda baš Vama, oskarovcu, uspije probuditi njeno sjećanje na obilaske Gradskog ureda za urbanizam u kojem je dogovarala gradnju SuperKonzuma po cijelom gradu. Izdvojio bih SuperKonzum Sesvete koji je u projektu označen kao trgovačko-kulturni centar. Zagrepčanima nikad dosta kulture!

Držim da bi u film svakako morala ući i vožnja znamenitim plavim tramvajem. Možete se voziti za četiri kune. Donedavno se po užem centru moglo voziti i besplatno. Gubitak od 20 milijuna kuna ZET-a gradonačelnik Bandić će kompenzirati uvođenjem naplate parkirališta u cijelom Zagrebu. Mudra je lija naš gradonačelnik!

Ako ćete tražiti Trg maršala Tita, e njega, od Vašeg zadnjeg posjeta, više nema. Nije bio dobar. Titove biste možete naći u Muzeju Hrvatskog zagorja. A ako naletite na biste zašarane sa znakom U, ništa ne brinite, to je stari hrvatski pozdrav, baš kao i prst u anusu.

Tramvaj
"Držim da bi u film svakako morala ući i vožnja znamenitim plavim tramvajem. Možete se voziti za četiri kune." (FOTO: Lupiga.Com)

Ako ćete pak tražiti Agrokor, ni njega onakvog kao što je bio više nema, ali sada imamo Prvo plinarsko društvo (PPD). To vam dođe kao neki novi Agrokor, o njima se u mainstream medijima jednako tako ne smije pisati kao nekoć o Agrokoru. Ako ih sada snimite, za koju godinu, ako im na vrata pokuca Uskok tijekom istrage o širenju ruskog kapitala po RH, Vaš će film jednom zatražiti čak i HRT.

Jedan od ciljeva Vašeg dokumentarnog filma je, kako prenose mediji, i da čeških turista bude više u Zagrebu, ali i drugih, jer bi taj film bio za svjetsko tržište budući da ga radi oskarovac, svjetski poznati režiser.

Nadam se da će tako i biti, pa nije Zagreb selo moje malo!'

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Privatna arhiva

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  2. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

  3. DUNI VJETRE: Čudna smrada od Mostara grada

    28.02.2024.

    Srđan Puhalo

    DUNI VJETRE: Čudna smrada od Mostara grada

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije