ISPOD SUNCA

Skriveno lice sjevernokorejske propagande koje trebate vidjeti

ritn by: I.F. | 01.02.2017.
ISPOD SUNCA: Skriveno lice sjevernokorejske propagande koje trebate vidjeti
„Nadzirali su nas 24 sata dnevno, sigurnosne službe pratile su nas neprestano, gledale što snimamo i kontrolirale naše materijale, nigdje nismo mogli ići sami“, jednostavno će opisati svoje iskustvo Sjeverne Koreje, Vitalij Manski, režiser dokumentarca „Ispod sunca“ koji kreće u hrvatsku kino distribuciju. Priča kaže kako je Vitalij Manski dvije godine pregovarao sa sjevernokorejskim vlastima, da bi se mukotrpni trud na koncu isplatio. Nagrađivani ruski režiser pozvan je u Sjevernu Koreju, vjerojatno najizoliraniju zemlju svijeta, s ciljem da pomogne u realizaciji domaćeg filma koji je trebao biti još jedan propagandni uradak što veliča tamošnji režim i specifičan način života. Sjevernokorejske službe budno su nadzirale ne samo scenarij već i sav snimljeni materijal. Međutim, čini se da ih je Manski uspio nadmudriti te izbjeći cenzuru, tako što je navodno rezervnu kopiju osobnih snimki uspio sakriti u čarapu, a potom iznijeti preko granice.

„Nadzirali su nas 24 sata dnevno, sigurnosne službe pratile su nas neprestano, gledale što snimamo i kontrolirale naše materijale, nigdje nismo mogli ići sami“, jednostavno će opisati svoje iskustvo Sjeverne Koreje, Vitalij Manski, režiser dokumentarca „Ispod sunca“ koji kreće u hrvatsku kino distribuciju. Radi se o dokumentarnom prikazu sjevernokorejskog društva u kojem je spretnošću režisera izbjegnuta uljepšana slika ove zemlje te je plastično prikazano kako zapravo nastaje režimska propaganda.

Prva projekcija održat će se danas u zagrebačkom Dokukinu KIC, a prisustvovat će joj i sam Manski, koji će već sutra u 17 sati održati besplatno masterclass predavanje „Dokumentarni film – umjetnost ili stvarnost?“. Nakon današnje projekcije filmski kritičar i redatelj Ivan Ramljak povest će razgovor s ruskim režiserom, a za vjerovati je kako će i publika moći postaviti neko pitanje o nastanku ovog dokumentarca.

Vitalij Manski
Vitalij Manski uspio je dio snimljenog materijala iznijeti iz Sjeverne Koreje (FOTO: Dokukino KIC)

Priča kaže kako je Manski dvije godine pregovarao sa sjevernokorejskim vlastima, da bi se mukotrpni trud na koncu isplatio. Nagrađivani ruski režiser pozvan je u Sjevernu Koreju, vjerojatno najizoliraniju zemlju svijeta, s ciljem da pomogne u realizaciji domaćeg filma koji je trebao biti još jedan propagandni uradak što veliča tamošnji režim i specifičan način života. Iskusni Manski tako je imao priliku gotovo godinu dana snimati jednu „prosječnu“ sjevernokorejsku obitelj, koju su pomno za tu priliku odabrale vlasti, a koja osmogodišnju kćerku priprema za veliki dan kada će pristupiti Korejskom dječjem savezu, svojevrsnoj pandanu pionira.

Sjevernokorejske službe budno su nadzirale ne samo scenarij već i sav snimljeni materijal. Međutim, čini se da ih je Manski uspio nadmudriti te izbjeći cenzuru, tako što je navodno rezervnu kopiju osobnih snimki uspio sakriti u čarapu, a potom iznijeti preko granice. Iz tog se materijala razvio dokumentarni film „Ispod sunca“ koji iz prve ruke pokazuje kako funkcionira sjevernokorejska propaganda. 

„Djevojčica Zin-mi i njezina obitelj žive u idili Narodne Republike Koreje. Majka i otac su pripadnici radničke klase na čijim leđima počiva komunističko blagostanje nacije, a malena Zin se priprema na svoj prvi veliki korak, priključenju sjevernokorejskim pionirima uz zakletvu Velikom vođi. Pomno pripremljene scene odobrene od partije, nalikuju televizijskoj reklami, ali 'Ispod sunca' prikazuje i ono što se nije smjelo snimiti. 'Nasmiješi se!', 'Reci to veselije!', 'Svi joj plješćite!', samo su neke od uputa koje su protagonisti filma šutke morali ispoštovati otkrivajući pritom jednu posve drukčiju, nepoznatu te zastrašujuće praznu i opasnu atmosferu - ne samo filmskog seta, već i cjelokupnog društva“, navode iz Dokukina KIC uoči današnje projekcije, objašnjavajući da „Ispod sunca“ donosi priču o odrastanju uz propagandu i život u zemlji koja zabranjuje individualnost.

Sjeverna Koreja je shvativši što se dogodilo pokušala blokirati prikazivanje filma te je uputila diplomatsku notu Rusiji, koja je izvršila pritiske da se „Ispod sunca“ ne predstavi na filmskom festivalu u estonskom Tallinu. Na koncu je priča završila tako da se Manski zbog silnih pritisaka preselio u Latviju gdje i danas živi, a ruski ministar kulture poručio mu je kako nije lojalan ideološkom “mainstreamu“ ruske vlade.

Film je doživio više od 70 festivalskih projekcija diljem svijeta, pri tom osvojivši dvadeset nagrada. Poznati magazin Sight and Sound proglasio je „Ispod sunca“ trećim najboljim dokumentarcem prošle godine.

Govoreći o ovom neobičnom iskustvu Mansky će reći kako je snimao u raznim okruženjima, u američkoj, izraelskoj, sovjetskoj vojsci, pa i u kriminalnim krugovima, ali da nigdje nije bilo ni slično kao u Sjevernoj Koreji. Kaže i kako ljudi u Sjevernoj Koreji ne znaju ništa o svijetu izvan granica svoje zemlje i da već četvrti naraštaj živi u sustavu koji nije prirodan, stoga njegov film, smatra, za cilj ima pokazati nam da više trebamo cijeniti svoje živote i osobnu slobodu.

Ukupni dojam filma možda je najbolje sažeo Viktor Ivančić.

„Dugi filmski kadar – istodobno smiješan i tragičan, zastrašujući u svojoj komičnosti – u kojemu se sjevernokorejska školska učenica herojski bori protiv izdajničkoga naleta sna dok ratni veteran drži govor o herojskim pobjedama na bojnome polju, više govori o naravi totalitarizma od tisuća napisanih stranica“, napisao je Ivančić o „Ispod sunca“.

Ispod sunca Vitalij Manski
Sjeverna Koreja zbog filma je uputila diplomatsku notu Rusiji (FOTO: Dokukino KIC)

Zagrebačka publika već je na prošlogodišnjem ZagrebDoxu imala prilike pogledati ovaj hvaljeni film, a sada će ga moći pogledati i svi oni koji to nisu stigli lani. Tijekom veljače „Ispod sunca“ će se, osim u Dokukinu, prikazati i u dubrovačkom kinu Sloboda, zabočkoj Zelenoj dvorani, zagrebačkom kinu Europa, riječkom Art-kinu Croatia, splitskom kinu Karaman te u još desetak drugih nezavisnih kina. Točne termine svih projekcija možete pronaći na ovom linku

Spomenuti masterclass Vitalyja Manskog, inače autora tridesetak nagrađivanih filmova, rođenog u Ukrajini 1963. godine, započet će u Dokukinu KIC u četvrtak u 17 sati, a nakon njega u 19:30 sati, uslijedit će još jedna projekcija filma. 

„U masterclassu će biti riječi o jeziku suvremenog dokumentarnog filma i stilskim sredstvima koje autori danas koriste kako bi prenijeli svoj doživljaj viđenoga. Manski će se baviti najstarijom dilemom dokumentarnog žanra, razlikama između stvarnosti i njezine autorske interpretacije. Predavanje pod nazivom 'Dokumentarni film – Umjetnost ili stvarnost?' bit će na ruskom jeziku uz konsekutivni prijevod na hrvatski“, kažu organizatori koji već dugi niz godina imaju neobičnu navadu da ugošćuju značajne svjetske dokumentariste.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Dokukino KIC

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

  2. SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

    02.04.2024.

    Bojan Tončić

    SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

  3. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije