SKANDAL

Pogledajte prvi dokumentarac o rađanju LGBT pokreta u Albaniji

ritn by: I. F. | 21.05.2015.
SKANDAL: Pogledajte prvi dokumentarac o rađanju LGBT pokreta u Albaniji
Čim je premijerno predstavljen u Tirani, dokumentarni film SkaNdal podijelio je albansku javnost, što nimalo ne čudi jer u ovoj konzervativnoj zemlji organizacija i borba gej zajednice za svoje mjesto u društvu, nije tema o kojoj dobar dio Albanaca želi išta čuti. LGBT zajednica u toj zemlji svoju je prisutnost znatnije počela pokazivati tek prije desetak godina, akcijama kao što su bojanje klupa u dugine boje ispred predsjedničke palače u Tirani, razne noćne „diverzije“, ispisivanje grafita, ali i organiziranje prvih gej partija. „Ovaj nas film podsjeća na stanje u Zagrebu prije petnaestak godina i borbi koja je donijela Zakon o životnom partnerstvu i Parade ponosa od nekoliko tisuća ljudi“, stoji u najavi organizatora zagrebačke projekcije, Dokukina KIC te VoxFeminae festivala.

Nakon što je SkaNdal prošle godine prikazan u sklopu Sarajevo Film Festivala, Dokukino KIC u suradnji s Vox Feminae festivalom ovaj film donosi u Zagreb. Prva prilika zainteresiranima ukazat će se u subotu, u 19 sati, a u četvrtak 28. svibnja, u 21 sat, upriličit će se još jedna projekcija. Sve na istom mjestu, u Preradovićevoj 5, a ovdje pogledajte trailer filma.

Prvi dokumentarac o rađanju LGBT pokreta u Albaniji kronološki prikazuje priču o pokušaju gej zajednice da se izbori za svoju vidljivost u albanskom društvu, ali i progovara o strahovima i problemima svih onih aktivista koji su se upustili u taj nimalo bezopasni pothvat. Režiju potpisuju Elton Baxhaku i Eriona Çami, koji su na ideju o snimanju filma došli nakon što su im neki pripadnici LGBT zajednice prezentirali svoje akcije i radove u višegodišnjem periodu. Kada su vidjeli fotografije, video snimke i neke tekstove, režiserski dvojac odlučio je da se film o toj temi jednostavno mora snimit.

Inače, LGBT zajednica u Albaniji svoju je prisutnost znatnije počela pokazivati tek prije desetak godina, i to s nekim događajima koji su obilježili povijest tog „pokreta“ u Albaniji. Radi se o akcijama kao što su bojanje klupa u dugine boje ispred predsjedničke palače u Tirani, razne noćne „diverzije“, ispisivanje grafita, ali i organiziranje prvih gej partija.

„U periodu od pet godina gej zajednica uspjela je pomoću društvenih mreža i medija osnažiti pokret koji je promijenio sliku cijele države. Ovaj nas film podsjeća na stanje u Zagrebu prije petnaestak godina i borbi koja je donijela Zakon o životnom partnerstvu i Parade ponosa od nekoliko tisuća ljudi“, stoji u najavi organizatora zagrebačke projekcije, Dokukina KIC te VoxFeminae festivala.

Već prvim emitiranjem LGBT zajednica postigla je željeni cilj i postala još vidljivija u tamošnjem društvu. Baxhaku je rezimirajući premijeru istaknuo kako je reakcija mladih ljudi u prepunoj dvorani bila vrlo dobra, dok je kod starijih generacija takva reakcija ipak izostala.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: YouTube/screenshot


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Ulica Milana Mladenovića

  13.06.2024.

  Marko Pogačar

  MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Ulica Milana Mladenovića

 2. UZ USVAJANJE REZOLUCIJE: Kako da se ne radujemo kada smo opet pobijedili, kako?

  28.05.2024.

  Srđan Puhalo

  UZ USVAJANJE REZOLUCIJE: Kako da se ne radujemo kada smo opet pobijedili, kako?

 3. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Preživjet ćemo i Domovinski pokret

  17.05.2024.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Preživjet ćemo i Domovinski pokret

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije