UPOZNAJTE AVIJA MOGRABIJA

„Skraćeni priručnik“ za izraelsku okupaciju Palestine

ritn by: H.I. | 27.11.2022.
UPOZNAJTE AVIJA MOGRABIJA: „Skraćeni priručnik“ za izraelsku okupaciju Palestine
Bogati jesenski program „Kina sa stavom“, zagrebačkog Dokukina KIC, nastavlja se i ovog utorka, kada u Preradovićevoj gostuje novi film čuvenog izraelskog redatelja Avija Mograbija, bespoštednog kritičara izraleskog društva, koji će dan nakon premijere i sam gostovati u Zagrebu. Radi se o filmu „Prve 54 godine: Skraćeni priručnik za vojnu okupaciju“, koji u naslovu, primijetit će neki, sadrži broj godina otkako je Izrael okupirao Palestinu, a broj je danas, godinu dana nakon što je ovaj film snimljen, narastao i na 55. Upravo je tema relacija Izraela i Palestine gotovo uvijek u fokusu Mograbijevog dokumentarističkog rada, a svoj novi film temeljio je na svjedočanstvima izraelskih vojnika i arhivskih snimaka. Film prikazuje gorki i beskonačni sukob kao nikada do sada, u formi vojno-strateškog izvještaja o kršenjima ljudskih prava.

Bogati jesenski program „Kina sa stavom“, zagrebačkog Dokukina KIC, nastavlja se i ovog utorka, kada u Preradovićevoj gostuje novi film čuvenog izraelskog redatelja Avija Mograbija, bespoštednog kritičara izraleskog društva, koji će dan nakon premijere i sam gostovati u Zagrebu. 

Radi se o filmu „Prve 54 godine: Skraćeni priručnik za vojnu okupaciju“, koji u naslovu, primijetit će neki, sadrži broj godina otkako je Izrael okupirao Palestinu, a broj je danas, godinu dana nakon što je ovaj film snimljen, narastao i na 55. Upravo je tema relacija Izraela i Palestine gotovo uvijek u fokusu Mograbijevog dokumentarističkog rada, a svoj novi film temeljio je na svjedočanstvima izraelskih vojnika i arhivskih snimaka. 

„Uz detaljnu analizu izraelske okupacije palestinskih teritorija na Zapadnoj obali i u Gazi, film donosi i ironično predavanje o tome kako okupirati drugu zemlju na više od pet desetljeća. Ovo je priručnik za upotrebu iz perspektive pobjednika koji nas, pak, u Mograbijevoj režiji sokratovskom ironijom uvodi u suvremenu povijest jedne zemlje, proširena svjedočanstvima bivših vojnika o sustavnim napadima na civilno stanovništvo. I u svojim prijašnjim radovima redatelj je predan problematici i kompleksnosti bliskoistočnih sukoba, ovdje pribjegavajući oporoj i crnohumornoj satiri“, objašnjavaju iz Dokukina KIC.

U opisu filma „Prve 54 godine: Skraćeni priručnik za vojnu okupaciju“ stoji kako je film razumljiv i početnicima, ali je jednako zanimljiv i iskusnim poznavateljima bliskoistočne situacije. Dodaju i kako film prikazuje gorki i beskonačni sukob kao nikada do sada, u formi vojno-strateškog izvještaja o kršenjima ljudskih prava

Projekcija je zakazana za utorak, 29. studenog, u 20 sati, a svoje ulaznice probajte osigurati čim prije, jer je interes za premijeru čuvenog filmaša uobičajeno velik. No, ako i ne uspijete u toj namjeri, dobra vijest je da „Prve 54 godine: Skraćeni priručnik za vojnu okupaciju“ nakon premijere, u distribuciji zagrebačkoga Restarta, kreće na turneju po domaćim nezavisnim kinima

Već sutradan, u srijedu, 30. studenog, u 19 sati u Dokukino stiže i sam Mograbi koji će održati masterclass naslovljen „Svjedočanstva vojnika - Dvije studije slučaja“.

„U masterclassu će Mograbi pratiti nastajanje svojih dvaju filmova 'Z32' iz 2008. godine i 'Prve 54 godine: skraćeni priručnik za vojnu okupaciju' iz prošle godine, koje je snimio oslanjajući se na isti materijal. Oba filma bazirana su na svjedočenjima izraelskih vojnika koji su služili na okupiranim teritorijima, a koje je prikupila organizacija 'Breaking the Silence'. No, filmovi su u konačnici ispali izuzetno različiti u pogledu pristupa, filmskog jezika i ugođaja“, napominju u Dokukinu, ističući kako je ulaz na masterclass besplatan, a pratit će ga i retrospektiva Mograbijevih filmova „Oko za oko“ (2005.), „Z32“ (2008.) i „Između ograda“ (2016.).

Spomenuta „Breaking the Silence“ je izraelska nevladina organizacija koju su 2004. godine osnovali veterani izraelske vojske s ciljem da što više otpuštenog vojnog osoblja i rezervista, anonimno i u povjerenju, iznese svoja iskustva boravka na okupiranim teritorijima i na taj način informira javnost o životnim uvjetima koji tamo vladaju, odnosno o svakodnevnom kršenju ljudskih prava. Njihovi izvještaji redovito skandaliziraju izraelsko društvo koje dobrim dijelom nije spremno na suočavanje s realnošću te su u više navrata bivali izloženi pritiscima vlasti da otkriju svoje izvore, ali i namjerama vladajućih da im dokinu sve vrste financiranja, koje uglavnom dolaze od stranih vlada. Pritisci su išli toliko daleko da su određeni ministri predlagali zakon prema kojem bi se djeci onih koji govore za „Breaking the Silence“ zabranio pristup državnim školama. 

Sam Mograbi inače je aktivno uključen u rad ove organizacije, a dolazi iz obitelji koja već generacijama gaji ljubav prema filmovima. Njegov djed Yaakov je još 1930. godine u Tel Avivu, u koji je doselio iz Sirije, otvorio raskošno kino, „Kino Mograbi“ s dvije velike dvorane od kojih je jedna imala pomični krov te se mogla transformirati u ljetno kino. U Tel Avivu je Avi Mograbi i rođen te je tamo studirao filozofiju i umjetnost. Već u mladim danima pokazuje interes za izraelsko-palestinsko pitanje i počinje istraživati paradokse tamošnjeg društva. Iza sebe ima dvadesetak filmova od kojih su neki nagrađeni na najprestižnijim svjetskim festivalima. Među njima su i nagrade s festivala u Berlinu, Cannesu, Veneciji i New Yorku. Od 1999. godine predaje dokumentarni i eksperimentalni film na Sveučilištu Tel Aviv i Akademiji umjetnosti i dizajna Bezalel u Jeruzalemu.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Dokukino KIC

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  2. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

  3. DUNI VJETRE: Čudna smrada od Mostara grada

    28.02.2024.

    Srđan Puhalo

    DUNI VJETRE: Čudna smrada od Mostara grada

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije