ČOVJEK-ORKESTAR KNJIŽEVNE SCENE

„Nema odmora dok traje rušenje“

ritn by: Sandra Pocrnić Mlakar | 12.04.2017.
ČOVJEK-ORKESTAR KNJIŽEVNE SCENE: „Nema odmora dok traje rušenje“
„Poeziju i društvo možda i nije najbolje dovoditi u istu rečenicu, čak niti u takvu blizinu. Jer, posebice naše društvo, poeziju pronalazi tamo gdje je nema, gdje je ona kič diva iz nepismenih pjesmica, ili pak u citatima američkih tajkuna s područja new agea i sličnih nemuštih prevara. Ili da se izrazim jednostavnije, društvo šumom, poezija drumom. Naše društvo posve je zaboravilo svoje vrijedno poetsko naslijeđe, pa sad ustvari i na tom području baulja“, kaže Ivica Prtenjača u razgovoru za Lupigu uoči večerašnjeg nastupa na Spikiginu, koji će se uživo emitirati na Facebooku. Prtenjača je jedan od onih kulturtregera koji na svakoj književnoj večeri može uskočiti u bilo koju rolu. Kao voditelj-animator izmamit će najveći pljesak publike, kao književnik ponudit će publici niz odlomaka iz svojih proznih djela, kao pjesnik izazvat će ganuće svojim pjesmama.

Ivica Prtenjača jedan je od onih kulturtregera koji na svakoj književnoj večeri može uskočiti u bilo koju rolu. Kao voditelj-animator izmamit će najveći pljesak publike, kao književnik ponudit će publici niz odlomaka iz svojih proznih djela, kao pjesnik izazvat će ganuće svojim pjesmama. Mlađa publika upoznala ga je pak u roli energičnog i senzibilnog komentatora u emisiji „Nedjeljom u dva“. Kao čovjek-orkestar književne scene, Ivica Prtenjača svira sve instrumente, ponekad čak i istodobno. 

Djelić svoje svestranosti demonstrirat će pred publikom Spikigina u zagrebačkom Norrisu, u srijedu 12. travnja. Na Spikigin dolazi sa svoje dvije životne teme. Jedna je iz književničkog života pod naslovom „Muke pjesničke“, a druga je književničkog predživota, iz životne faze u kojoj se bavio različitim poslovima prije nego što je upisan u pjesničke antologije, a naslov joj je „Kako sam prodavao nakit“. Nastup Ivice Prtenjače na Spikiginu bit će uživo emitiran na Facebooku.

Ivica Prtenjača
"Naša poezija je dobra, ali njezin je društveni kontekst loš" - Ivica Prtenjača (SCREENSHOT: YouTube)

Za nastup na Spikiginu pripremate se već godinama tv-nastupima u emisiji „Nedjeljom u 2“, vođenjem književnih večeri i promocija knjiga. Kako ste u izobilju tema izabrali dvije s kojima nastupate na Spikiginu? 

- Odlučio sam malo se prisjetiti nekih neposrednih iskustava s egzistencijom i borbom za svoju prvu knjigu. Nisam bio klinac, ali imao sam veliko srce za sve te protuhe koje su se igrale sa mnom. Nakit je posebna priča, u tom sam smislu superjunak, naime od djetinjstva imam lošu naviku da grizem nokte, a opet, prodavao sam nakit i kitio sve te gospođe krhkim kolajnicama s još krkhijim kopčicama, sve to bez nokata, na cesti. To je čini mi se herojski čin po sebi, pa prije nego što sam sebe odlikujem veleredom kneza ametista s dvostrukim pleterom, odlučio sam to ispričati. 

Vaše su pjesme uvrštene u nekoliko antologija otkako ste 1999. godine objavili prvu zbirku poezije. Što se od tada do danas promijenilo u statusu poezije u društvu? Gdje poezija danas nalazi svoje mjesto? 

- Poeziju i društvo možda i nije najbolje dovoditi u istu rečenicu, čak niti u takvu blizinu. Jer, posebice naše društvo, poeziju pronalazi tamo gdje je nema, gdje je ona kič diva iz nepismenih pjesmica, ili pak u citatima američkih tajkuna s područja new agea i sličnih nemuštih prevara. Ili da se izrazim jednostavnije, društvo šumom, poezija drumom. Naše društvo posve je zaboravilo svoje vrijedno poetsko naslijeđe, pa sad ustvari i na tom području baulja. Naša poezija je dobra, ali njezin je društveni kontekst loš. U tom smislu golemu krivicu ima obrazovni sustav i loše lektire. 

Roman „Brdo“, koji je osvojio nagradu VBZ-a za najbolji neobjavljeni roman 2014. godine bio je prava senzacija i jedan je od najvećih hitova među romanima nagrađenima na VBZ-ovom natječaju. Nakon „Brda“ hoćete li se odmoriti od romana knjigom poezije ili nastavljate s prozom? 

- Nema odmora dok traje rušenje, moj novi roman izlazi u lipnju u VBZ-u, zvat će se „Tiho rušenje“.

Kolege književnici smatraju vas dobrim duhom hrvatske književne scene jer ste dobrodošli na sve književne festivale i obišli ste vjerojatno sve knjižnice u Hrvatskoj. Kako ćete provesti skoru Noć knjige, 21. travnja? 

- Ljubazno sam pozvan u požešku knjižnicu, idem tamo, veselim se. 

Dolazite li na Noć knjige u Požegu s poezijom ili prozom? 

- Dolazim ovakav kakav jesam, dakle sa svime što imam i sa svime što nemam. 

Sa svoje krajnje pristrane pozicije pjesnika, koji je donedavno bio uključen i u organizaciju Goranova proljeća, možete li nam ukratko reći zašto nam je svima potrebno više poezije i u medijima i u životu? 

- Mogu - zato što je poezija zdrava.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/YouTube

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. POSLANICA LANE BOBIĆ: Tko se boji roda još?

  09.07.2024.

  Lana Bobić

  POSLANICA LANE BOBIĆ: Tko se boji roda još?

 2. NEO-NAZI AUTOMOBILIST: Preko društvenih mreža do EU parlamenta

  09.07.2024.

  Sofija Kordić

  NEO-NAZI AUTOMOBILIST: Preko društvenih mreža do EU parlamenta

 3. NAPOKON DOSADNO I VESELO: Izgleda da se Sarajevo naviklo na Paradu ponosa

  24.06.2024.

  Srđan Puhalo

  NAPOKON DOSADNO I VESELO: Izgleda da se Sarajevo naviklo na Paradu ponosa

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije