PISMO SUĆUTI ZAGREB PRIDEA I PLATFORME 112

„Stojimo uz vas – u solidarnosti, boli i bijesu“

ritn by: J.S. | 14.06.2016.
PISMO SUĆUTI ZAGREB PRIDEA I PLATFORME 112: „Stojimo uz vas – u solidarnosti, boli i bijesu“
"Mi, hrvatski aktivistice i aktivisti stojimo uz vas – u solidarnosti, boli i bijesu“, riječi su s kojima završava pismo Zagreb Pridea i Platforme 112.

Zagreb Pride i Platforma 112 uputili su danas, povodom terorističkog napada u Orlandu, pismo sućuti veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država i LGBTIQ udrugama u SAD-u. U pismu su se Zagreb Pride i članice Platforme 112 – koalicije preko 60 udruga za zaštitu ljudskih prava i demokracije odlučile pridružiti ostatku svijeta u osudi strašnog terorističkog čina mržnje prema LGBTIQ+ zajednici u Orlandu na Floridi koji se dogodio rano ujutro u nedjelju 12. lipnja 2016. godine.

"Svi mi koji smo prošle subote u Zagrebu marširali na 15. Povorci ponosa želimo iskazati našu sućut s voljenima, obiteljima i prijateljima žrtava te izraziti našu solidarnost sa LGBTIQ+ zajednicom i svim američkim građanima. Znajte da cijeli svijet osjeća vašu bol. Ovaj homofoban, transfoban i bezuman čin nasilja sve nas je duboko pogodio", stoji u pismu Zagreb Pridea i Platforme 112 uz poruku kako se glas LGBTIQ+ osoba za slobodom i pravdom ne može ušutkati.

Orlando massacre
Radi se o zločinu iz mržnje te pucnjavi s najvećim brojem žrtvama u povijesti Sjedinjenih Američkih Država (FOTO: policija Orlanda)

Podsjetimo, u nedjelju je u napadu na noćni klub u samom središtu Orlanda ubijeno 50 osoba, dok su ozlijeđene 53 osobe. Kao napadač je identificiran Omar Mateen, a radi se o zločinu iz mržnje te pucnjavi s najvećim brojem žrtvama u povijesti Sjedinjenih Američkih Država. Iako motivi službeno još nisu utvrđeni jasno je kako je napad motiviran mržnjom prema homoseksualnim osobama, koja je u porastu otkako je otpočela utrka za novog američkog predsjednika, a predvodi je u američkoj javnosti kandidat republikanaca, Donald Trump.

„Bezumnu mržnju“ osudio je i papa Franjo, dok je američki predsjednik Barack Obama strašni pokolj nazvao najgorim slučajem masovnog ubojstva u cijeloj američkoj povijesti. 

"Mi, hrvatski aktivistice i aktivisti stojimo uz vas – u solidarnosti, boli i bijesu“, riječi su s kojima završava pismo Zagreb Pridea i Platforme 112.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Hina

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. OTETO IZ TMINE: General mrtvih civila i nekorisnih tajni

  21.02.2021.

  Bojan Tončić

  OTETO IZ TMINE: General mrtvih civila i nekorisnih tajni

 2. ZA DOBROBIT NAŠE DJECE: Seksualno obrazovanje u škole, još jučer!

  08.02.2021.

  Lana Bobić

  ZA DOBROBIT NAŠE DJECE: Seksualno obrazovanje u škole, još jučer!

 3. UZ HVALOSPJEVE MIROSLAVU TUĐMANU: Nepomućeni konsenzus organizirane laži

  05.02.2021.

  Jerko Bakotin

  UZ HVALOSPJEVE MIROSLAVU TUĐMANU: Nepomućeni konsenzus organizirane laži

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije