GEJ VJERNICI U HRVATSKOJ - TEMA O KOJOJ SE ŠUTI

Vjerujemo da nas Bog voli!

ritn by: Crol.hr / Goga Kiš | 27.04.2015.
GEJ VJERNICI U HRVATSKOJ - TEMA O KOJOJ SE ŠUTI: Vjerujemo da nas Bog voli!
"Ne možeš biti gej i vjernik!" poruka je s kojom se LGBT vjernice i vjernici susreću i prije nego što prepoznaju vlastitu seksualnu orijentaciju. Život u strahu s misli "što ako netko sazna" njihova je svakodnevica. "Ormari" te skupine vjernika više nalikuju na atomska skloništa čiji mrak i skučenost dovodi do dubokog poricanja i mržnje prema sebi, depresije, ovisnosti, a za ne tako malen broj i do samoubojstva. Neki od njih koji prihvate svoju seksualnost, odbacuju svoju vjeru jer "ne možeš biti oboje". O tome smo popričali s Mihaelom Sečenom i Nedom Popović, voditeljima prve grupe podrške za LGBT osobe kojima je važna duhovnost.

Program NeprocjenjivA skup je različitih projekata, od kojih je jedan grupa za duhovnost koja se održava svakog ponedjeljka, zasad u prostorima UMKI (Udruga Mladih Korak Ispred) u Rijeci. Mihaelova i Nedina želja je tim ljudima pružiti drugačiju poruku.

"Prije svega kao vjernici vjerujemo da Bog svakoga voli te bezuvjetno prihvaća i da, vjerujemo da možeš biti L, G, B, T, Q, A, I… i pri tome biti vjernica tj. vjernik. Važno nam je poštovanje prema onima koji se ne slažu s nama. Ne želimo se usredotočiti na borbu protiv njih, već na zalaganje za ono što mi vjerujemo da je važno. Istovremeno nam je stalo zadržati spremnost na dijalog za koji vjerujemo da može imati snagu promjene", kažu nam Mihael i Neda.

Mihael kao gej osoba i vjernik razumije što znači odrastati i živjeti unutar vjerske zajednice.

"Razumijem što znači borba protiv vjetrenjača dok netko pokušava mijenjati svoju seksualnu orijentaciju. Razumijem unutarnju borbu s vlastitom vjerom dok okolina govori da tvoja vjera zbog 'izbora seksualne orijentacije' niti ne postoji. Razumijem zbrkanost s kojom se neke LGBT vjernice i vjernici suočavaju dok beznadno pokušavaju shvatiti i sjetiti se kada su donijeli tu odluku biti gej, bi, trans*", kaže sugovornik.

Neda je kao heteroseksualna žena upoznala veliki broj LGBT osoba unutar vjerskih zajednica te se povezala s njihovom boli.

"Hodajući uz Mihaela na njegovom putovanju prihvaćanja sebe unutar 16 godina, shvatila sam da ga nisam samo pratila, već sam bila i na vlastitom putovanju prihvaćanja LGBT osoba bez one riječi koja to prihvaćanje opovrgava, riječi 'ali'", rekla nam je.

Tekst u cijelosti možete pročitati na portalu crol.hr.

Lupiga.Com via Crol

Naslovna ilustracija: eyesright.speedofcreativity.org


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. OTETO IZ TMINE: General mrtvih civila i nekorisnih tajni

  21.02.2021.

  Bojan Tončić

  OTETO IZ TMINE: General mrtvih civila i nekorisnih tajni

 2. ZA DOBROBIT NAŠE DJECE: Seksualno obrazovanje u škole, još jučer!

  08.02.2021.

  Lana Bobić

  ZA DOBROBIT NAŠE DJECE: Seksualno obrazovanje u škole, još jučer!

 3. UZ HVALOSPJEVE MIROSLAVU TUĐMANU: Nepomućeni konsenzus organizirane laži

  05.02.2021.

  Jerko Bakotin

  UZ HVALOSPJEVE MIROSLAVU TUĐMANU: Nepomućeni konsenzus organizirane laži

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije