NAKON 15 GODINA „BORBE“

Kako je Zagreb Pride mijenjao Hrvatsku

ritn by: M.S. | 07.06.2016.
NAKON 15 GODINA „BORBE“: Kako je Zagreb Pride mijenjao Hrvatsku
Ove subote s Rooseveltovog trga u 15 sati krenut će 15. povorka Zagreb Pridea, ovoga puta pod sloganom „Još Hrvatska ni' propala!“, a povodom obljetnice predstavljeno je istraživanje o dosadašnjim konkretnim postignućima Povorke ponosa i Zagreb Pridea.

Ove subote s Rooseveltovog trga u 15 sati krenut će 15. povorka Zagreb Pridea, ovoga puta pod sloganom „Još Hrvatska ni' propala!“, a povodom obljetnice predstavljeno je istraživanje o dosadašnjim konkretnim postignućima Povorke ponosa i Zagreb Pridea. Najzanimljivije detalje istraživanja Sanje Đurin s Instituta za etnologiju i folkloristiku i Pavla Parunova iz Centra za društveno-humanistička istraživanja donosi u svojem tekstu za Crol.hr autorica Goga Kiš.

„Zagreb Pride već desetljeće i pol mijenja hrvatsko društvo i bori se protiv prakse kojom većina uzima u svoje ruke pravo osuđivanja i moraliziranja neke manjine i daje sebi veća prava i veće slobode u situacijama u kojima bi zapravo veća prava i veće slobode trebale imati manjine koje su ranjive i nezaštićene. Naime, tek takvo društvo, društvo koje svoje manjine štiti umjesto da ih proziva, osuđuje te verbalno i fizički napada, je humano društvo”, ističe Sanja Đurin koja je za Crol izjavila i kako ključnim trenutkom smatra osnivanje udruge Zagreb Pride 2008. godine, jer je kao pravni subjekt mogla postavljati zahtjeve pred državne institucije.

Zagreb pride 2015
Pavao Parunov u svojem je istraživanju izdvojio takozvani referendum o braku kao posebnu traumu za LGBTIQ zajednicu (FOTO: Lupiga.Com)

Kao ključne projekte vezane uz javne politike u kojima je sudjelovao Zagreb Pride Đurin ističe novu Nacionalnu politiku za promicanje ravnopravnosti spolova 2010. godine, izmjene Kaznenog zakona iz 2011. godine u kojem se nasilje nad LGBTIQ osobama prepoznaje kao kazneno djelo počinjeno iz mržnje, ali i donošenje Zakona o životnom partnerstvu.

Pavao Parunov u svojem je istraživanju izdvojio takozvani referendum o braku kao posebnu traumu za LGBTIQ zajednicu.

„Referendumska inicijativa je u ovom slučaju ostvarila nacionalnu vidljivost pa time i podsjetila na opasnost u tome da postizanje vidljivosti LGBTIQ zajednice samo po sebi nije tek aktivistički alat ljudskih prava već i predmet ideološkog pregovaranja. Proizvedenu traumu inicijative i referenduma su u svakodnevnom životu najviše osjetile osobe koje dolaze i žive u manjim gradovima, izvan krugova organiziranog zagovaranja LGBTIQ prava i mogućnosti političke afirmacije“, kaže Parunov u tekstu koji možete pročitati na Crol.hr.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. OTETO IZ TMINE: General mrtvih civila i nekorisnih tajni

  21.02.2021.

  Bojan Tončić

  OTETO IZ TMINE: General mrtvih civila i nekorisnih tajni

 2. ZA DOBROBIT NAŠE DJECE: Seksualno obrazovanje u škole, još jučer!

  08.02.2021.

  Lana Bobić

  ZA DOBROBIT NAŠE DJECE: Seksualno obrazovanje u škole, još jučer!

 3. UZ HVALOSPJEVE MIROSLAVU TUĐMANU: Nepomućeni konsenzus organizirane laži

  05.02.2021.

  Jerko Bakotin

  UZ HVALOSPJEVE MIROSLAVU TUĐMANU: Nepomućeni konsenzus organizirane laži

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije