NAKON 15 GODINA „BORBE“

Kako je Zagreb Pride mijenjao Hrvatsku

ritn by: M.S. | 07.06.2016.
NAKON 15 GODINA „BORBE“: Kako je Zagreb Pride mijenjao Hrvatsku
Ove subote s Rooseveltovog trga u 15 sati krenut će 15. povorka Zagreb Pridea, ovoga puta pod sloganom „Još Hrvatska ni' propala!“, a povodom obljetnice predstavljeno je istraživanje o dosadašnjim konkretnim postignućima Povorke ponosa i Zagreb Pridea.

Ove subote s Rooseveltovog trga u 15 sati krenut će 15. povorka Zagreb Pridea, ovoga puta pod sloganom „Još Hrvatska ni' propala!“, a povodom obljetnice predstavljeno je istraživanje o dosadašnjim konkretnim postignućima Povorke ponosa i Zagreb Pridea. Najzanimljivije detalje istraživanja Sanje Đurin s Instituta za etnologiju i folkloristiku i Pavla Parunova iz Centra za društveno-humanistička istraživanja donosi u svojem tekstu za Crol.hr autorica Goga Kiš.

„Zagreb Pride već desetljeće i pol mijenja hrvatsko društvo i bori se protiv prakse kojom većina uzima u svoje ruke pravo osuđivanja i moraliziranja neke manjine i daje sebi veća prava i veće slobode u situacijama u kojima bi zapravo veća prava i veće slobode trebale imati manjine koje su ranjive i nezaštićene. Naime, tek takvo društvo, društvo koje svoje manjine štiti umjesto da ih proziva, osuđuje te verbalno i fizički napada, je humano društvo”, ističe Sanja Đurin koja je za Crol izjavila i kako ključnim trenutkom smatra osnivanje udruge Zagreb Pride 2008. godine, jer je kao pravni subjekt mogla postavljati zahtjeve pred državne institucije.

Zagreb pride 2015
Pavao Parunov u svojem je istraživanju izdvojio takozvani referendum o braku kao posebnu traumu za LGBTIQ zajednicu (FOTO: Lupiga.Com)

Kao ključne projekte vezane uz javne politike u kojima je sudjelovao Zagreb Pride Đurin ističe novu Nacionalnu politiku za promicanje ravnopravnosti spolova 2010. godine, izmjene Kaznenog zakona iz 2011. godine u kojem se nasilje nad LGBTIQ osobama prepoznaje kao kazneno djelo počinjeno iz mržnje, ali i donošenje Zakona o životnom partnerstvu.

Pavao Parunov u svojem je istraživanju izdvojio takozvani referendum o braku kao posebnu traumu za LGBTIQ zajednicu.

„Referendumska inicijativa je u ovom slučaju ostvarila nacionalnu vidljivost pa time i podsjetila na opasnost u tome da postizanje vidljivosti LGBTIQ zajednice samo po sebi nije tek aktivistički alat ljudskih prava već i predmet ideološkog pregovaranja. Proizvedenu traumu inicijative i referenduma su u svakodnevnom životu najviše osjetile osobe koje dolaze i žive u manjim gradovima, izvan krugova organiziranog zagovaranja LGBTIQ prava i mogućnosti političke afirmacije“, kaže Parunov u tekstu koji možete pročitati na Crol.hr.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. NAŠA DOBROTA JE VEĆA OD VAŠEG ZLA: Sarajevo će biti, fašizam će proći

  08.09.2019.

  Faruk Šehić

  NAŠA DOBROTA JE VEĆA OD VAŠEG ZLA: Sarajevo će biti, fašizam će proći

 2. TURISTI MEĐU NAMA: Hvala što plešete umjesto mene

  20.08.2019.

  Boba Đuderija

  TURISTI MEĐU NAMA: Hvala što plešete umjesto mene

 3. BURE BARUTA: Brega vs. Buba Corelli

  16.08.2019.

  Ahmed Burić

  BURE BARUTA: Brega vs. Buba Corelli

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije