NA DANAŠNJI DAN

U četničkoj zasjedi ubijen Boško Buha. Imao je samo 17 godina.

ritn by: P.V. | 27.09.2020.
NA DANAŠNJI DAN: U četničkoj zasjedi ubijen Boško Buha. Imao je samo 17 godina.
Na današnji dan 1943. godine kod sela Jabuka, nedaleko Prijepolja, u četničkoj zasjedi poginuo je narodni heroj Boško Buha. Imao je samo 17 godina. „Jedan je od najpoznatijih partizana, najčuveniji partizanski bombaš i borac herojske 2. proleterske brigade, dječak ratnik koji je za dvije godine ratovanja prošao sito i rešeto najkrvavijih partizanskih bitaka“, podsjetio je danas, na obljetnicu smrti, Antifašistički vjesnik. Boško je rođen 1926. godine u selu Gradina nedaleko Virovitice. Golobradi se dječak početkom rata pokušava priključiti partizanima, ali je odbijen zbog svojih godina. No, uporni Boško u svom je naumu ipak uspio te se u listopadu 1941. godine pridružuje Mačvanskom partizanskom odredu, a pet mjeseci kasnije stupa u Drugu proletersku brigadu da bi ga krajem iste godine zbog govora na Prvom kongresu Antifašističke omladine Jugoslavije u Bihaću pohvalio komandant Narodnooslobodilačke vojske, Josip Broz Tito.

Na današnji dan 1943. godine kod sela Jabuka, nedaleko Prijepolja, u četničkoj zasjedi poginuo je narodni heroj Boško Buha. Imao je samo 17 godina. 

„Jedan je od najpoznatijih partizana, najčuveniji partizanski bombaš i borac herojske 2. proleterske brigade, dječak ratnik koji je za dvije godine ratovanja prošao sito i rešeto najkrvavijih partizanskih bitaka“, podsjetio je danas, na obljetnicu smrti, Antifašistički vjesnik

Boško Buha
Boško Buha - zadnji s lijeva (FOTO: Znaci.net)

Boško je rođen 1926. godine u selu Gradina nedaleko Virovitice. Golobradi se dječak početkom rata pokušava priključiti partizanima, ali je odbijen zbog svojih godina. No, uporni Boško u svom je naumu ipak uspio te se u listopadu 1941. godine pridružuje Mačvanskom partizanskom odredu, a pet mjeseci kasnije stupa u Drugu proletersku brigadu da bi ga krajem iste godine zbog govora na Prvom kongresu Antifašističke omladine Jugoslavije u Bihaću pohvalio komandant Narodnooslobodilačke vojske, Josip Broz Tito. Boško se pokazao vrlo sposobnim u rukovanju ručnim bombama i u napadima na neprijateljske bunkere. 

„Boško je na dan pogibije zajedno s doktoricom Sašom Božović i političkim komesarom brigadne bolnice Bogdanom Radanom, išao za Prijepolje, ali je njihov kamion upao u četničku zasjedu. Komesar Bogdan je poginuo na licu mjesta, a Boško je ubijen prilikom pružanja otpora četnicima“, podsjeća Antifašistički vjesnik.

Sahrana Boška Buhe
Fotografija sa sahrane Boška Buhe (FOTO: Znaci.net)

Nakon rata posthumno je dobio orden Narodnog heroja Jugoslavije te s godinama postao simbol partizanske borbe i otpora neprijatelju. Poznati režiser, Branko Bauer, 1979. godine snimio je film o njegovom životu, a Boška je utjelovio naturščik Ivan Kujundžić, dok je Boškovog prijatelja, također dječaka i narodnog heroja, Savu Jovanovića Sirogojna, s kojim je vodio borbe za Bugojno i Kupres, glumio danas poznati Dragan Bjelogrlić. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Znaci.net

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. POSLANICA LANE BOBIĆ: Heroje nećete naći u Kataru, one su u Iranu

  27.11.2022.

  Lana Bobić

  POSLANICA LANE BOBIĆ: Heroje nećete naći u Kataru, one su u Iranu

 2. NORMALIZACIJA ZLA: Zemlja zapela u paklu teorija zavjere

  27.10.2022.

  Sofija Kordić

  NORMALIZACIJA ZLA: Zemlja zapela u paklu teorija zavjere

 3. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Loše je biti i američka „korisna budala“

  26.10.2022.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Loše je biti i američka „korisna budala“

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije