SVI NA TRNJANSKE KRESOVE

U subotu slavimo godišnjicu pobjede Zagreba nad fašizmom i nacizmom

ritn by: Lupiga.Com | 06.05.2016.
SVI NA TRNJANSKE KRESOVE: U subotu slavimo godišnjicu pobjede Zagreba nad fašizmom i nacizmom
Mreža antifašistkinja Zagreba (MAZ) poziva vas na Trnjanske kresove, tradicionalnu manifestaciju koja se 7. svibnja (u subotu) organizira u čast oslobođenja Zagreba u II. Svjetskom ratu. Proslava godišnjice zagrebačke pobjede nad fašizmom i nacizmom i ove godine održava se na Trnjanskom nasipu, autentičnom mjestu na kojem su partizanske jedinice prije 71. godinu ušle u grad. Protekla dva desetljeća, napominju iz Mreže antifašistkinja tradicija Trnjanskih kresova bila je zaboravljena, sve dok je Mreža antifašistkinja Zagreba prošle godine na 70. obljetnicu oslobođenja nije vratila na obale Save. Pozivamo vas da i ove godine dođete u velikom broju. Naše je zajedništvo tako ne samo prva, već i posljednja linija obrane onoga što je do sada izboreno te temelj onoga što će tek doći!

Mreža antifašistkinja Zagreba (MAZ) poziva vas na Trnjanske kresove, tradicionalnu manifestaciju koja se 7. svibnja (u subotu) organizira u čast oslobođenja Zagreba u II. Svjetskom ratu. Proslava godišnjice zagrebačke pobjede nad fašizmom i nacizmom i ove godine održat će se na Trnjanskom nasipu, autentičnom mjestu na kojem su partizanske jedinice prije 71. godinu ušle u grad. Protekla dva desetljeća, napominju iz Mreže antifašistkinja, tradicija Trnjanskih kresova bila je zaboravljena, sve dok je ova organizacija prošle godine, na 70. obljetnicu oslobođenja, nije vratila na obale Save. 

- Pozivamo vas da i ove godine dođete u velikom broju. Naše je zajedništvo tako ne samo prva, već i posljednja linija obrane onoga što je do sada izboreno te temelj onoga što će tek doći! Prisjetimo se svega što se u proteklo vrijeme događalo, prekrajanja povijesti, postrojavanja crnokošuljaša, medijskih napada na kritičku misao, fizičkih napada na one koji su drugačiji, obrušavanja na medije i kulturne institucije i svakodnevnih napada na sva prava stečena upravo antifašističkom borbom i socijalističkom revolucijom te osvijestimo da je razloga za borbu svaki dan sve više, stoji u pozivu MAZ-a sugrađanima. 

Povodom 8. svibnja na Trnjanskom nasipu pripremljen je cjelodnevni program, čiji vrhunac je paljenje kresa u 19.30 sati. Kasno navečer u klubu Močvara održat će se i tradicionalni Antifa night, na kojem nastupaju Debeli precjednik, Loš primjer, NOB, Namet i DJ Vlaja.

- Antifašizam koji želimo živjeti danas jest onaj koji podrazumijeva dosljednu borbu za političku, društvenu i ekonomsku jednakost, te solidarnost sa svim grupama koje su na istom putu, poručuju iz Mreže antifašistkinja. 


Na ovom mjestu donosimo vam cjelokupan program pripremljen za 71. godišnjicu o

slobođenja. 

PROGRAM
 

od 14h PREZENTACIJA/NASTUP: Nomad Jam

Nomad Jam je putujući anarho-muzički kolektiv. Uvijek u niskom startu za dobro zezanje i izvrstan jam session. Svirci na nasipu mogu se pridružiti svi i jamati s ljudima koje ne poznaju, okušati se u raznim instrumentima i produkcijskim vratolomijama. Jamovci će cijeli dan biti uz nas, nošeni dobrim duhovima i raskošnim notama. Ukratko Nomad jam je nepripremljeni bez hijerarhijski muzičko-politički eksperiment inkluzije sviju u sviranje i politiku. Neka tako bude!

od 14h PREZENTACIJA: Nepokoreni grad: Solidarne borbe 

Čitajte na travi novi broj Nepokorenog grada s temom Solidarnih borbi!

14-16h RADIONICA: ZRAČNE AKROBACIJE - Tricycle Trauma

Radionica je namijenjena početnicima koji se žele okušati u zračnim akrobacijama. Riječ je o cjelovitom treningu koji se odvija u tri dijela: zagrijavanje, osnove ponašanja na zračnom aparatu (držanje tijela, penjanje, održavanje u zraku, a potom i same figure), istezanje. Tricycle Trauma osim na trapezu rado zaplešu na svili i drugim zračnim apartusima. Pridružite im se na ovoj zabavnoj zemljano-zračnoj radionici.

*Kroz radionicu će vas voditi Tricycle Trauma, zračni duo Ivana Pedljo i Lidija Šola iz Triko iz Cirkus Teatra. Broj polaznika je ograničen na 10. Prijave na mladi.antifasisti@gmail.com

14-16h RADIONICA: IZRADA STICKERA - Graffiti na Gradele i Mane Mei 

Zbog svoje praktične upotrebe, stickeri (naljepnice) veoma su popularan način izražavanja u svijetu ulične umjetnosti. 

Na radionici će se koristiti manualna metoda izrade naljepnica pomoću samoljepljivih folija raznih boja, skalpela i podloga za rezanje. Isto tako, sudionici radionice moći će se okušati i u tehnici izrade stickera otiskivanjem pomoću stiropora.

*Graffiti na Gradele kolektiv je koji organizira regionalni graffiti festival u Bolu na Braču, no djeluje i u ostatku Hrvatske. U aktivnostima Trnjanskih kresova sudjeluju po drugi put. Broj polaznika je ograničen na 10. Prijave na mladi.antifasisti@gmail.com

16-18h RADIONICA: FEMINISTIČKA RADIONICA 

Svaki dan te nešto iznova ljuti i imaš potrebu reći što misliš? Sudjeluj u radionici izrade transparenata i učini svoju feminističku i antifašističku poruku vidljivom u javnom prostoru! 

*Radionicu će održati organizacijski  odbor osmomartovskog noćnog marša. Prijave na mladi.antifasisti@gmail.com

16-18h RADIONICA: CIRKUS - Cirkorama 

U sklopu ove radionice djeca će imati priliku na poligonu koji oponaša dječje igralište, proći osnove akrobatike, ekvilibrizma i žongliranja pod budnim okom cirkuskih pedagoga/inja. Cilj radionice je  u kontroliranim uvjetima pružiti djeci priliku da se kroz igru i upotrebu mašte upoznaju s cirkuskim vještinama kao dijelom svakodnevnog života, primjenjivom u socijalizaciji djeteta i razvijanju psiho motorike, a da se pri tome i kvalitetno zabave.

*Cirkorama je kolektiv koji se bavi promicanjem cirkuske umjetnosti. Postavljanjem cirkuskog šatora kao neovisnog edukacijskog i izvedbenog prostora na različite lokacije Cirkorama sa suradničkim organizacijama radi na širenju i osnaživanju cirkuske scene u regiji. Radionica je namijenjena djeci od 6 do 12 godina. Prijave na na mladi.antifasisti@gmail.com. Radionica cirkusa za djecu organizirana je u suradnji s platformom Upgrade i kampanjom Zagreb: otvoreni grad.

od 17h PREZENTACIJA: Motovun Film Festival 

Uoči svog devetnaestog izdanja (26.-30. 07.2016) Motovoun Film Festival gostuje na Trnjanskim kresovima izborom arhivskih filmova koji govore o oslobođenju Zagreba i autentičnih snimki iz svibnja 1945.

od 17h PREZENTACIJA: Okus doma 

Okus doma je zadruga za interkulturalnu suradnju koja promiče integraciju i afirmaciju osoba migrantskog podrijetla, azilanata, tražitelja azila i izbjeglica u hrvatsko društvo. Kroz gastronomsko-kulinarske i jezično-kulturne aktivnosti povezuje ljude i podneblja te promiče socijalno poduzetništvo i održivi razvoj.

U sklopu programa održat će prezentaciju izrade humusa. Prezentacija Okusa doma organizirana je u suradnji s platformom Upgrade i kampanjom Zagreb: otvoreni grad.

u 19.30h PERFORMANS: Drum’n’bijes

Drum'n'bijes je mala samoorganizirana prosvjedna antifa ritam sekcija. Oformilo ju je nekoliko bubnjarki, koje su se do sada ad hoc okupljale i bubnjale na marševima i prosvjedima.


u 19.30h PALJENJE KRIJESA 

Prošlogišnji kres na Trnjanskom nasipu (Foto: Lupiga.Com)

u 19.40h PERFORMANS: Tricycle Trauma trapez duo performans (Triko Cirkus Teatar)

u 19.45h NASTUP: ANTIFAŠISTIČKI I FEMINISTIČKI ZBOROVI 

-Praksa (Pula)

Zbor Praksa nastao je iz želje da se pjevanjem iskaže nezadovoljstvo sadašnjom socijalnom i ekonomskom situacijom u gradu i općenito u državi.

-Zbor Xop 

ZborXop je mješoviti ansambl, inače muzička sekcija Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta", koji izvodi srpske tradicionalne pjesme. 

Kad u zboru ima puno muških članova, onda fali žena. Sad kad ima puno žena, očajno fale muški članovi. Rijetko u balansu. Ali dosadno nikad nije.

-Z'borke (SLO)

Glavna misija feminističkog zbora Z'borke jest promoviranje umjetnica i razotkrivanje društvenih prepreka s kojima se žene susreću. Bore se protiv mizoginih, seksističkih i nacionalističkih poruka koje su dio, kako zborske, tako i popularne glazbe.

-Le Zbor 

Le Zbor je prvi mješoviti, lezbijsko feministički zbor u regiji i uopće u ovom dijelu Europe, krasi ga glas o savršenom spoju kulturno-umjetničkog aktivizma i lakih nota. Od 2005., otkako djeluje, etablirao se kao promotor ljudskih prava i kulturno-umjetničkog aktivizma među mlađom (aktivističkom) populacijom, a i šire.

7. ANTIFA NIGHT@Mochvara

DEBELI PRECJEDNIK/ FAT PREZIDENT (Osijek)

LOŠ PRIMJER (Požega/ Zagreb)

NAMET (Zagreb)

N.O.B. (Pula)

Dj Vlaja

*Donacija: 35 kn, ulaznice na štandu MAZ-a, na nasipu ispred Močvare, na dan koncerta.

Vrata: 21:30, start:23:00

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. POSLANICA LANE BOBIĆ: Heroje nećete naći u Kataru, one su u Iranu

  27.11.2022.

  Lana Bobić

  POSLANICA LANE BOBIĆ: Heroje nećete naći u Kataru, one su u Iranu

 2. NORMALIZACIJA ZLA: Zemlja zapela u paklu teorija zavjere

  27.10.2022.

  Sofija Kordić

  NORMALIZACIJA ZLA: Zemlja zapela u paklu teorija zavjere

 3. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Loše je biti i američka „korisna budala“

  26.10.2022.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Loše je biti i američka „korisna budala“

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije