ZRNO PO ZRNO POGAČA

Zaokruživanje cijena parkinga na štetu građana

ritn by: L.T. | 03.01.2023.
ZRNO PO ZRNO POGAČA: Zaokruživanje cijena parkinga na štetu građana
Među onima koji će nakon uvođenja eura, uslijed zaokruživanja, svoje usluge naplaćivati skuplje, našla se i gradska tvrtka Zagrebparking. Brojne usluge ove tvrtke u Novoj godini su zaokružene na štetu korisnika. Primjerice, cijena sata parkiranja u trećoj zoni s eurom je poskupjela više od 10 posto. Naime, prije 1. siječnja 2023. godine sat parkinga u toj zoni naplaćivao se 2,00 kuna, a danas je to 0,30 eura, što je preračunato u upokojenu valutu - 2,26 kuna. Slična razlika nastala je i u drugoj zoni, gdje je sat parkiranja do prije tri dana koštao 5,00 kuna, a danas košta 0,7 eura, odnosno 5,27 kuna. Parking je poskupio i u prvoj zoni, gdje se sada parking umjesto 12,00 kuna, plaća 1,60 eura (12,06 kuna). Dakle, jednostavnim rječnikom, takav je grah građanima pao u sad već famoznom zaokruživanju.

Među onima koji će nakon uvođenja eura, uslijed zaokruživanja, svoje usluge naplaćivati skuplje, našla se i gradska tvrtka Zagrebparking. Brojne usluge ove tvrtke u Novoj godini su zaokružene na štetu korisnika. Primjerice, cijena sata parkiranja u trećoj zoni s eurom je poskupjela više od 10 posto. Naime, prije 1. siječnja 2023. godine sat parkinga u toj zoni naplaćivao se 2,00 kuna, a danas je to 0,30 eura, što je preračunato u upokojenu valutu - 2,26 kuna. 

Slična razlika nastala je i u drugoj zoni, gdje je sat parkiranja do prije tri dana koštao 5,00 kuna, a danas košta 0,7 eura, odnosno 5,27 kuna. Parking je poskupio i u prvoj zoni, gdje se sada parking umjesto 12,00 kuna, plaća 1,60 eura (12,06 kuna). Redom su, na primjer, poskupjele i povlaštene mjesečne parkirne karte za prvu zonu. Stanari će ih plaćati 21 lipu više, obrti 15, a druge pravne osobe 29 lipa više. 

„Izvršili smo konverziju cijena parkinga iz kuna u eure sukladno Zakonu o uvođenju eura“, priopćili su iz Zagrebparkinga, a potom objasnili kako su se u određivanju novih cijena držali uputa koje je jedinicama lokalne i područne samouprave poslala Ministarstvo financija. Prema tim uputama, zbog nemogućnosti da parkirni automati prihvate kovanice niže mase, kao što su one od jednog, dva ili pet eurocenti, Zakonom o uvođenju eura dozvoljena je mogućnost primjenjivanja matematičkog pravila zaokruživanja na dvije decimale, od kojih je druga decimala uvijek nula. Pojašnjeno, radi se o sistemu da kada je druga decimala manja od pet, onda prva decimala ostaje nepromijenjena, a ukoliko je druga decimala pet ili veća od pet, onda se prva decimala povećava za jedan. 

Automobili
Uskoro slijedi i predstavljanje novog sustava parkinga (FOTO: Lupiga.Com)

Dakle, jednostavnim rječnikom, takav je grah građanima pao u sad već famoznom zaokruživanju. Tako je s druge strane pojeftinila cijena dnevne karte u četvrtoj, inače najmanje korištenoj parkirnoj zoni u Zagrebu. S 10,00 kuna koliko je koštala karta do uvođenja eura, cijena je pala na 9,79 kuna, odnosno 1,30 eura. Istovremeno, u Zagrebparkingu su se pohvalili kako je cijena parkiranja u javnim garažama u centru grada sada izjednačena s cijenama vanjskog parkinga.

„Sukladno najavi iz studenoga 2022. godine, od 1. siječnja 2023. u užem centru grada izjednačile su se cijene parkiranja u garaži s cijenama vanjskog parkinga u prvoj zoni, dok u širem centru nove cijene parkiranja u garaži i dalje ostaju povoljnije nego na vanjskom parkingu“, stoji u priopćenju Zagrebparkinga. 

Iz gradske tvrtke nisu propustili napomenuti kako su cijene parkiranja u garažama Zagrebparkinga i dalje povoljnije od cijena parkiranja u privatnim garažama, koje su „unatoč tome dobro popunjene“. Jasno je, dakle, kako se s ovom napomenom građanima željelo poručiti da nema razloga da budu cjepidlake i da se bune zbog ovih tričavih promjena cijena na njihovu štetu. Ujedno su najavili da će ove godine u Zagrebparkingu predstaviti novi sustav parkinga. A što nas sve očekuje u dugo planiranom novom sustavu organizacije parkinga u Zagrebu, s nestrpljenjem iščekujemo. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Ustavne vrednote u doba krize"

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

    19.04.2024.

    Srđan Puhalo

    UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

  2. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

  3. SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

    02.04.2024.

    Bojan Tončić

    SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije