VEČERAS NAGRADE ZFF-A

Dolazi jaka i moćna nova generacija redatelja

ritn by: J.S. | 19.11.2016.
VEČERAS NAGRADE ZFF-a: Dolazi jaka i moćna nova generacija redatelja
Egipatski film “Sukob” najbolji je film 14. izdanja Zagreb Film Festivala, objavljeno je danas na konferenciji za novinare u dvorani Müller kina Europa. Žiri dugometražnog filma posebnim je priznanjem nagradio izraelski film “Dva svijeta” Maysaloun Hamoud i “Ne gledaj mi u pijat” Hane Jušić. Konkurencija je bila jaka i teško je bilo odlučiti se za najbolji film, rekao je žiri dugometražnog filma u kojem je bio i poznati njemački redatelj Andreas Dresen koji je na temelju viđenog zaključio kako dolazi „jaka i moćna nova generacija“. Posljednji dan festivala sutra rezerviran je za projekcije najboljih filmova, kako onih nagrađenih tako i drugih odabranih filmskih ostvarenja. Nakon toga, nekoliko festivalskih naslova nastavit će svoja prikazivanja po drugim hrvatskim gradovima. Program „ZFF putuje“ održat će se još u Centru za kulturu Čakovec od 21. do 22. te od 27. do 29. ovog mjeseca, a potom i u Samoboru od 1. do 4. prosinca.

Egipatski film “Sukob” najbolji je film 14. izdanja Zagreb Film Festivala, objavljeno je danas na konferenciji za novinare u dvorani Müller kina Europa. Redatelj filma, Mohamed Diab egipatski je aktivist, scenarist i redatelj koji se u svom radu uglavnom referira na aktualne probleme egipatskog društva. “Sukob” je njegov drugi film, a prvi “Kairo 678” među najnagrađivanijim je suvremenim egipatskim filmovima.

Radnja njegovog drugog filma smještena je u Kairo 2013. godine, dvije godine nakon Egipatske revolucije, a kompletna se radnja odvija u skučenom prostoru policijskog kombija koji prevozi pritvorene demonstrante. Na ulicama Kaira sljedbenici Muslimanskog bratstva sukobljavaju se s vojskom i njihovim pristalicama. U krvavom kaosu svatko izgleda kao neprijatelj, a u kombiju su uhićeni pripadnici obiju strana, kao i nekoliko slučajnih prolaznika. Dok se kombi probija ulicama punim nasilja, njegovi putnici trebaju prevladati međusobne razlike i naučiti surađivati kako bi preživjeli dan. 

Član žirija, Fred Breinersdorfer, pisac i producent, ustvrdio je na konferenciji kako je konkurencija na ZFF-u bila jaka i teško je bilo odlučiti se i izdvojiti kao najbolji samo jedan film. 

"Na festivalu smo vidjeli jako dobre filmove vrlo visoke profesionalne razine i ako ih moram usporediti s vremenom kada sam ja bio debitant, mogao bih reći da dolazi jaka i moćna nova generacija redatelja", rekao je Andreas Dresen, njemački redatelj i član žirija.

Žiri dugometražnog filma posebnim je priznanjem nagradio izraelski film “Dva svijeta” Maysaloun Hamoud, filmski portret triju Palestinki iz Tel Aviva koje se bore za emancipaciju od vjerskih i tradicionalnih predrasuda. Isti film osvojio je i HT-ovu nagradu publike

Publika je na ZFF-u punila čak i jutarnje projekcije filmova što je posebno istaknula i treća članica dugometražnog žirija, Mira Staleva, zamjenica direktora Međunarodnog filmskog festivala u Sofiji, koja je pohvalila veliki interes zagrebačke festivalske publike.

Još jedno posebno priznanje dodijeljeno je i dugometražnom debiju redateljice Hane Jušić.

“Ne gledaj mi u pijat” žiri je opisao kao "hladan i okrutan portret disfunkcionalne obitelji koji nam pruža jedinstvenu perspektivu propasti društva u Europi, a poglavito u suvremenoj Hrvatskoj".

U kategoriji kratkometražnog filma najboljim je proglašen “Balkon” Tobyja Fell-Holdena koji je osvojio i Kristalnog medvjeda na ovogodišnjem Berlinaleu. Film koji govori o problematičnoj tinejdžerki što je u zaštitu uzela djevojku u hidžabu kako bi ju obranila od kvartovskog nasilja i rasizma, ali i od opsesije njezinog oca Karima, žiri kratkometražnog filma opisao je kao dojmljivo podsjećanje “na ugodnu lakoću ljudskih predrasuda zbog kojih se kolektivno usuglašavamo oko izmišljenih priča koje određuju sudbine pojedinaca".

Posebna nagrada dodijeljena je i u ovoj kategoriji, rumunjskoj redateljici Cecilie Stefanescu za film "Ferdinand 13".

Nagradu Zlatna kolica za najbolji hrvatski film u programu Kockice osvojio je “Mliječni zub” Saše Bana poznatijeg kao redatelja dokumentaraca, koji je 2009. godine na Cottbus festivalu osvojio nagradu i za svoj kratki igrani film “Interijer – stan - noć”. 

“Mliječni zub” priča je o obiteljskom okupljanju uoči teške operacije na koju treba otići otac glavne junakinje Jane, a nagradu je osvojio zbog "originalnosti i hrabrosti koje je na tako jedinstven i odvažan način pokazao", ocijenio je žiri. I Kockica je podijelila posebna priznanja; Nikici Zdunić za film "13+" i Marku Jukiću za "Med i mliko".

Program "Ponovo s nama" koji je ove godine postao natjecateljski prvi je Zlatni bicikl uručio filmu "Sieranevada" rumunjskog redatelja Cristija Puiua koji je bio i gost festivala. Nagrada je uručena uz objašnjenje kako, pored visoke izvedbe, film kroz prizmu rituala jedne obitelji puno govori o društvu i svijetu u kojem živimo. 

U Programu Plus koji je namijenjen tinejdžerima najboljim je proglašen austrijski film "Jedan od nas" Stephena Richtera inspiriran stvarnim događajima o mladim ljudima koji se odaju porocima. 

Danas je, projekcijom filma "Ema spava negdje drugdje” švedskih redateljica Cattie Edfeldt i Lene Hanno Clyne proslavljeno i okruglih deset godina Bibijade, dječjeg programa ZFF-a koji je u svojem slavljeničkom izdanju trajao dva dana duže i donio sedam dugometražnih i pet kratkometražnih filmova.

Slavit će se i večeras u kinu Europa gdje će biti dodijeljene nagrade 14. Zagreb film festivala koji je, prema riječima direktora Borisa T. Matića bio veći i jači od prijašnjih izdanja, ne samo brojem publike i gostiju, već i brojem stručnjaka koji su gostovali u popratnom programu Industrija.

Nakon dodjele nagrada u kinu Europa bit će prikazan film “Sudar” uz gostovanje glavne glumice filma, Deborah Kare Unger, i direktora fotografije, Petera Suschitzkog.

Najbolje od festivala na kojem je u devet dana prikazano više od 100 filmova gledat ćemo sutra kada su na programu projekcije nagrađenih i drugih odabranih filmskih ostvarenja.

Sutrašnji program potražite na službenim stranicama festivala

Nakon završetka ZFF-a, nekoliko festivalskih naslova nastavit će svoja prikazivanja po drugim hrvatskim gradovima. Nakon riječkog Art-kina Croatia te splitskog kina Karaman i kina Galerija u Varaždinu, program ZFF putuje održat će se i u Centru za kulturu Čakovec od 21. do 22. te od 27. do 29. ovog mjeseca, a potom i u Samoboru od 1. do 4. prosinca.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Hina


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

  2. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije