ŠKOLA NADOMAK PODVIGA

„Organizirali smo se kako bi i naša djeca imala priliku obrazovati se kao i njihovi vršnjaci u EU“

ritn by: I.F. | 26.01.2018.
ŠKOLA NADOMAK PODVIGA: „Organizirali smo se kako bi i naša djeca imala priliku obrazovati se kao i njihovi vršnjaci u EU“
Riječka Osnovna škola Fran Franković želi nabaviti pametne ploče kako bi učiteljima olakšala predavanje, a učenicima potaknula kreativnost i interaktivnost za vrijeme školske nastave. Zbog toga su pokrenuli kampanju koja ima za cilj prikupiti 200.000 kuna, kako bi se kupile i postavile pametne ploče. Danas su pred ostvarenjem svoga cilja. U svom pozivu, uz opasku da učenici čine 20 posto naše populacije, ali 100 posto naše budućnosti, mole sve koji to mogu da podrže njihovu inicijativu. Iako će svi roditelji učenika ove škole sudjelovati u projektu, to nije dovoljno za nabavku ukupno 14 ploča potrebnih kako bi se škola u potpunosti opremila. Akcija je na samom svom kraju i Lupiga se danas odlučili uključiti u ovu kampanju i dala svoj mali obol. Do sad je prikupljeno 183.507,24 kune ili 92 posto potrebnog iznosa, a sudjelovalo je 212 osoba. Dakle ostalo je još da se prikupi nešto manje od 16.500 kuna.

Riječka Osnovna škola Fran Franković želi nabaviti pametne ploče kako bi učiteljima olakšala predavanje, a učenicima potaknula kreativnost i interaktivnost za vrijeme školske nastave. Zbog toga su pokrenuli kampanju koja ima za cilj prikupiti 200.000 kuna, kako bi se kupile i postavile pametne ploče. Danas su pred ostvarenjem svoga cilja. 

„U Republici Hrvatskoj djeluje 2.085 osnovnih škola, od kojih je 151 školu CarNet već opremio pametnim pločama i to sredstvima Europske unije. Naša škola je bila prijavljena, ali na našu žalost nije upala u prvi krug. Sljedeći ciklus opremanja škola preko CarNet-a kreće tek 2019./2020. godine, kada će se opremiti novih 700 škola. Nitko ne može garantirati da ćemo i tada ući u uži izbor. Željeti da naša škola uđe u uži izbor znači istovremeno željeti da neka druga škole ne uđe, i da neko drugo dijete ne dobije priliku za edukaciju s pametnim pločama. Iz tog razloga smo se sami organizirali kako bi naša djeca imala priliku obrazovati se pod istim uvjetima kao njihovi vršnjaci u Europskoj uniji“, objasnili su u Osnovnoj školi Fran Franković zašto su pokrenuli ovu kampanju.

U svom pozivu, uz opasku da učenici čine 20 posto naše populacije, ali 100 posto naše budućnosti, mole sve koji to mogu da podrže njihovu inicijativu. Uplate za pametne ploče možete obaviti bankovnom karticom preko online platnog sustava ili izravnom uplatom na školski račun. Iako će svi roditelji učenika ove škole sudjelovati u projektu, to nije dovoljno za nabavku ukupno 14 ploča potrebnih kako bi se škola u potpunosti opremila. Akcija je na samom svom kraju i Lupiga se danas odlučili uključiti u ovu kampanju i dala svoj mali obol. Do sad je prikupljeno 183.507,24 kune ili 92 posto potrebnog iznosa, a sudjelovalo je 212 osoba. Dakle ostalo je još da se prikupi nešto manje od 16.500 kuna. 

„Svaka Vaša donacija daje veću šansu za svijetlu budućnost našoj djeci“, poručuju iz ove riječke škole uz objašnjenje da su pametne ploče odličan učiteljski alat za buđenje učenika spavača u nastavi i pomoću kojeg djeca postaju aktivni sudionici u nastavi te se kod njih budi kritičko promišljanje. 

Drenova
Školi treba 14 pametnih ploča (SCREENSHOT: YouTube)

Škola Fran Franković smještena je na Drenovi već 30 godina, a ime je dobila po „ocu učiteljstva Istre“ koji je pučku školu pohađao u istom riječkom naselju u kojem je i rođen. Trenutno škola ima 573 učenika i svi će oni dobiti priliku za rad u dinamičnoj nastavi koja budi interes učenika za gradivo i nudi lakši način za svladavanje nekog predmeta. U dosadašnjem radu ova je obrazovna ustanova uvodila razne programe s ciljem poboljšanja obrazovanja svojih učenika. Još 1992. godine uveli su eksperimentalni program „Inovativna škola“ s ciljem stvaranja škole po mjeri djeteta i razvijanja djeteta u svim njegovim aspektima, potom su provodili program prevencije anoreksije i bulimije te ostvarili plodnu suradnju s dvije škole iz Mađarske i Austrije.

„Naš cilj nije da učenici samo dobiju znanje. Želimo da dobiju znanje primjenjivo u svakodnevnom životu“, poručuju iz riječke škole.

A evo i podataka za one koji mogu pridonijeti ovom cilju: 

OŠ Fran Franković

Ivana Žorža 17a

51000 Rijeka

IBAN: HR3924020061100110373 Erste&Steiermarkische bank d.d.

Sa naznakom: „Donacija za pametne ploče - Vaš e-mail“

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/YouTube

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske"

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

  2. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije