LUPIGA U PODROOMU

Tema obrazovanje – gosti Nada Vidaković i Vojislav Mazzocco

ritn by: I.F. | 09.01.2020.
LUPIGA U PODROOMU: Tema obrazovanje – gosti Nada Vidaković i Vojislav Mazzocco
Proteklu godinu Lupiga će pamtiti po velikom iskoraku. Naime, 2019. godine smo se upustili u realizaciju studijske televizijske emisije u vlastitoj produkciji. S vrlo skromnim budžetom, u doslovce podrumskim uvjetima, zbog čega smo emisiju i nazvali Podroom, složili smo maleni studio i krenuli u emisijama ugošćavati ljude koji imaju što za reći o temama koje su nas zanimale i za koje smatramo da su bitne za današnje društvo, a ne medijski „atraktivne“. S „proizvodom“ smo na koncu zadovoljni, a svih šest do sada snimljenih emisija, koje je vodio Lupigin Saša Kosanović, emitirano je na riječkom Kanalu Ri. Kao prvu emisiju na gledanje vam nudimo onu koja se bavila temom obrazovanja i uspješnog štrajka prosvjetara koji je imao veliku podršku javnosti.

Proteklu godinu Lupiga će pamtiti po velikom iskoraku. Naime, 2019. godine smo se upustili u realizaciju studijske televizijske emisije u vlastitoj produkciji. S vrlo skromnim budžetom, u doslovce podrumskim uvjetima, zbog čega smo emisiju i nazvali Podroom, složili smo maleni studio i krenuli u emisijama ugošćavati ljude koji imaju što za reći o temama koje su nas zanimale i za koje smatramo da su bitne za današnje društvo, a ne medijski „atraktivne“. 

S „proizvodom“ smo na koncu zadovoljni, a svih šest do sada snimljenih emisija, koje je vodio Lupigin Saša Kosanović, emitirano je na riječkom Kanalu Ri. U narednim danima ćemo ih putem Lupiginog YouTube kanala prezentirati i našim čitateljima pa stoga na ovom mjestu koristimo priliku kako bi vas pozvali da se pretplatite na naš YouTube kanal

PRETPLATI SE NA LUPIGIN YOUTUBE KANAL

Kao prvu emisiju na gledanje vam nudimo onu koja se bavila temom obrazovanja i uspješnog štrajka prosvjetara koji je imao veliku podršku javnosti. Tema danas, nakon dogovora sindikata i Vlade s početka prosinca, možda više nije toliko aktualna, ali vrijedi poslušati što su Lupigini gosti u ovoj emisiji imali za reći. A gosti su bili Nada Vidaković iz velikogoričke Osnovne škole Jurja Habdelića, učiteljica s 32 godine staža i povjerenica Sindikata hrvatskih učitelja te Vojislav Mazzocco, novinar Indexa, portala koji je tijekom štrajka prosvjetara imao niz kritičkih tekstova usmjerenih prema sindikatima. 

„U Hrvatskoj ljudi još do sad nisu vidjeli ovakvu snagu, 29 godina ovakva snaga nije pokazana. Ja sam 25 godina povjerenica sindikata i štrajkala sam sigurno više od 15 puta, ali na prvi spomen 'skinut ćemo vam s plaće' mi se povučemo, jer imamo djecu, imamo kredite, teško nam je, a ionako imamo malu plaću. Dvadeset i tri dana ovog štrajka mi smo nazivani gadovima, neradnicima, uhljebima, radijatorima jer radimo samo zimi, a ljeti ne. Mi smo se naslušali jako teških uvreda“, rekla je Vidaković, objašnjavajući kako je trebalo proći puno dana štrajka kako bi se javnost zapitala prosvjeduju li možda oni ipak s razlogom, kao što je i, kako kaže, Vladi trebalo 19 dana da shvati kako oni ozbiljno štrajkaju i da sjednu s njima razgovarati. Dodat će i kako su bili spremni štrajkati do lipnja, ako treba. 

Izdržljivost štrajkaša Mazzocco, koji je napomenuo kako je njegov odnos prema štrajku sasvim neutralan, pripisao je lošem nastupu premijera Andreja Plenkovića.

„Poprilično sam siguran, učitelji nastavnici i sindikati bi pristali na neke ponude da Plenković nije vrijeđao, To je stvorilo veliki inat. On je nastupio kao što uvijek nastupa, bahato i bezobrazno, pa onda krenuo i ignorirati, a vlast u Hrvatskoj ima dugu tradiciju ignoriranja prosvjeda“, smatra Mazzocco podsjećajući kako su nekadašnjoj premijerki, Jadranki Kosor, prosvjedi pod prozorom trajali mjesec dana, ali ih je ona ignorirala. Potom je upitao Nadu Vidaković „kolika bi plaća učitelja trebala biti da on bude veseo i ponosan“.

Sugovornica mu je odgovorila kako je to teško reći, ali da je jasno kako je učiteljski i nastavnički posao uvijek potplaćen, nakon čega je došlo i do nešto burnije rasprave u kojoj je Mazzocco Kosanoviću zamjerio prelako korištenje termina „neoliberalno“.

Sindikalistica je ponešto rekla i na temu optužbi o politiziranom prosvjedu.

„Politike u sindikatima nema. I ne dozvoljavamo da politika u njih uđe. Jer kad god izađemo, ako je HDZ na vlasti onda smo, znači, za SDP, i obrnuto. Mi smo za sebe, za obrazovanje i boljitak“, rekla je Vidaković i iskoristila priliku da se zahvali roditeljima - „Hvala vam na podršci, hvala vam što niste slali djecu u škole, znam da vam je bilo teško“.

Na roditeljsku ulogu osvrnuo se i Mazzocco.

„U školi u koju moje dijete ide roditelji su se složili i već u prvom razredu skupili smo novac i kupili računala za informatičku učionicu, dvadesetak računala. Osnovana je udruga u školi preko koje se plaćala učiteljica da s djecom radi informatiku kao dodatni predmet u školi nakon nastave, plaćali smo je direktno“, rekao je.

„To je lijepo, ali nije normalno“, nadovezao se Kosanović, s čime se složio i Mazzocco. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske"

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

  2. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije