REPORTAŽA ŠVEDSKE TELEVIZIJE S ISTOKA HRVATSKE

„Ovdje su ostali još samo starci“

ritn by: S.R. | 23.05.2019.
REPORTAŽA ŠVEDSKE TELEVIZIJE S ISTOKA HRVATSKE: „Ovdje su ostali još samo starci“
Hrvatsku je nedavno posjetila ekipa švedske javne TV kuće, a prilog koji su, 13. svibnja emitirali na SVT-u, Hrvatsku je prikazao kao zemlju u kojoj vlada siromaštvo, iz koje ljudi, posebno mladi, masovno bježe, zbog čega gradovi, s pustim ulicama, praznim kućama i lokalima, zastrašujuće sliče gradu duhova. Novinar SVT-a, Samir Abu Eid, posjetio je gradić Ilok, na samom istoku Hrvatske i ostao zaprepašten tužnim prizorom praznih ulica i napuštenih kuća. Prilog možete pogledati na službenoj web stranici SVT-a. U prilogu je istaknuo kako je pitanje migracija za mnoge zemlje jedno od najvažnijih pitanja na predstojećim izborima za Europski parlament te je zaključio kako u Europi raste zabrinutost zbog imigracije, dok je u Hrvatskoj realan problem emigracija stanovništva.

Plima iseljenika iz Hrvatske zapljusnula je, a i dalje zapljuskuje europske zemlje. I dok se ovdje s divljenjem gleda kako funkcioniraju te zapadne zemlje, gdje gotovo svi oni koji su napustili Hrvatsku, bilo da je riječ o liječnicima ili radnicima raznih profila, ekspresno pronalaze posao, koji su u svojoj zemlji čekali godinama, strancima očito nije jasno zašto se tako masovno bježi iz zemlje u koju oni tako rado dolaze kao turisti.

U potrazi za odgovorima Hrvatsku je nedavno posjetila ekipa švedske javne TV kuće, a prilog koji su, 13. svibnja emitirali na SVT-u, Hrvatsku je prikazao kao zemlju u kojoj vlada siromaštvo, iz koje ljudi, posebno mladi, masovno bježe, zbog čega gradovi, s pustim ulicama, praznim kućama i lokalima, zastrašujuće sliče gradu duhova. Novinar SVT-a, Samir Abu Eid, posjetio je gradić Ilok, na samom istoku Hrvatske i ostao zaprepašten tužnim prizorom praznih ulica i napuštenih kuća. Prilog možete pogledati na službenoj web stranici SVT-a. Emitiranje priloga na tamošnjem Dveniku primijetio je i jedan hrvatski iseljenik u Švedskoj i snimio ga mobitelom te potom snimku postavio na društvene mreže. 

U prilogu je istaknuo kako je pitanje migracija za mnoge zemlje jedno od najvažnijih pitanja na predstojećim izborima za Europski parlament te je zaključio kako u Europi raste zabrinutost zbog imigracije, dok je u Hrvatskoj realan problem emigracija stanovništva

„Procjenjuje se da je, od ulaska u Europskoj uniji 2013. godine, Hrvatsku napustilo oko 500.000 ljudi. Emigriraju čitave obitelji, škole su prazne, nema učenika, a lokalnim je tvrtkama veliki problem pronaći radnike, posebno u manjim sredinama. Najveći razlog, zbog kojeg se sela i mali gradovi u Hrvatskoj prazne, visoka je stopa nezaposlenosti. Slobodno tržište rada u EU otvorilo je vrata mladima iz Hrvatske, koji sanjaju o višem životnom standardu te odlaze u inozemstvo gdje su poslovi bolje plaćeni. Velika većina mladih tako je napustila i svoj rodni Ilok, gradić u kojem su ostali još samo starci“, zaključili su novinari iz Švedske.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/Facebook

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske"

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. ČAROBNA FORMULA ZA IZBORNU POBJEDU: Samo truj i dalje!

  21.09.2021.

  Sofija Kordić

  ČAROBNA FORMULA ZA IZBORNU POBJEDU: Samo truj i dalje!

 2. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Forsiranje loše prošlosti

  23.08.2021.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Forsiranje loše prošlosti

 3. OTETO IZ TMINE: Žigosano medijsko zlo

  22.08.2021.

  Bojan Tončić

  OTETO IZ TMINE: Žigosano medijsko zlo

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije