PROŠLOST KUCA NA VRATA

„Jedan svećenik u bolnici vrijedi više od 20 doktora“

ritn by: P.V. | 25.10.2020.
PROŠLOST KUCA NA VRATA: „Jedan svećenik u bolnici vrijedi više od 20 doktora“
Dugogodišnja nebriga o zdravstvenom sustavu ovih dana, nažalost, stiže na naplatu. U tjednu kada broj zaraženih koronavirusom iz dana u dan rapidno raste, a bolnički kapaciteti se nezaustavljivo pune, Hrvatska liječnička komora u dramatičnom apelu pozvala je umirovljene liječnike da na raspolaganje sustavu stave svoje znanje i stručnost te tako pomognu zdravstvenim ustanovama. Dakle, trenutak je kada se treba prisjetiti HDZ-ovih velikana u resoru zdravstva. Ovdje ćemo rezervirati prostor za jednog od posljednjih u nizu, Milana Kujundžića, ministra zdravstva Republike Hrvatske do siječnja ove godine. Rečeni je 2017. godine, u vrijeme kada su iz HUBOL-a upozoravali da zdravstvenom sustavu nedostaje 4.300 liječnika, gostujući u jednom dominikanskom samostanu rekao kako „nekad jedan svećenik u bolnici vrijedi više od 20 doktora“.

Dugogodišnja nebriga o zdravstvenom sustavu ovih dana, nažalost, stiže na naplatu. U tjednu kada broj zaraženih koronavirusom iz dana u dan rapidno raste, a bolnički kapaciteti se nezaustavljivo pune, Hrvatska liječnička komora u dramatičnom apelu pozvala je umirovljene liječnike da na raspolaganje sustavu stave svoje znanje i stručnost te tako pomognu zdravstvenim ustanovama. 

„Zbog značajnog pogoršanja epidemiološke situacije vezane uz bolest COVID-19, ministar zdravstva Vili Beroš zamolio je Hrvatsku liječničku komoru da Ministarstvu zdravstva dostavi podatke o liječnicima u mirovini koji su se voljni ponovno profesionalno angažirati za rad u zdravstvenim ustanovama za vrijeme epidemije, sukladno svojim specijalizacijama", stoji u apelu Hrvatske liječničke komore odaslanom u subotu. Naime, uz broj hospitaliziranih bolesnika raste i broj zaraženih zdravstvenih djelatnika, kao i onih koji su zbog kontakta sa zaraženima morali otići u dvotjednu samoizolaciju. 

testiranje
I HLK i HUBOL pozivaju umirovljene liječnike da se angažiraju (FOTO: HINA/Damir Senčar)

Sinoć je sa sličnim, ali ipak oštrijim, apelom reagirala i Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL), u kojem se poziva sve liječnike u Hrvatskom saboru, gdje ih ne manjka, kao i u ostalim tijelima državne vlasti da svoju političku aktivnost stave po strani i vrate se liječenju bolesnika.

„Pozivamo ih da svoju političku aktivnost stave u mirovanje i sjete se da su liječnici. Sigurni smo da će se za političke funkcije lako naći zamjene, što će za liječničku profesiju u trenucima koji slijede biti nemoguće“, objavili su iz HUBOL-a. 

Izravno su prozvali Maju Grbu Bujević kao „bivšu članicu Nacionalnog kriznog stožera“, koja je bila čest gost u medijima, a od ulaska u Sabor gdje je postala potpredsjednica Odbora za zdravstvo potpuno je iščezla iz medijskog prostora. Usput su prozvali i sam Odbor za zdravstvo da šutke i bez ikakve inicijative gleda što se događa, umjesto da daje neke korisne prijedloge koji bi pomogli zaustavljanju pandemije. 

„Nacionalni krizni stožer i Ministarstvo zdravstva nakon više od pola godine i dalje nemaju jasnu i pravovremenu strategiju za ovu ugrozu, Vlada na dnevnoj bazi ponavlja mlake preporuke, broj zaraženih i bolesnih brzo raste, a broj kreveta i slobodnih respiratora se smanjuje. I najvažnije, broj liječnika i sestara koji s njima znaju raditi“, poručuju iz HUBOL-a pridružujući se pozivu Hrvatske liječničke komore da se umirovljeni liječnici angažiraju u zdravstvenom sustavu. 

Dakle, trenutak je kada se treba prisjetiti HDZ-ovih velikana u resoru zdravstva. Ovdje ćemo rezervirati prostor za jednog od posljednjih u nizu, Milana Kujundžića, ministra zdravstva Republike Hrvatske do siječnja ove godine.

Milan Kujundžić
Donedavni ministar (FOTO: HINA/Daniel Kasap)

Rečeni je 2017. godine, u vrijeme kada su iz HUBOL-a upozoravali da zdravstvenom sustavu nedostaje 4.300 liječnika, gostujući u jednom dominikanskom samostanu rekao kako „nekad jedan svećenik u bolnici vrijedi više od 20 doktora“.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Pixabay

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske"

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Pokvarena jaja za premijera

  25.01.2022.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Pokvarena jaja za premijera

 2. O POŽELJNOJ POLITICI: Nema one koja je svima dobra

  05.01.2022.

  Predrag Finci

  O POŽELJNOJ POLITICI: Nema one koja je svima dobra

 3. BURE BARUTA: Toma, otpadnik zlatnog srca

  05.01.2022.

  Ahmed Burić

  BURE BARUTA: Toma, otpadnik zlatnog srca

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije