POSLJEDNJI STILIT

Upoznajte monaha koji je od ovozemaljskih iskušenja pobjegao na vrh nepristupačne stijene

ritn by: Lupiga.Com | 15.09.2017.
POSLJEDNJI STILIT: Upoznajte monaha koji je od ovozemaljskih iskušenja pobjegao na vrh nepristupačne stijene
Već 20 godina Maxime Qavtaradze živi u potpunoj osami, na vrhu četrdeset metara visoke stijene. Impresivni vapnenački monolit nalazi se na zapadu Gruzije, a Gruzijci ga nazivaju Stup života ili Stup Katshki. Stijenu su koristili svećenici asketskog ranokršćanskog reda koji su živjeli na vrhovima stubova ili na stijenama kako bi odoljeli „ovozemaljskim iskušenjima“. Qavtaradze je monah, silazi sa stijene dva puta tjedno i tada mu je potrebno oko dvadesetak minuta da se spusti niz ljestve. Namirnice potrebne za život donose mu njegovi sljedbenici, a na stijenu ih podižu uz pomoć vitla. „Gore je takva tišina da mogu osjetiti božje prisustvo“, objašnjava Qavtaradze koji se zaredio još 1993. godine, kao 39-godišnjak, i to nakon što je neko vrijeme proveo u zatvoru. Kada se prvi put popeo na stijenu spavao je, kaže, u frižideru, koji ga je štitio od vremenskih neprilika, a do danas je sebi namjestio pristojnu kolibu s udobnim krevetom.

Već 24 godine Maxime Qavtaradze živi u potpunoj osami, na vrhu četrdeset metara visoke stijene. Impresivni vapnenački monolit nalazi se na zapadu Gruzije, a Gruzijci ga nazivaju Stup života ili Stup Katshki.

Stijenu su koristili stiliti, svećenici asketskog ranokršćanskog reda, koji su živjeli na vrhovima stubova ili na stijenama kako bi odoljeli „ovozemaljskim iskušenjima“. Vjeruje se da je sve do 15. stoljeća i otomanskih osvajanja ova stijena bila naseljena monasima, a jedan od rijetkih dokumenata o Stupu života potječe iz 1944. godine kada se na njega popela skupina planinara i gore otkrila ostatke crkvice i ljudski skelet, pretpostavlja se posljednjeg monaha koji je tu živio i preminuo. Kasnije je utvrđeno da crkvica potječe iz 9. stoljeća, a gruzijska Vlada obnovila ju je prije petnaestak godina.

Qavtaradze je monah, silazi sa stijene dva puta tjedno i tada mu je potrebno oko dvadesetak minuta da se spusti niz ljestve. Namirnice potrebne za život dostavljaju mu njegovi sljedbenici, a na stijenu ih podižu uz pomoć vitla. 

„Gore je takva tišina da mogu osjetiti božje prisustvo“, objašnjava Qavtaradze koji se zaredio još 1993. godine, kao 39-godišnjak, i to nakon što je neko vrijeme proveo u zatvoru.

Kada se prvi put popeo na stijenu spavao je, kaže, u frižideru, koji ga je štitio od vremenskih neprilika, a do danas je sebi namjestio pristojnu kolibu s udobnim krevetom. Kada siđe sa stijene moli sa svojim sljedbenicima u kapelici smještenoj u podnožju stijene.

Svijetu ga je „otkrio“ fotoreporter Amos Chapple, koji je, čuvši za ovu priču, želio snimiti kako živi osamljeni monah. No, nije mu dopušteno da se popne na stijenu. Na koncu je Chapple četiri dana zaredom molio po sedam sati dnevno, da bi mu bilo dozvoljeno da se popne uz ljestve. Od tada Stup Katshki obilaze brojne televizijske ekipe.

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Wikipedia/LevanNioradze

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Beograd

  22.05.2022.

  Marko Pogačar

  MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Beograd

 2. ŽENA KAO SVETI INKUBATOR: Institucionalno nasilje Republike Hrvatske

  06.05.2022.

  Lana Bobić

  ŽENA KAO SVETI INKUBATOR: Institucionalno nasilje Republike Hrvatske

 3. UŠUŠKAVANJE U DESNILO: Što je danas nama Gojko Šušak?

  05.05.2022.

  Boris Pavelić

  UŠUŠKAVANJE U DESNILO: Što je danas nama Gojko Šušak?

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije