OTVORENJE MUZEJA RATNE FOTOGRAFIJE (FOTO)

„Rat je loš i moramo ga pospremiti u muzej!“

ritn by: Ivor Fuka | 11.10.2018.
OTVORENJE MUZEJA RATNE FOTOGRAFIJE (FOTO): „Rat je loš i moramo ga pospremiti u muzej!“
„Mi se ne bavimo poviješću Hrvatske ili poviješću Domovinskog rata. Mi se bavimo žrtvom, mi naprosto kažemo: ‘Rat je loš i moramo ga pospremiti u muzej!’. Ovaj dječak na fotografiji tu ili ova uplakana djevojčica tamo - njima i njihovim suzama je potpuno svejedno jesu li žrtve pravednog ili nepravednog rata“, poruka je koja se danas mogla čuti prilikom svečanog otvorenja muzeja ratne fotografije Image of War, smještenog u središtu Zagreba, a izrekao ju je Danilo Gregović idejni začetnik i osnivač muzeja. Gregović, inače odvjetnik, već je ranije isticao kako je njegov muzej zapravo svojevrsna kampanja protiv rata, pitajući se kako bi toliko puta ratom pogođeni Balkan danas izgledao da je kojim slučajem imao sreću poput Švedske gdje se dvije stotine godina nije ratovalo.

„Mi se ne bavimo poviješću Hrvatske ili poviješću Domovinskog rata. Mi se bavimo žrtvom, mi naprosto kažemo: ‘Rat je loš i moramo ga pospremiti u muzej!’. Ovaj dječak na fotografiji tu ili ova uplakana djevojčica tamo - njima i njihovim suzama je potpuno svejedno jesu li žrtve pravednog ili nepravednog rata“, poruka je koja se danas mogla čuti prilikom svečanog otvorenja muzeja ratne fotografije Image of War, smještenog u središtu Zagreba, u Hebrangovoj ulici na kućnom broju 4, a izrekao ju je Danilo Gregović idejni začetnik i osnivač muzeja.

Gregović, inače odvjetnik, koji je osamdesete proveo kao sudac, a potom i predsjednik Općinskog suda u Pregradi, da bi potom obnašao dužnost predstojnika kabineta prvog ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske, Zdravka Mršića, već je ranije isticao kako je njegov muzej zapravo svojevrsna kampanja protiv rata, pitajući se kako bi toliko puta ratom pogođeni Balkan danas izgledao da je kojim slučajem imao sreću poput Švedske gdje se dvije stotine godina nije ratovalo.

Muzej ratne fotografije Image of War
Gregović na svoju ideju gleda kao na antiratnu kampanju (FOTO: Hina/Admir Buljubašić)

Osnivač ovog muzeja nada se da njegovi izlošci mogu pridonijeti procesu osvješćivanja društva o negativnim posljedicama koje sa sobom donosi rat, a svoje riječi potkrijepit će i djelom te će dio prihoda koje ostvari muzej odlaziti za pomoć izbjeglicama i žrtvama rata, odnosno za rad organizacije „Are You Syrious“ i Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi.

Nakon što je razradio ideju, njegov sin Marko Gregović pokrenuo je crowdfunding kampanju u kojoj je skupljen dio sredstava za otvaranje ovog muzeja, gotovo 50.000 kuna. Posla kustosice za prvu izložbu prihvatila se Sandra Vitaljić koju šira javnost možda najviše poznaje po izuzetnoj monografiji „Rat slikama – suvremena ratna fotografija“ u kojoj se objašnjava kako se ratnim fotografijama manipuliralo i politiziralo. 

Muzej ratne fotografije Image of War
Pogled u fotografije Rona Haviva (FOTO: Hina/Admir Buljubašić)

Prva izložba bavi se razdobljem posljednjeg rata u Hrvatskoj, ali ne sadrži samo fotografije profesionalnih fotografa, već i amaterske uratke, kao i svjedočanstva iz tog perioda. Tu su, među ostalim fotografije jednog od najslavnijih fotografa koji je snimao rat devedesetih, Rona Haviva, potom Nikole Šolića, Tonija Hnojčika, Romea Ibiševića, Imre Szabe …

„Iako izložba prikazuje fotografije hrvatskih, srpskih i međunarodnih fotografa, naglasak je stavljen na radove lokalnih fotografa jer mislim da je njihova pozicija bila po mnogo čemu jedinstvena. Njih je rat zatekao u vlastitom dvorištu, a vrlo rijetko su već imali iskustva u ratnom izvještavanju. Radili su bez ikakve pripreme, noseći se i s vlastitim emocijama i osjećajem pripadnosti“, objasnila je kustosica Sandra Vitaljić na današnjem službenom otvaranju.

Muzej ratne fotografije Image of War
Osnivač muzeja nada se da njegovi izlošci mogu pridonijeti procesu osvješćivanja društva o negativnim posljedicama koje sa sobom donosi rat (FOTO: Hina/Admir Buljubašić)

Već od ljeta muzej je pušten u probni rad, a unatoč takvom „laganom startu“, prema TripAdvisoru se našao na petom mjestu popularnosti među zagrebačkim muzejima. Početak probnog rada popratili su i globalno poznati turistički vodiči, kao što su „Lonely Planet“ ili „Time Out“.

Nakon što završi trenutna izložba, u planu je postavljanje novih ratnih fotografija, i to na temu djece vojnika i srebreničkog masakra. Muzej je otvoren svaki dan od 10 do 20 sati, osim ponedjeljka.

Danilo Gregović
Danilo Gregović (FOTO: imageofwar.hr)

 

Sandra Vitaljić
Sandra Vitaljić (FOTO: imageofwar.hr)

 

Muzej ratne fotografije Image of War
Na svečanom otvorenju okupio se i veliki broj fotoreportera od kojih su neki s ratišta donosili najpotresnije ratne fotografije (FOTO: imageofwar.hr)

 

Muzej ratne fotografije Image of War
Ulaz u muzej (FOTO: imageofwar.hr)

 

Muzej ratne fotografije Image of War
Uz mnoge dobro znane fotografije, u muzeju su se našle i neke manje poznate, ali jednako potresne(FOTO: imageofwar.hr)

 

Muzej ratne fotografije Image of War
Bez komentara (FOTO: imageofwar.hr)

 

Muzej ratne fotografije Image of War
Vukovar (FOTO: imageofwar.hr)

 

Zagreb
Većina fotografija užasno je uznemirujuća i opominjuća (FOTO: imageofwar.hr)

 

Muzej ratne fotografije Image of War
Dio postavke (FOTO: imageofwar.hr)

 

Vukovar
Neprepoznatljivi Vukovar (FOTO:imageofwar.hr/Miloš Cvetković)

 

Vukovar Borovo
Popisivanje zarobljenih Hrvata u krugu tvornice Borovo (FOTO: imageofwar/Miloš Cvetković)

 

Voćin
Ratni prizor iz Voćina (FOTO: imageofwar.hr/Vukičević)

 

Split
Split 1991. godije (FOTO: imageofwar.hr/Matko Biljak)

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: imageofwar.hr

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske"

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

    19.04.2024.

    Srđan Puhalo

    UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

  2. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

  3. SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

    02.04.2024.

    Bojan Tončić

    SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije