Opasna ronilačka avantura odnijela dva života

12.09.2002.
Opasna ronilačka avantura odnijela dva života
Ronilačka avantura češkog turista na otoku Šolti odnijela je dva života. Nakon što je u utorak navečer Čeh krenuo u pothvat koji je za cilj imao zaranjanje do podvodne špilje i nakon što isti Čeh nije izronio, pozvana je specijalna policijska jedinice. Dečki su se zaputili u potragu, koja nije urodila plodom, već naprotiv izazvala nestanak još jednog ronioca.
U utorak navečer, oko 22 sata na otoku Šolti s jedrilice "Domino" češki turist M.K. krenuo je u tragičnu avanturu. Uz pomoć boca s kisikom 31-godišnji Čeh zaronio je u uvali Poganjici kako bi vidio ljepotu podmorske špilje. Nakon što dva sata nije izranjao iz vode, njegov domaćin M.Š. sa Šolte nazvao je dobro poznati telefonski broj u slučaju opasnosti, 92. Na mjesto događaja došla je specijalna policijska jedinica iz Splita, koja je zbog loših vremenskih uvjeta u svoju potragu krenula tek jučer ujutro. U potragu su bila uključena dva ronioca specijalne jedinice. Nažalost zbog dosada nerazjašnjenih okolnosti jedan od ronioca, 25-godišnji O.M. nije izronio, dok je drugom to pošlo za rukom uz velike poteškoće nakon čega je prebačen u splitsku Kliničku bolnicu, gdje je proveo šest sati u tzv. barokomori. U pomoć splitskim kolegama uputili su se specijalci iz Šibenika i Zagreba. Pretpostavlja se kako se oba tijela nalaze u špilji koja počinje na 10-ak metara dubine, a završava na oko 40 metara ispod razine mora.
Pod kojim okolnostima je Čeh uronio s jedrilice "Domino" i krenuo u noćno ronjenje koje poznavatelji ronjenja uspoređuju s automobilskom noćnom vožnjom bez svjetala pri brzini od 200 km/h, saznat ćemo iz sljedećeg policijskog izvješća koje će nam možda razjasniti ovu martimisterijevsku  priču iz dubina šoltanskog akvatorija i ponuditi odgovor na pitanje tko je odgovoran za dva života.

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. TAPKANJE U MJESTU: Srebrenica i neki beskrajno fini ljudi

    11.05.2024.

    Brano Mandić

    TAPKANJE U MJESTU: Srebrenica i neki beskrajno fini ljudi

  2. POSLANICA LANE BOBIĆ: Naši životi nisu vaše ratno polje

    04.05.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Naši životi nisu vaše ratno polje

  3. MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Novi Sad

    26.04.2024.

    Marko Pogačar

    MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Novi Sad

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije