NEPROFITNI MEDIJI

„U Fondu za pluralizam već postoje sredstva za dodatnu podršku neprofitnim medijima“

ritn by: Neprofitni-mediji.eu | 20.11.2023.
NEPROFITNI MEDIJI: „U Fondu za pluralizam već postoje sredstva za dodatnu podršku neprofitnim medijima“
Inicijativa Neprofitni mediji objavila je analizu prilika za financiranje neprofitnih medija od strane hrvatskih javnih institucija. U analizi se uvodno ističe da su neprofitni mediji najznačajniji rast doživjeli nakon što je 2013. godine pri Ministarstvu kulture uspostavljen Fond za neprofitne medije, koji je tri godine kasnije ugašen. Glavni izvor financiranja za hrvatske neprofitne medije od tada je Fond za poticanje pluralizma i raznolikosti medija pri Agenciji za elektroničke medije. Međutim, inicijativa smatra da je ukupni iznos sredstava koji se iz tog Fonda izdvaja za neprofitne medije nedostatan da bi se doista poticao razvoj tzv. trećeg medijskog sektora.

Inicijativa Neprofitni mediji objavila je analizu prilika za financiranje neprofitnih medija od strane hrvatskih javnih institucija. U analizi se uvodno ističe da su neprofitni mediji najznačajniji rast doživjeli nakon što je 2013. godine pri Ministarstvu kulture uspostavljen Fond za neprofitne medije, koji je tri godine kasnije ugašen.

Glavni izvor financiranja za hrvatske neprofitne medije od tada je Fond za poticanje pluralizma i raznolikosti medija pri Agenciji za elektroničke medije. Međutim, inicijativa smatra da je ukupni iznos sredstava koji se iz tog Fonda izdvaja za neprofitne medije nedostatan da bi se doista poticao razvoj tzv. trećeg medijskog sektora.

"Od 2017. godine pa do danas, sukladno Pravilniku o Fondu za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija (NN 84/2022), udio sredstava za neprofitne elektroničke publikacije zadržava se na pet posto sredstava Fonda, dok je za neprofitne pružatelje usluga radija i televizije te neprofitne proizvođače audiovizualnog i radijskog programa predviđeno po jedan i pol posto, što znači da se ukupno iz Fonda za cjelokupni neprofitni medijski sektor izdvaja svega osam posto sredstava", navodi se u analizi.

Inicijativa Neprofitni mediji ističe da je od iznimne važnosti osigurati adekvatna sredstva kako bi ovaj sektor mogao opstati i dalje se razvijati. Stoga se predlaže povećanje sredstava za internetske neprofitne medije iz Fonda za pluralizam sa sadašnjih pet posto na ukupno 20 posto, povećanje sredstava za neprofitne pružatelje usluga radija i televizije s postojećih jedan i pol posto na pet posto, povećanje sredstava za neprofitne proizvođače audiovizualnog i radijskog programa s postojećih jedan i pol posto na pet posto te uvođenje programa podrške za nove, neprofitne medijske platforme u iznosu od pet posto.

"Za traženo povećanje udjela za neprofitne proizvođače medijskog sadržaja nije potrebno osigurati dodatna sredstva. Dostatna su postojeća sredstva Fonda, koje je potrebno učinkovitije i primjerenije rasporediti, posebno izbjegavajući neiskorištavanje planiranih sredstava", stoji u analizi inicijative Neprofitni mediji uz pojašnjenje kako je na recentnim javnim pozivima ostalo neraspodijeljeno više od 40 posto sredstava namijenjenih profitnim publikacijama pa bi se taj novac mogao preusmjeriti u financiranje rada neprofitnih medija.

ILN

Projekt „FUNDME - Formalno udruživanje neprofitnih digitalnih medija “ je podržan kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.

Kreiranje ovog članka i analize omogućeno je financijskom podrškom Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova. Sadržaj ovog članka i analize isključiva je odgovornost udruge Lupiga i ne odražava nužno stavove država donatorica i Upravitelja Fonda.

Lupiga.Com via Neprofitni-mediji.eu

Naslovna fotografija: Ivor Fuka/Lupiga.Com

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Ulica Milana Mladenovića

  13.06.2024.

  Marko Pogačar

  MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Ulica Milana Mladenovića

 2. UZ USVAJANJE REZOLUCIJE: Kako da se ne radujemo kada smo opet pobijedili, kako?

  28.05.2024.

  Srđan Puhalo

  UZ USVAJANJE REZOLUCIJE: Kako da se ne radujemo kada smo opet pobijedili, kako?

 3. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Preživjet ćemo i Domovinski pokret

  17.05.2024.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Preživjet ćemo i Domovinski pokret

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije