NEPROFITNI MEDIJI

Digitalnim fondom do održivosti neprofitnog medijskog sektora

ritn by: Neprofitni-mediji.eu | 20.11.2023.
NEPROFITNI MEDIJI: Digitalnim fondom do održivosti neprofitnog medijskog sektora
Inicijativa Neprofitni mediji predstavila je analizu potencijala za financiranje neprofitnog medijskog sektora kroz najavljene modele oporezivanja velikih digitalnih platformi u Europskoj uniji. U analizi se ističe kako je uspon velikih globalnih internetskih kompanija poput Googlea i Facebooka, posredstvom njihovog poslovnog modela koji se dominantno vrti oko monetizacije oglasnog prostora, imao značajan utjecaj na novinarstvo i medije. Opadanje prihoda od oglasa utjecalo je na kvalitetu medijskog sadržaja pa samim time i na razinu povjerenja građana u točnost i pouzdanost medijskih izvještaja, tvrdi inicijativa Neprofitni mediji pozivajući se na podatke iz Reutersovog Digital News Reporta 2023 te na znanstveni članak koji su Paško Bilić i Jaka Primorac s Instituta za razvoj i međunarodne odnose objavili u časopisu Medijske studije 2018. godine.

Inicijativa Neprofitni mediji predstavila je analizu potencijala za financiranje neprofitnog medijskog sektora kroz najavljene modele oporezivanja velikih digitalnih platformi u Europskoj uniji.

U analizi se ističe kako je uspon velikih globalnih internetskih kompanija poput Googlea i Facebooka, posredstvom njihovog poslovnog modela koji se dominantno vrti oko monetizacije oglasnog prostora, imao značajan utjecaj na novinarstvo i medije. Opadanje prihoda od oglasa utjecalo je na kvalitetu medijskog sadržaja pa samim time i na razinu povjerenja građana u točnost i pouzdanost medijskih izvještaja, tvrdi inicijativa Neprofitni mediji pozivajući se na podatke iz Reutersovog Digital News Reporta 2023 te na znanstveni članak koji su Paško Bilić i Jaka Primorac s Instituta za razvoj i međunarodne odnose objavili u časopisu Medijske studije 2018. godine.

Analiza se osvrće na činjenicu da se u Europskoj uniji već duže vremena raspravlja o modelima oporezivanja prihoda velikih tehnoloških kompanija stečenih na teritoriju država članica EU. Europska komisija još je 2018. godine predložila model po kojem bi se oporezivale kompanije koje imaju "značajnu digitalnu prisutnost" na teritoriju EU, ali taj prijedlog nikad nije usvojen na Europskom vijeću, gdje bi lideri svih 28 zemalja članica morali donijeti jednoglasnu odluku.

U analizi inicijative Neprofitni mediji ističe se i da prijedlog porezne direktive nije predlagao kamo usmjeriti nove porezne prihode. Međutim, postoje naznake da hrvatske vlasti razmatraju usmjeravanje dijela takvih prihoda u medijski sektor. U radnom nacrtu novog Zakona o medijima, čije dijelove je više hrvatskih medija objavilo u srpnju 2023. godine, vidi se da jedan od razmatranih modela uključuje porez na internetsko oglašavanje čiji prihodi bi se koristili za podršku medijima.

Iz inicijative Neprofitni mediji naglašavaju da takva redistribucija nije samo ekonomsko pitanje, već i pitanje društvene uključivosti odnosno medijskog pluralizma.

"Stoga se kao prvi korak političkog rješenja problema deficitarne demokracije predlaže razvoj novog (digitalnog) fonda koji će osigurati pravednu redistribuciju prihoda digitalnih platformi. Ovdje vidimo mogućnost osiguranja novih izvora financiranja za neprofitne elektroničke publikacije čiji je interes smješten u zajednicu te zadovoljavanje javnog interesa. Neprofitni mediji doprinose razvoju internog pluralizma medijskog sustava, poticanju društvene uključivosti, kritičkog mišljenja i medijske pismenosti te obrazovanju medijskih radnika i radnica. S obzirom na to da u svom radu nisu motivirani ostvarivanjem profita, neprofitni mediji često su jedini izvor informiranja o područjima od javnog interesa za koje ostali mediji nemaju komercijalni interes", smatra inicijativa Neprofitni mediji.

ILN

Projekt „FUNDME - Formalno udruživanje neprofitnih digitalnih medija “ je podržan kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.

Kreiranje ovog članka i analize omogućeno je financijskom podrškom Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova. Sadržaj ovog članka i analize isključiva je odgovornost udruge Lupiga i ne odražava nužno stavove država donatorica i Upravitelja Fonda.

Lupiga.Com via Neprofitni-mediji.eu

Naslovna fotografija: Pixabay

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Novi Sad

    26.04.2024.

    Marko Pogačar

    MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Novi Sad

  2. UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

    19.04.2024.

    Srđan Puhalo

    UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije