NE DAVIMO BEOGRAD

Zbog "Beograda na vodi" vlast želi oduzimati građanima imovinu

ritn by: Lupiga.Com | 02.04.2015.
NE DAVIMO BEOGRAD: Zbog "Beograda na vodi" vlast želi oduzimati građanima imovinu
Aktivisti inicijative „Ne davimo Beograd“, koji upozoravaju na štetnost megalomanskog projekta „Beograd na vodi“, pred zgradu srbijanske Narodne skupštine donijeli su veliku patku. Simbol je to laži i prevare, kojima se, smatraju, srbijanske vlasti služe kako bi javnost uvjerile da će sporni projekt donijeti dobrobit svim građanima srbijanske prijestolnice. Pred aktivistima je trenutačno težak zadatak rušenja Prijedloga zakona o utvrđivanju javnog interesa i posebnim postupcima eksproprijacije i izdavanja građevinske dozvole radi realizacije projekta "Beograd na vodi", koji se našao pred skupštinskim zastupnicima.

Povodom akcije instaliranja velike žute patke pred zgradu srbijanske skupštine, aktivisti inicijative "Ne davimo Beograd" dali su priopćenje sljedećeg sadržaja:

"Jedna patka je danas stigla do stepenica Narodne skupštine Republike Srbije. Druga patka je ušla u Narodnu skupštinu u formi Predloga zakona o utvrđivanju javnog interesa i posebnim postupcima eksproprijacije i izdavanja građevinske dozvole radi realizacije projekta izgradnje 'Beograd na vodi'. Pozivamo narodne poslanike da se usprotive ovoj prevari i odbace lex specialis. Predlog zakona je protivustavan i društveno poguban, a sam projekat „Beograd na vodi“ šarena laža koja nas već skupo košta. Ukoliko se sa njim nastavi, dobit neće doći, a naš trošak će se samo povećavati.

Eksproprijacija zarad izgradnje isključivo komercijalnog projekta koji se ne obazire na potrebe građana Srbije i suspenzija zakonodavstva za potrebe investitora je kapitulacija javnog interesa i države. Državni i gradski promoteri projekta ovu prevaru lažno predstavljaju kao izbor između trošnih udžerica i napretka. Ali nema nikakvog napretka u izgradnji luksuzne zone parama građana Srbije za profit koji je namenjen međunarodnoj korporaciji.

Preplivala patka Savu (FOTO: Miloš Stošić i Kamerades kolektiv)

Cenu pristajanja na ovakav razvoj već papreno plaćaju, i godinama koje dolaze plaćaće, građani cele Srbije, od čijih para se izvode radovi na raščišćavanju terena u vrednosti od barem miljardu evra. Umesto da se novac građana Srbije koristi za ujednačen razvoj zemlje, nudi nam se nedostupna luksuzna zona u centru Beograda. Umesto da ulažemo u obrazovanje, zdravstvo i proizvodnju, gradimo butike za Luj Viton torbice. Alternativa državno subvencionisanom luksuzu za odabrane nisu trošne udžerice nego odgovoran i održiv razvoj čitave zemlje. Alternativa hitnom postupku nije usvajanje lex specialisa u redovnoj proceduri već pravičan i jednak zakon za sve. Alternativa nasilju nad planskim dokumentima nije konzervacija starih vagona, nego uključivanje čitave zajednice, i potreba i želja građana, u planiranje razvoja grada.  

Ne da(vi)mo Beograd!"

Zakonom protiv kojeg su aktivisti poduzeli ovu akciju određuje se korisnik eksproprijacije (izvlaštenja, oduzimanja nekretnine ili pokretnine), uređuje postupak i drugi odnosi koji nastanu u realizaciji projekta "Beograd na vodi". Drugim riječima, srbijanska politika donošenjem ovog zakona olakšava sebi oduzimanje nekretnina onima koji se nalaze na potezu gradnje megalomanskog stambeno-poslovnog projekta. Vlasnik oduzetog zemljišta, tvrde srbijanske vlasti, dobio bi pravičnu naknadu po tržišnoj vrijednosti nekretnine. Od dobivanja prijedloga za eksproprijaciju vlasnik nekretnine mora se o njemu očitovati u roku od osam dana. 

Ilustracija iz projekta Beograd na vodi (FOTO: beobuild.rs)

Planirana lokacija projekta "Beograd na vodi" savsko je priobalje, koje spada među najatraktivnije beogradske lokacije. Na površini plana od oko 177 hektara predviđena je gradnja više od milijun kvadrata stambenog prostora, oko 750.000 kvadratnih metara poslovnog i komercijalnog prostora, više od 62.000 kvadrata javnih sadržaja kao što su vrtići, škole, ustanove kulture, socijalne i zdravstvene zaštite i oko 242.000 kvadrata novih zelenih površina. Vlasti obećavaju da će nakon realizacije projekta na tom području biti zaposleno 13.000 ljudi.

Aktivisti inicijative "Ne davimo Beograd" pak upozoravaju na niz nezakonitosti i nelogičnosti u pripremi projekta te tvrde da je "Beograd na vodi" samo paravan iza kojeg se odvija borba za najatraktivnije beogradske lokacije za gradnju. Projekt u svom punom opsegu, smatraju, nikad neće biti realiziran, a tvrdnjama aktivista u prilog ide niz činjenica koje ukazuju da iza "Beograda na vodi" nema ničeg drugog osim interesa za uzurpiranje zemljišta u strogom centru grada

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Miloš Stošić i Kamerades kolektiv


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Beograd

  22.05.2022.

  Marko Pogačar

  MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Beograd

 2. ŽENA KAO SVETI INKUBATOR: Institucionalno nasilje Republike Hrvatske

  06.05.2022.

  Lana Bobić

  ŽENA KAO SVETI INKUBATOR: Institucionalno nasilje Republike Hrvatske

 3. UŠUŠKAVANJE U DESNILO: Što je danas nama Gojko Šušak?

  05.05.2022.

  Boris Pavelić

  UŠUŠKAVANJE U DESNILO: Što je danas nama Gojko Šušak?

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije