NAKON VELIKOG USPJEHA „NOVINA“

„U trećoj sezoni fokus stavljamo na pravosuđe“

ritn by: I.F. | 03.04.2018.
NAKON VELIKOG USPJEHA „NOVINA“: „U trećoj sezoni fokus stavljamo na pravosuđe“
„Druga sezona serije odvija se u samo 14 dana, između prvog i drugog kruga predsjedničkih izbora. Time se fokus serije pomalo premješta na političku priču, iako novine ostaju sidro priče i radnje“, ukratko je za Lupigu prepričao Ivica Đikić, scenarist dramske serije „Novine“, koja je ovih dana postala prva dramska serija na nekom slavenskom jeziku koju je otkupio jedan od najvećih svjetskih online medijskih poslužitelja, globalno popularni Netflix. Tako će „Novine“, odlična serija koja govori o časnom novinarstvu koje se našlo u krizi i njegovom odnosu prema politici i krupnom kapitalu, biti dostupna na tržištu od gotovo pola milijarde gledatelja, u otprilike 130 država. Već dva mjeseca snima se druga sezona, a snimanje bi trebalo biti dovršeno krajem svibnja, dok se s emitiranjem na HTV-u kreće odmah s jesenskom šemom.

Jedan od najvećih svjetskih online medijskih poslužitelja, globalno popularni Netflix, otkupio je autorska prava na dramsku seriju „Novine“. Tako će se sada odlična serija koja govori o časnom novinarstvu koje se našlo u krizi i njegovom odnosu prema politici i krupnom kapitalu, biti dostupna na tržištu od gotovo pola milijarde gledatelja, u otprilike 130 država.

„O uspjehu dramske serije Novine možda najbolje govori činjenica da je Netflix već otkupio i drugu sezonu serije, koja je još u produkciji i čije se emitiranje očekuje u rujnu ove godine. Ovo je ujedno i prva dramska serija na slavenskom jeziku prodana Netflixu. U svjetskoj smo distribuciji, naime, prije Rusije, Poljske, Češke. Veoma je ekskluzivan krug država koje mogu ispuniti njihove kriterije, njih samo sedam, koje uz Sjedinjene Američke Države imaju svoju dramsku serijsku produkciju na Netflixu. To pokazuje da Republika Hrvatska sada ima svoje zasluženo mjesto u svjetskome vrhu“, objasnio je Nebojša Taraba iz produkcijske tvrtke Drugi plan na današnjoj press konferenciji na kojoj je obznanjen ovaj veliki uspjeh „Novina“, napomenuvši kako se radi i o velikom uspjehu za hrvatsku audiovizualnu industriju. Zahtjevni pregovori s Netflixom trajali su, kako doznajemo, više od pole godine.

Prva sezona „Novina“ emitirana je 2016. godine na Hrvatskoj radioteleviziji i odmah stekla pozornost velikog broja gledatelja, zahvaljujući izvanrednoj priči iza koje stoji poznati novinar i publicist te povremeni Lupigin suradnik, Ivica Đikić. Već dva mjeseca snima se druga sezona, a snimanje bi trebalo biti dovršeno krajem svibnja, dok se s emitiranjem na HTV-u kreće odmah s jesenskom šemom.

„Druga sezona serije odvija se u samo 14 dana, između prvog i drugog kruga predsjedničkih izbora. Jedan od kandidata je Ludvig Tomašević kojeg glumi Dragan Despot, a kojeg su gledatelji već dobro upoznali u prvoj sezoni. Time se fokus serije pomalo premješta na političku priču, iako novine ostaju sidro priče i radnje“, ukratko je za Lupigu Đikić prepričao ono što ćemo od jeseni, jednom tjedno, moći pratiti na HTV-u.

Ivica Đikić i Nebojša Taraba
Ivica Đikić i Nebojša Taraba (FOTO: HRT/Daniel Autischer)

Na Netflixu je već „dignuta“ prva sezona serije i tamo će ekskluzivno ostati sljedećih osam mjeseci, dok će se na tom medijskom poslužitelju druga sezona naći vjerojatno u siječnju 2019. godine, čim završi emitiranje svih 11 epizoda na HTV-u.

„U novine dolazi novi vlasnik i novinarstvo će ostati važna točka priče, ali već u drugoj sezoni priču pomalo širimo na sudstvo i pravosuđe, jer treća sezona će imati naglasak upravo na tim temama“, kaže nam scenarist „Novina“.

Dalibor Matanić Novine
Dalibor Matanić na snimanju druge sezone "Novina" (FOTO: Drugi plan)

Redatelj serije Dalibor Matanić kaže da se trudio da „Novine“ radi na način da budu unikatne i da se režijski ne oslanjaju ni na što, već da serija bude univerzalna, i to se, smatra, isplatilo.

„S drugom smo sezonom trenutno na pola snimanja“, konstatirao je Matanić, otkrivši i kako se u drugoj sezoni našlo i nekoliko novih glumaca.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/YouTube

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

  2. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije