ZELENI PLAN ZA BIJEG

Multimedijalna koliba predstavlja - RadioTeatar u šumi

ritn by: I.F. | 20.06.2019.
ZELENI PLAN ZA BIJEG: Multimedijalna koliba predstavlja - RadioTeatar u šumi
"U šumu! U šumu!" - ovako "Multimedijalna koliba" u suradnji s ansamblom RadioTeatra najavljuje prvi dio godišnjeg ciklusa malih radiofonijskih izvedbi. Cijela priča nazvana je „Mali zeleni plan za bijeg“, a održati će se u utorak, 25. lipnja 2019. godine, od 13:30 do 20 sati, u šumi i na proplanku kraj planinarskog doma Risnjak na zagrebačkoj Medvednici. Za one najmlađe program, koji uključuje predstave, radionice, koncerte, čitanja i slušanja, počinje već od ranog popodneva, dok za „velike“ kreće s prvim naznakama sumraka. „Mali zeleni plan za bijeg“ dio je puno šireg projekta „Čuj ovu knjigu“, a koji je zamišljen kao potez koji će kod publike probuditi uspavanu emociju slušanja, i to objavljivanjem audio knjiga i njihovim izvođenjem uživo. Sve je u potpunosti otvoreno eksperimentiranju, što je na određeni način logičan nastavak zanimljivog istraživanja započetog predstavom radiofonijskog teatra Hoerspiel.

"Naćulit uši dobro treba,
ispod ovog tihog neba"

"U šumu! U šumu!" - ovako "Multimedijalna koliba" u suradnji s ansamblom RadioTeatra najavljuje prvi dio godišnjeg ciklusa malih radiofonijskih izvedbi. Cijela priča nazvana je „Mali zeleni plan za bijeg“, a održati će se u utorak, 25. lipnja 2019. godine, od 13:30 do 20 sati, u šumi i na proplanku kraj planinarskog doma Risnjak na zagrebačkoj Medvednici.

Za one najmlađe program, koji uključuje predstave, radionice, koncerte, čitanja i slušanja, počinje već od ranog popodneva, dok za „velike“ kreće s prvim naznakama sumraka.


Kako ih pronaći (FOTO: Multimedijalna koliba)

Prema najavama, u prvom ovogodišnjem izdanju ciklusa malih radiofonijskih izvedbi zainteresirani će moći vidjeti predstavu „Drvo koje je pjevalo“. Predstava je to o Violini i Violončelu, prijateljstvu čovjeka i instrumenta, klasičnog i inovativnog, starog i novog, kao i slobode i odgovornosti koju glazba donosi. „Drvo koje je pjevalo“ osmislio je višečlani autorski tim - Nina Bajsić, Hrvoje Korbare, Jasmina Bojić, Marija Šegvić i Stanislav Kovačić, a izvode je violinistica Jasmina Bojić, glumica Marija Šegvić, dok je s njima po prvi puta na sceni koja život znači, desetogodišnji violončelist Pavle Brazzoduro.

Tu je i predstava „Genkidu“, autorski projekt Katarine Grgić i Matee Antunović, koje su priču temeljile na slavnom „Epu o Gilgamešu“ i stvaranja danas nestalog grada Uruka. „Genkind“ izvode Matea Antunović, Patrik Gregurec, Katarina Grgić, Domagoj Obadić i Josipa Vukušić.

„Za mlađe generacije održat će se i dvije radionice: lutkarska, u kojoj će se zanimljive lutke izrađivati od recikliranih materijala i plodova šume i radiofonijska, u kojoj će polaznici istraživati izvore zvukova u sasvim običnim predmetima i pomoću njih kasnije svirati. Vid Hribar i Nina Bajsić, zagrebački glazbeni duo, uljepšat će ovaj sljemenski suton svojim izvedbama u rasponu od tridesetih do sedamdesetih godina prošloga stoljeća“, najavljuju organizatori, ne zaboravljajući spomenuti da će biti postavljena i zvučna instalacija pod imenom „Jezik ptica“, koju potpisuju Sanda Hržić, Darko Rundek i ansambl RadioTeatra, inspirirani mističnom perzijskom poemom iz 12. stoljeća.

Dodaju i kako će cijelo događanje zaokružiti ulomci iz romana Damira Karakaša "Sjećanje šume" koje će uživo izvesti Janko Rakoš i Dino Brazzoduro.

Za one koji ne znaju "Multimedijalna koliba" je umjetnička organizacija koja okuplja autore iz raznorodnih djelatnosti – suvremenog plesa, oblikovanja zvuka i radiofonije, likovnosti, kazališta, književnosti ... – s ciljem stvaranja zajedničkih projekata i poticanja intermedijalne i interdisciplinarne suradnje. Ujedno je i prostor umjetničke proizvodnje, istraživanja i razmjene iskustava koji se nalazi u Buconjićevoj ulici, nedaleko Britanskog trga u Zagrebu. Otvorili su ga entuzijasti s ciljem da se podrži rad na spomenutim djelatnostima. „Mali zeleni plan za bijeg“ dio je puno šireg projekta „Čuj ovu knjigu“, a koji je zamišljen kao potez koji će kod publike probuditi uspavanu emociju slušanja, i to objavljivanjem audio knjiga i njihovim izvođenjem uživo. 

Kako objašnjavaju organizatori, ovo je već šesta godina zaredom kako pozivaju razne autore i autorice te izvođače i izvođačice da istražuju područje susreta radija i scenske izvedbe uživo, sve u trajanju do 30 minuta i pod ravnanjem umjetničke palice Pavlice Bajsić Brazzoduro. Sve je u potpunosti otvoreno eksperimentiranju, što je na određeni način logičan nastavak zanimljivog istraživanja započetog predstavom radiofonijskog teatra Hoerspiel, o kojem smo već pisali na Lupigi


Prvi put na Sljemenu (FOTO: Multimedijalna koliba)

A evo i cijelog programa: 

14:00 - DRVO KOJE JE PJEVALO (predstava, RadioTeatar, 30 min, za djecu od 5 do 10 godina)

14:30 – RADIOFONIJSKA RADIONICA

16:00 - GENKIDU (predstava, Lutkarski eksperimentalni teatar: LET, 30min, 4+)

16:30 - LUTKARSKA RADIONICA

18:00 - Nina Bajsić & Vid Hribar: Koncertić

19:00 – JEZIK PTICA (zvučna instalacija, Atar, Hržić, Rundek & ansambl RadioTeatra)

19:30 - ČUJ OVU KNJIGU: "Sjećanje šume" ( ulomci iz audio knjige prema romanu Damira Karakaša uživo u izvedbi Janka Rakoša i Dina Brazzodura)

Za kraj pogledajte i kratki film Maria Borščaka s prošlogodišnje "Multimedijalne kolibe".

 

Lupiga.Com

Naslovna ilustracija: Multimedijalna koliba

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. POSLANICA LANE BOBIĆ: Tko se boji roda još?

  09.07.2024.

  Lana Bobić

  POSLANICA LANE BOBIĆ: Tko se boji roda još?

 2. NEO-NAZI AUTOMOBILIST: Preko društvenih mreža do EU parlamenta

  09.07.2024.

  Sofija Kordić

  NEO-NAZI AUTOMOBILIST: Preko društvenih mreža do EU parlamenta

 3. NAPOKON DOSADNO I VESELO: Izgleda da se Sarajevo naviklo na Paradu ponosa

  24.06.2024.

  Srđan Puhalo

  NAPOKON DOSADNO I VESELO: Izgleda da se Sarajevo naviklo na Paradu ponosa

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije