NEMOJTE PROPUSTITI BAJSOVE VRPCE

Umjetnička čarolija na Gornjem gradu kao najljepši poklon

ritn by: Ivan Kegelj | 21.12.2017.
NEMOJTE PROPUSTITI 'BAJSOVE VRPCE': Umjetnička čarolija na Gornjem gradu kao najljepši poklon
Zagrebački ljubitelji umjetnosti, ljubitelji kazališta i radijskog zvuka, pozivamo vas da ne propustite veliku manifestaciju umjetnosti u Vašem gradu, u režiji Multimedijalne kolibe i nakladničke kuća Druga priča. Nemojte zaboraviti (kao što smo mi zbog ludila crowdfunding kampanje mučki zaboravili najaviti predstavu 'Hoerspiel' od četvrtka) da Multimedijalna koliba i Druga priča obilježavaju trideset godina od smrti Zvonimira Bajsića, radijskog, kazališnog i televizijskog autora i režisera. Svi programi manifestacije "Bajsove vrpce, 30 godina kasnije", osim predstave Hoerspiel: male igra za slušanje (i gledanje)" besplatni su za sve posjetitelje i posjetiteljice. Ulaznice za Hoerspiel po cijeni od 60 kuna obavezno je rezervirati na e-mailu radiophonic.thaether@gmail.com ili putem broja telefona 091/5307-433 ili na Facebook stranici predstave.

*** Lupiga je u crowdfunding kampanji. Možete joj pomoći i uplatom izravno na žiro-račun, putem opće uplatnice ili internetskog bankarstva. Podatke možete pronaći na ovom linku.

Zagrebački ljubitelji umjetnosti, ljubitelji kazališta i radijskog zvuka, pozivamo vas da ne propustite veliku manifestaciju umjetnosti u Vašem gradu, u režiji Multimedijalne kolibe i nakladničke kuća Druga priča.

Nemojte zaboraviti (kao što smo mi zbog ludila crowdfunding kampanje mučki zaboravili najaviti predstavu 'Hoerspiel' od četvrtka) da Multimedijalna koliba i Druga priča obilježavaju trideset godina od smrti Zvonimira Bajsića, radijskog, kazališnog i televizijskog autora i režisera.

Na Bajsićev rad umjetnički ansambl podsjetit će nizom događanja u Kući Arko, na zagrebačkom Gornjem gradu, na adresi Basaričekova 24.

Program manifestacije pod zajedničkim nazivom "Bajsove vrpce, 30 godina kasnije" započeo je danas (četvrtak 21.12. od 17 sati) i to je onaj dio koji smo propustili najaviti, zbog čega se ovom prilikom ispričavamo cijelom ansamblu. Srećom, prilika za popravni nam je ostavljena te predstavljamo ostatak programa ove vrijedne manifestacije.

Zvonimir Bajsić, Špiro Guberina i Vjekoslav Majer (FOTO: privatna arhiva)

U petak (22.12. od 11 sati) organizirano je predstavljanje knjige "Zvonimir Bajsić: TIŠINA i ostala djela za radio, televiziju i kazalište, uz sjećanja suradnika iz svijeta". Tekstove je prikupila i uredila Pavlica Bajsić Brazzoduro, a knjigu je grafički opremio Tomica Bajsić. Za knjigu koja izlazi kao dio biblioteke "Slobodna četvrt", nakladničke kuće "Druga priča", pisalo je i govorilo četrdesetak autora i autorica raznih generacija i zanimanja, iz Hrvatske i cijeloga svijeta.

Organizatori manifestacije pred posjetiteljima će izvesti i "Malu radiofonijsku izvedbu uživo". Izvedba nosi naslov"Bajsove vrpce", rađena je prema motivima dramskih tekstova i dokumentarnih radiodrama Zvonimira Bajsića i Krappove posljednje vrpce Samuela Becketta, sa stihovima Jacquesa Préverta i tekstovima Gustava Flauberta i Milana Kundere.

Dramaturški savjetnik pri nastanku ovog djela bio je Dubravko Mihanović, dok koncept, dramaturgiju i režiju potpisuje Hrvoje Korbar. Predstavu izvode Rene Medvešek: Bajs /Krapp, Marija Šegvić i Igor Kovač: razne uloge iz drama. Maro Market zadužen je za glazbu, a Dino Brazzoduro za zvukopis. Produkciju potpisuje Multimedijalna koliba. Uz najavu izvedbe autori nude citat iz „Sinopsisa za zvučni esej: Tišina" - „Tišina je skromnost. Kako se ponovno naviknuti na skromnost?"

U subotu je (23.12. od 15 i 17 sati), na rasporedu "Hoerspiel: mala igra za slušanje (i gledanje)".

Riječ je o vrhunskoj kazališno-radijskoj poslastici, kakvu do sada niste vidjeli. Radi se o uistinu impresivnom umjetničkom djelu, o čemu se više možete informirati u kritičarskim prikazima dosadašnjih izvedbi.


Detalj iz predstave Hoerspiel (FOTO: Nenad Roban/Hoerspiel)

Sami autori o "Hoerspielu" kažu ovako: "U ovoj, već pomalo legendarnoj zagrebačkoj predstavi, pred oči i uši publike iskaču 'mali ljudi iz radijske kutije', odnosno 'horšpilaši': glumci, glazbenici, pisci, radijski autori i majstori tona i svjetla: Jelena Miholjević, Sven Medvešek, Ivana Rushaidat, Dino Brazzoduro, Ljubica Letinić, Nina Bajsić, Matija Antolić, Ivan Zelić/Ivor Plužarić i Pavlica Bajsić Brazzoduro uz snimku glasa nedavno preminulog Ante Perkovića. Oni će tijekom ovog burlesknog putovanja kroz ranu povijest radija izvoditi djela Zvonimira Bajsića (Janus i Paula iz Slika iz života jednog radio-dramaturga, Ad Libitum, Praško Proljeće '84.) kao i razne tekstove 30-ak autora iz cijelog svijeta. Radiofonijski teatar izvodi se uživo, proizvodeći zvučne efekte, atmosfere, glazbu i tišinu na licu mjesta, nudeći tako publici izbor za doživljaj i promišljaj."

Istoga dana, (u subotu 23.12. od 13 sati) ljubiteljima radijske i kazališne čarolije na ponudi je slušaonica dokumentarne radiodrame Zvonimira Bajsića i Maksima Jurjevića, pod nazivom "Praško proljeće '84.".

"Radi se o svojevrsnom autorskom i ljudskom testamentu Zvonimira Bajsića ispričanom njegovim glasom, a čiju dozvolu za emitiranje na njegovom matičnom Radio Zagrebu nažalost nije doživio. Praško proljeće se danas smatra remek-djelom dokumentarne radiofonije", navode organizatori.

Za kraj citiraju rečenicu Václava Černýa iz Bajsićeve radiodrame: „Što dalje, to više je u mom osjećanju i mišljenju, riječ kultura spojena s riječima: karakter i hrabrost.“

Benno Meyer-Wehlack, Irena Vrkljan, Zvonimir Bajsić i tonmajstorica u studiju (FOTO: privatna arhiva)

Svi programi manifestacije "Bajsove vrpce, 30 godina kasnije", osim predstave Hoerspiel: male igra za slušanje (i gledanje)" besplatni su za sve posjetitelje i posjetiteljice. Ulaznice za Hoerspiel po cijeni od 60 kuna obavezno je rezervirati na e-mailu radiophonic.thaether@gmail.com ili putem broja telefona 091/5307-433 ili na Facebook stranici predstave.

Svi navedeni programi, podvucimo za kraj, nastali su u zajedničkoj suradnji umjetničke organizacije Multimedijalna koliba, nakladničke kuće Druga strana i Hrvatskog centra ITI, uz podršku Turističke zajednice grada Zagreba, Ministarstva kulture, Ureda za kulturu grada Zagreba i Zaklade kultura nova. I još jednom ponavljamo: nemojte propustiti čaroliju

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Tomislav Čuveljak / Multimedijska koliba

 

*** Lupiga je u crowdfunding kampanji. Možete joj pomoći i uplatom izravno na žiro-račun, putem opće uplatnice ili internetskog bankarstva. Podatke možete pronaći na ovom linku. Možete koristiti i QR kôd. Cijenimo svaku podršku.

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. POSLANICA LANE BOBIĆ: Tko se boji roda još?

  09.07.2024.

  Lana Bobić

  POSLANICA LANE BOBIĆ: Tko se boji roda još?

 2. NEO-NAZI AUTOMOBILIST: Preko društvenih mreža do EU parlamenta

  09.07.2024.

  Sofija Kordić

  NEO-NAZI AUTOMOBILIST: Preko društvenih mreža do EU parlamenta

 3. NAPOKON DOSADNO I VESELO: Izgleda da se Sarajevo naviklo na Paradu ponosa

  24.06.2024.

  Srđan Puhalo

  NAPOKON DOSADNO I VESELO: Izgleda da se Sarajevo naviklo na Paradu ponosa

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije