IN MEMORIAM ANTE PERKOVIĆ (8.6.1973. - 5.3.2017.)

U potrazi za drugom frekvencijom

ritn by: Lupiga.Com | 13.03.2017.
IN MEMORIAM ANTE PERKOVIĆ (8.6.1973. - 5.3.2017.): U potrazi za drugom frekvencijom
U Zagrebačkom kazalištu mladih održana je komemoracija Anti Perkoviću, iznenada preminulom novinaru, glazbeniku, umjetniku ... pod nazivom: "Svi me vole dok me ne upoznaju". Između ostalog, svestrani Ante Perković bio je i dio uske jezgre okupljene oko ideje radiofonijskog teatra i predstave HOERSPIEL: mala igra za slušanje (i gledanje), te godišnjeg ciklusa malih radiofonijskih izvedbi „Plan za bijeg“. Ansambl radiofonijskog teatra prošlog se petka na Gradskom groblju u Zadru oprostio od svog voljenog člana uz tekst kojeg je napisala Ljubica Letinić, Antina dugogodišnja radijska urednica u lani naprasno ukinutim emisijama na Trećem programu Hrvatskog radija i kazališna partnerica u predstavi Hoerspiel. Njezin tekst objavljujemo na ovom mjestu, kao i video koji su našem kolegi posvetili njegovi prijatelji iz Hoerspiela.

U Zagrebačkom kazalištu mladih održana je  komemoracija Anti Perkoviću, iznenada preminulom novinaru, glazbeniku, umjetniku ... pod nazivom: "Svi me vole dok me ne upoznaju". Između ostalog, svestrani Ante Perković bio je ​i ​dio uske jezgre okupljene oko ideje radiofonijskog teatra i predstave HOERSPIEL: mala igra za slušanje (i gledanje), te godišnjeg ciklusa malih radiofonijskih izvedbi "Plan za bijeg".

Ansambl radiofonijskog teatra prošlog se petka na Gradskom groblju u Zadru oprostio od svog voljenog člana uz tekst kojeg je napisala Ljubica Letinić, Antina dugogodišnja radijska urednica u lani naprasno ukinutim emisijama na Trećem programu Hrvatskog radija i kazališna partnerica u predstavi "Hoerspiel".

Njezin tekst objavljujemo na ovom mjestu, kao i video koji su našem kolegi posvetili njegovi prijatelji iz "Hoerspiela". Na koncu, objavit ćemo i pjesmu Perkovićevog benda Djeca. Ovo nije posljednji pozdrav, jer Ante Perković ostaje s nama. Do daljnjega.

In memoriam: Ante Perković 8.6.1973. - 5.3.2017.

U POTRAZI ZA DRUGOM FREKVENCIJOM

Svestrani umjetnik, profinjeni intelektualac 21. stoljeća, dubok i kompleksan, istančan i impresivan, pisac, pjesnik, glazbenik i interpretator, glumac, performer, novinar, kritičar i kroničar. Sjevernjački analitičan, južnjački neuhvatljiv, blag u duhu, on sam, Ante, u sebi je objedinjavao mnoštvo suprotnosti. Skroman, a velik, dosljedan vlastitim moralnim i estetskim načelima, što god je radio, radio je sam i radio je sav, odmjeren, a potpuno posvećen.

Neproglašeni guru svoje generacije, urednik studentskog časopisa, kasnije i suradnik mnogih kojima 21. stoljeće, baš kao ni njemu samom, neće oprostiti slojevitost i sadržajnost.

Ante je bio pošteni novinar na razvalinama jednog društva, nepopustljiv i osuđen na marginu. Pa iako su Antu za života zaobišle nagrade, primao je mnoge, mimo reflektora, u pojedincima mlađih naraštaja koji su se, svemu usprkos, ostvarili u novinarstvu, koje im je upravo on tumačio i prenosio i to u alternativnim i progresivnim novinarskim školama. U neprofitnim projektima branio je čast posrnule profesije. U bijegu od novinarske površnosti, u strahu da ne zaroni prenisko, posvetio se stvaranju glazbe i istraživanju prostora između pisane riječi, njenog zvuka i eha tog zvuka s bine.

Sve što za Antom ostaje, u prostorima preklapanja medija i žanrova, svjedočanstvo je očaravajuće igre u neumornoj potrazi za novim izrazima. Rock-sastavi, rani i kasniji, albumi s bendom Djeca, kantautorski solo albumi, autoironični i konceptualni, kompaktni diskovi i vinyl ploča, spotovi, performansi, radiofonijski teatar, kazališne izvedbe, istaknuto mjesto u skupini Montažstroj iz uvjerenja da umjetnost treba provocirati, ili u predstavi Hoerspiel, iz vjere da nas umjetnost može izliječiti.

Ante Perković i Ljubica Letinić (FOTO: privatna arhiva Lj. L.)

Među nemalom Antinom ukoričenom ostavštinom, izdvaja se biografija grupe 'Pips, Chips&Videoclips' i novija, poetska biografija Darka Rundeka. Osim minucioznih zapisa o rodnom gradu, po svojoj sveobuhvatnosti najbitnija i u nas neopravdano zanemarena njegova je knjiga 'Sedma republika'. U njoj, toj priči o kapitulaciji jugoslavenskog rocka, Ante je do stilističkog vrhunca usavršio svoju sposobnost da gleda u oči našem zajedničkom generacijskom porazu. U toj sposobnosti, baš kao i u svemu drugome, bio je jedinstven: uvijek otmjen, uvijek aristokrat, cinizam našeg naraštaja nosio je sumnjičavo, poput mudrog kralja.

'Sedma Republika' rječit je izraz tog Antina plemstva duha: knjigom o katastrofi otvorio je pukotinu u tami, i osvijetlio put kojim možda ipak nije kasno krenuti, želimo li nadvladati niskost pomodnih i skarednih refrena današnjice. Nasuprot njima, ovaj samozatajni i sramežljivi ekstrovert koji je na bini uživao jednako kao u skromnoj raskoši poetskog imaginarija radija, ostavlja nam, kao zrnce utjehe posljednju priliku za dijalog, razapet između žudnje za šutnjom i potrebe za izrazom, ostavlja nam svoje poetsko-dokumentarne radove u zvuku, golem i nepoznat opus, raspršen u neotuđivom prostranstvu etera.

U potrazi za drugom frekvencijom, do novog prijema, zbogom. 

Ljubica Letinić, 10.3.2017.

 

Djeca 

 

 Lupiga.Com

Naslovna fotografija: zekaem.hr

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

  2. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije