KREĆE NOVA ŠKOLICA

Zadnji čas je da se prijavite i steknete besplatno znanje

ritn by: H.I. | 17.09.2022.
KREĆE NOVA ŠKOLICA: Zadnji čas je da se prijavite i steknete besplatno znanje
Još od 2009. godine Udruga Kurziv, koja je nakladnik Lupiginog partnerskog portala Kulturpunkt.hr, svake godine provodi svoju čuvenu Školicu, kako bi mladim autorima omogućila prostor za produkciju novinarskih tema iz područja suvremene kulture i umjetnosti te tako pridonijela raznolikosti medijskih uvida u njih. Četrnaesti ciklus Kulturpunktove novinarske školice počinje 3. listopada i traje do veljače 2023. godine, a zadnji rok za prijavu je nedjelja, 18. rujan, u ponoć. Kao i uvijek Školica je besplatna, a radi se o edukacijskom programu u sklopu kojeg mladi od 18 pa sve do 30 godina starosti imaju mogućost usvojiti neke od temeljnih vještina novinarskog i spisateljskog zanata, ali i dobiti ključna znanja o brojnim suvremenim kulturnim i umjetničkim praksama.

Još od 2009. godine zagrebačka Udruga Kurziv, koja je nakladnik Lupiginog partnerskog portala Kulturpunkt.hr, svake godine provodi svoju čuvenu Školicu, kako bi mladim autorima omogućila prostor za produkciju novinarskih tema iz područja suvremene kulture i umjetnosti te tako pridonijela raznolikosti medijskih uvida u njih. Četrnaesti ciklus Kulturpunktove novinarske školice počinje 3. listopada i traje do veljače 2023. godine, a zadnji rok za prijavu je nedjelja, 18. rujan, u ponoć

Kao i uvijek Školica je besplatna, a radi se o edukacijskom programu u sklopu kojeg mladi od 18 pa sve do 30 godina starosti imaju mogućost usvojiti neke od temeljnih vještina novinarskog i spisateljskog zanata, ali i dobiti ključna znanja o brojnim suvremenim kulturnim i umjetničkim praksama. 

Program će se održavati svakog ponedjeljka i srijede od 18 sati na lokacijama u središtu Zagreba, a detaljan raspored i program polaznici će dobiti na samom početku Školice, koja je trenutno jedini opsežniji program neformalnog obrazovanja na temu suvremene vizualne umjetnosti u Zagrebu.

„Kulturpunktova novinarska školica sastoji se od četiri tematske cjeline: nezavisna kulturna scena (kulturne politike te prakse i modeli razvijani u polju), medijska pismenost (kritičko čitanje medija, transformacije medija i fact-checking), suvremena umjetnost (angažirane, eksperimentalne i kritičke umjetničke i kustoske prakse) te proizvodnja medijskog sadržaja (praktičan novinarski rad i objavljivanje radova). Četiri cjeline podijeljene su na predavanja, radionice/praktikume i mentorirani rad“, objašnjavaju iz Kurziva.

Kulturpunktova Školica
Rok za prijavu je do nedjelje u ponoć (ILUSTRACIJA: Kulturpunkt)

Imena predavačica i predavača te voditeljica i voditelja radionica već su poznata, a radi se o istaknutim radnicima i radnicama u kulturi te istraživačicama i istraživačima, umjetnicima i umjetnicama. Naime, predavanja će održati Vesna Vuković, Lea Vene, Una Bauer, Nebojša Slijepčević, Ana Fazekaš, Iva Nerina Sibila i Davorka Begović, a praktikume, koji će biti fokusirani na različita umjetnička područja, te mentorski rad na tekstovima polaznika vode Nina Čalopek, Igor Ružić, Miona Muštra i Lujo Parežanin

„Prijava za edukacijski program treba sadržavati kratki životopis i kontakt podatke (e-mail, broj mobitela), motivacijsko pismo (do 1.800 znakova) te kratki autorski osvrt na temu iz područja kulture (od 1.800 do 2.700 znakova). Prijave treba slati na e-mail novinarska.skolica@gmail.com s naslovom 'Prijava za Školicu', najkasnije do 18. rujna 2022. u 24 sata“, napominju organizatori Školice kroz koju je u ovih 13 sretnih godina prošlo više od 160 mladih ljudi, od kojih se mnogi danas aktivno bave novinarstvom ili su svoje vještine usmjerili u kulturni i umjetnički rad. Dio njih i danas surađuje s Kulturpunktu te njihove tekstove redovno možete čitati na tom portalu.

Ove godine je planirano da se primi do 15 polaznika, a svi prijavljeni će o rezultatima selekcije biti obaviješteni putem e-maila najkasnije do 26. rujna 2022. godine. Inače, ovaj edukacijski program se provodi uz potporu Ministarstva kulture i medija te Grada Zagreba, a Školica se odvija u okviru projekta članica GOOD inicijative SKOCKANO – standard kvalitete organizacija civilnog društva konstruktivno angažiranih u neformalnom obrazovanju nositelj oznake „SKOCKANO PROGRAM“.

Za kraj evo i što iz Kurziva kažu o ciljevima i prednostima svoje Školice: „Ova neformalna edukacija mladima omogućava razvoj vrijednosti i stavova te stjecanje znanja i vještina koja će im omogućiti lakše stjecanje radnih iskustava i bolju konkurentnost na tržištu rada. Program obuhvaća radionice u sklopu kojih polaznici usvajaju vještine novinarskog zanata, predavanja o različitim aspektima suvremene kulture i umjetnosti te praktičan rad u sklopu kojeg polaznici primjenjuju stečena znanja pisanjem i objavljivanjem članaka na portalu Kulturpunkt.hr koji ima ulogu svojevrsnog poligona za usavršavanje i stjecanje praktičnog iskustva.“

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Kulturpunkt

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

    19.04.2024.

    Srđan Puhalo

    UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

  2. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

  3. SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

    02.04.2024.

    Bojan Tončić

    SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije