IZ POPRAVNOG DOMA

Oni vam mogu svašta reći, ako znate da slušate

ritn by: Marko Stojiljković | 06.05.2016.
IZ POPRAVNOG DOMA: Oni vam mogu svašta reći, ako znate da slušate
Postoji neko uverenje da su maloletni delikventi jednostavno „loše seme” i na taj način i njihove porodice i društvo u celini peru ruke od njih. Misli se da popravni domovi samo doprinose daljem razvoju njihove kriminalne karijere, da su to svojevrsne „škole” za takvu delatnost. Međutim, ti momci i cure su u svojoj suštini momci i cure kao i svi drugi: njih zanima provod, novac, droga, cigarete, seks, oni slušaju muziku, pričaju viceve, uče, zabavljaju se i vežbaju. Neki će nastaviti putem kriminala, neki će se u popravnom domu popraviti i postati pouzdani članovi društva, a nekima je tu čak i bolje nego kod svoje kuće, što je posebna tragedija. Te mlade osobe vas zapravo mole za pažnju i mogu vam svašta reći ako znate da saslušate. Jovan Todorović, autor filmova kao što su "Država izlaza" i "Beogradski fantom" ume da ih sasluša i otvori, a "Juvenile" je njegov najnoviji, pažljivo složeni uradak koji se nedavno pojavio na internetu.

Postoji neko uverenje da su maloletni delikventi jednostavno „loše seme” i na taj način i njihove porodice i društvo u celini peru ruke od njih. Misli se da popravni domovi samo doprinose daljem razvoju njihove kriminalne karijere, da su to svojevrsne „škole” za takvu delatnost.

Međutim, ti momci i cure su u svojoj suštini momci i cure kao i svi drugi: njih zanima provod, novac, droga, cigarete, seks, oni slušaju muziku, pričaju viceve, uče, zabavljaju se i vežbaju. Neki će nastaviti putem kriminala, neki će se u popravnom domu popraviti i postati pouzdani članovi društva, a nekima je tu čak i bolje nego kod svoje kuće, što je posebna tragedija. Te mlade osobe vas zapravo mole za pažnju i mogu vam svašta reći ako znate da saslušate.

Jovan Todorović, autor dokumentarnih i igrano-dokumentarnih filmova kao što su "Država izlaza" i "Beogradski fantom" ume da ih sasluša i otvori, a "Juvenile" je njegov najnoviji, pažljivo složeni uradak koji se nedavno pojavio na internetu.

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/YouTube

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. LICEMJERJE BEZ GRANICA: Mislite to u svoja četiri zida, ne moramo svi znati da ste budala

  13.07.2021.

  Lana Bobić

  LICEMJERJE BEZ GRANICA: Mislite to u svoja četiri zida, ne moramo svi znati da ste budala

 2. PRŽENJE MOZGA: Utvare iz našeg sokaka

  05.07.2021.

  Dinko Gruhonjić

  PRŽENJE MOZGA: Utvare iz našeg sokaka

 3. MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Noć u gradu

  21.06.2021.

  Marko Pogačar

  MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Noć u gradu

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije