IDE „KUMEK“

Promijenio ime u Milan Bandić i snima film o Milanu Bandiću

ritn by: I.F. | 30.05.2019.
IDE „KUMEK“: Promijenio ime u Milan Bandić i snima film o Milanu Bandiću
Gotovo 2.000 američkih dolara prikupio je Milan Bandić kako bi mogao snimiti film o Milanu Bandiću, a za 15 milijuna kuna Bandić je spreman da uopće ne snimi film o Bandiću. Pomalo je to zbunjujući uvod u najavu crowdfunding kampanje ekipe iz filmskog serijala „Gazda“ kojeg predvodi režiser koji se donedavno zvao Dario Juričan, ali se nakon službene promjene imena i prezimena, sada zove Milan Bandić, baš kao i junak njegovog trećeg filma iz ovog serijala, zagrebački gradonačelnik. „Film je to o Milanu Bandiću, čovjeku kojeg je sam Bog poslao da spasi Grad Zagreb“, stoji u opisu kampanje, gdje se, uz pozivanje na citate s Bandićeve web stranice i iz njegovih intervjua, navodi kako je zagrebački gradonačelnik na ključna mjesta stavljao samo kompetentne i stručne ljude, kao i to da ne pati za titulama, jer je on „doktor ljubavi, topline, zajedništva i širine“.

Gotovo 2.000 američkih dolara prikupio je Milan Bandić kako bi mogao snimiti film o Milanu Bandiću, a za 15 milijuna kuna Bandić je spreman da uopće ne snimi film o Bandiću. Pomalo je to zbunjujući uvod u najavu crowdfunding kampanje ekipe iz filmskog serijala „Gazda“ kojeg predvodi režiser koji se donedavno zvao Dario Juričan, ali se nakon službene promjene imena i prezimena, sada zove Milan Bandić, baš kao i junak njegovog trećeg filma iz ovog serijala, zagrebački gradonačelnik.

INTERVJU – REDATELJ „GAZDE“: „Godinu dana su nas ignorirali, a onda su se jučer sjetili da bi prikazali film“

POGLEDALI SMO NOVOG „GAZDU“: Film o bolnoj hrvatskoj tranziciji

FILM O DINASTIJI TODORIĆ: Kako se u Hrvatskoj postaje gazda

Povodom početka crowdfunding kampanje koja se provodi na platformi Indiegogo ekipa filma je organizirala tiskovnu konferenciju gdje su predstavljeni ciljevi kampanje i gdje je javnost upoznata s dugometražnim dokumentarnim filmom u nastajanju koji će se zvati „Kumek“, a posvećen je najdugovječnijem zagrebačkom gradonačelniku koji već 16 godina upravlja gradom. Kako bi njihov naum bio ispunjen potrebno je u kampanji prikupiti poprilično ozbiljan iznos, 40.000 dolara, a osim na Indiegogou, ovaj se poduhvat može financirati i uplatom preko PayPala ili direktnom uplatom na žiro račun Hrvatskog centra za istraživačko novinarstvo i slobodu medija (HRCIN) koji stoji iza produkcije „Gazde“ (račun je otvoren u Zagrebačkoj banci, a njegov IBAN je HR9823600001102458120). U prvom danu prikupljeno je nešto manje od 2.000 dolara, samo putem Indiegogo platforme. 

Dario Juričan - Milan Bandić
Milan Bandić, glavom i bradom (FOTO: HINA/Admir Buljubašić)

„Za iznos od 15 milijuna kuna spremni smo ne objaviti film. Tolika je cijena slobode, koju je platio odvjetnik Marijan Hanžeković da Milan Bandić izađe na slobodu“, rekao je bivši Juričan, a današnji Bandić, pokazujući osobnu iskaznicu s promijenjenim imenom i prezimenom. 

Film je već dijelom snimljen, jer se još 2016. godine počelo s prikupljanjem materijala te su snimljeni prvi kadrovi u Hercegovini, točnije u općini Grude gdje je gradonačelnik Bandić rođen. Ekipa prati i sudske procese vezane uz Bandića, a trenutno je u tijeku 13 takvih postupaka, među kojima i oni za poznate afere kao što su „Agram“, „Nadstrešnice“ i „Krašograd“. Film sufinancira Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), a premijera bi se trebala održati u veljači sljedeće godine, nakon čega će biti stavljen u javno dostupnu domenu, s obzirom da je teško vjerovati kako će neka od domaćih TV kuća pokazati interes za otkup ovoga filma. Naime, upravo nekoliko sati nakon presice ekipa filma primila je odbijenicu s HRT-a za njihov drugi film „Gazda: Početak“ koji se bavio majstorom hrvatske privatizacije Miroslavom Kutlom, dok se prvi film bavio posrnulim poduzetnikom Ivicom Todorićem, i to u vrijeme dok još nije posrtao. 

„Ne postoji interes HRT-a za otpočinjanje pregovaračkog postupka“, kratko su poručili iz nacionalne TV kuće, a identičnu poruku je istog dana dobilo još nekoliko filmskih ekipa, među kojima i autori „Srbenke“, autentične dokumentarne priče u režiji Nebojše Slijepčevića. Zanimljivo je kako je za „Srbenku“ zainteresiran gigantski HBO, gdje će se ovaj film moći pogledati od 20. lipnja, ali ne i HRT koji bi trebao pokrivati važne teme i domaću produkciju. No, vratimo se „Kumeku“. 

Kao glavni suradnik bivšeg Juričana, a sadašnjeg Bandića, u ulozi novinara-istraživača našao se Hrvoje Appelt, a izvršni producent je Tibor Keser

“Od Holdinga je bilo nemoguće dobiti podatke o osobama koje se nalaze na optužnicama u desetak afera, suradnika i prijatelja Milana Bandića koji su našli utočište u Zagrebačkom Holdingu. Od Grada Zagreba ne mogu se dobiti informacije o korisnicima vile Zagreb u Mošćeničkoj Dragi, o organizatoru Adventa te o službenicima i namještenicima koji imaju dozvolu biti u upravnim i nadzornim odborima tvrtki, te imati vlastite tvrtke. Posebno je zanimljivo da nam je Ured Predsjednice odbio dati putni nalog s njenog putovanja u BiH od 14. do 16. svibnja 2018. godine, iako je Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost predložio da se stupanj tajne ‘ograničeno’ može skinuti”, naveli su samo neke od problema na koje su naišli u dosadašnjem radu na „Kumeku“.

Dario Juričan - Milan Bandić
Osobna Milana Bandića (FOTO: HINA/ik)

Kampanja će trajati narednih 20 dana, a do sad su je, putem Indiegogoa, podržale 43 osobe. U kampanji su osmišljeni i perkovi zanimljivih naziva, kao što su „Kikaš“, „Pajdo“, „Rođo“ i „Kum“. Kako i priliči „Kum“ je rezerviran za one koji bi uplatili iznos od 5.000 dolara, a za takvu će uplatu ekipa osobno doći kod uplatitelja i održati mu privatnu projekciju. 

„Film je to o Milanu Bandiću, čovjeku kojeg je sam Bog poslao da spasi Grad Zagreb“, stoji u opisu kampanje, gdje se, uz pozivanje na citate s Bandićeve web stranice i iz njegovih intervjua, navodi kako je zagrebački gradonačelnik na ključna mjesta stavljao samo kompetentne i stručne ljude, kao i to da ne pati za titulama, jer je on „doktor ljubavi, topline, zajedništva i širine“.

Kako bi se film finalizirao potrebno je još snimiti igrane scene, odnosno rekonstrukcije, pribaviti i platiti licence arhivima za korištenje materijala u filmu, potom se ide u finalnu montažu, snimanje naracije i miksanje zvuka, zatim odabir i snimanje glazbe, pa koloriranje slike i na koncu titlovanje na engleski jezik, jer ekipa želi da ovu lijepu hrvatsku priču pogledaju i ljudi izvan Hrvatske. U planu je i razvoj igrice za mobilne telefone koja mi se također zvala „Kumek“, a hoće li se prikupšiti dovoljno novca za sve planirano znat ćemo za 20 dana.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: HINA/Dario Grzelj

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

  2. SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

    02.04.2024.

    Bojan Tončić

    SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

  3. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije