BETONIRANJE ZELENIH POVRŠINA

Bandićev investitor ima plan, ali na Sigetu kažu - No pasaran!

ritn by: I.K. | 11.10.2018.
BETONIRANJE ZELENIH POVRŠINA: Bandićev investitor ima plan, ali na Sigetu kažu - No pasaran!
Udruga građana Siget već duže od godinu dana prosvjeduje protiv planirane gradnje u svojoj četvrti, navodeći da ovdje trgovački centar nije potreban, odnosno da Sigetu, ako se već želi graditi, kronično nedostaje prostora za sadržaje javne namjene. Prošle godine svom su Vijeću gradske četvrti predali i peticiju s 1.249 potpisa, kojom izražavaju protivljenje investitorskim planovima Vlade Leke. „Obzirom da se ponovno pojavio investitor s ‘dorađenim’ projektom i da se pokreće pitanje izgradnje, odlučili smo organizirati javni prosvjed na kojem ćemo iskazati svoje nezadovoljstvo, obrazložiti svoje argumente i tražiti da se na gradskoj čestici izgradi trg sa javnim sadržajem – knjižnica i čitaonica, igraonice, manje trgovine – poput onog u Zapruđu, koji je uostalom i bio u planu još 70-ih godina. Stoga pozivamo građane da se odazovu u što većem broju“, poručuju iz Udruge građana Siget.

Novozagrebačka četvrt Siget novo je mjesto okršaja lokalne zajednice s građevinskim investitorima iskusnih u odnosima s gradskim strukturama. Predmetnom građevinskom investitoru ime je Vlado Leko, vlasnik je tvrtke Castrum nekretnine, a u Sigetu želi graditi trgovačko-poslovni centar, na lokaciji preko puta ulaza u Velesajam, na zelenoj površini koju Sigećani smatraju zelenom oazom.

Slučaj je dramatičniji tim što obuhvat graditeljskog projekta zahvaća i područje na kojem se nalazi nekoliko obiteljskih kuća. U pitanju su kuće koje su vlasnici nekoć otkupili od obližnjeg Brodarskog instituta. Jedna od kuća već je srušena, a priprema se rušenje još jedne, jer se nalazi na potezu na kojem Grad Zagreb planira pružiti cestu uz Lekin trgovačko-poslovni objekt. Stanari kuću za sada nisu voljni prodati, ali nalaze se pod pritiskom i prijetnjom izvlaštenja.

Udruga građana Siget već duže od godinu dana prosvjeduje protiv planirane gradnje, navodeći da trgovački centar ovoj četvrti nije potreban, odnosno da Sigetu, ako se već želi graditi, kronično nedostaje prostora za sadržaje javne namjene. U rujnu prošle godine stanovnici Sigeta svom Vijeću gradske četvrti (Novi Zagreb - zapad) predali su i peticiju s 1.249 potpisa, kojom stanovnici Sigeta izražavaju protivljenje investitorskim planovima Vlade Leke.

Meta graditeljske vizije Vlade Leke (ILUSTRACIJA: UGS)

"Obzirom da se ovih dana ponovno pojavio investitor s ‘dorađenim’ projektom i da se pokreće pitanje izgradnje, odlučili smo organizirati javni prosvjed na kojem ćemo iskazati svoje nezadovoljstvo, obrazložiti svoje argumente i tražiti da se na gradskoj čestici izgradi trg sa javnim sadržajem – knjižnica i čitaonica, igraonice, manje trgovine – poput onog u Zapruđu, koji je uostalom i bio u planu još 70-ih godina prošlog stoljeća. Stoga pozivamo građane da se odazovu u što većem broju", poručuju iz Udruge građana Siget.

Peticiju protiv planirane gradnje, zajedno s primjedbama na izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana, stanovnici Sigeta dostavili su i Gradskom uredu za prostorno uređenje, neposredno prije nego je ovaj ured dodijelio građevinsku dozvolu Vladi Leki, odnosno njegovom poduzeću Castrum nekretnine.

"U rujnu prošle godine, za vrijeme javne rasprave o izmjenama i dopunama GUP-a, pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Sanja Jerković donosi odluku o tome kako sporno zemljište nije od strategijskog interesa. Gradonačelnik Milan Bandić poslije toga izdaje lokacijsku dozvolu Castrum nekretninama za izgradnju prodavaonice robe dnevne potrošnje. S obzirom da su odluke donesene za vrijeme javne rasprave, dok su građani - Udruga građana Siget i VMO - predavali primjedbe za izmjenu za spomenutu česticu, skupili smo potrebnu dokumentaciju i predali prijavu na Državno odvjetništvo", navode iz Udruge građana Siget.

U međuvremenu su na Sigetu održali i Zbor građana, s kojeg su također poručili da ne žele gradnju trgovačko-poslovnog centra, a podnesena je i žalba na postupak izdavanja lokacijske dozvole od strane Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, komunalne poslove i promet.

Niti investitor, dakako, nije mirovao. Rekosmo, jedna od četiri kuće u nizu već je srušena, a u planu je i rušenje najmanje još jedne kuće, čiji se vlasnik do sada na sve načine pokušavao oduprijeti planovima Grada i investitora. U ovom sudaru investitorskog interesa s potrebama i željama lokalne zajednice, vlasnik tvrtke Castrum nekretnine Vlado Leko svakako je u prednosti.


Plan kojim su u Sigetu "oduševljeni" (IZVOR: UGS)

Naime, u pitanju je poduzetnik koji najmanje deset godina uspješno surađuje s gradom, pri čemu je Grad Zagreb prema njegovim interesima izuzetno blagonaklon. S Vladom Lekom, odnosno s njegovim tvrtkama Grad Zagreb je prije deset godina sklapao poslove zamjene zemljišta, a zamjene zemljišta pri kojima je Grad za visoko vrijedno zemljište dobivao lošije i manje vrijedne parcele bila je i ostala jedna od najvećih afera gradske vlasti na čelu s Milanom Bandićem. Organi gonjenja svojevremeno su pokušavali procesuirati te poslove, ali toga se po svemu sudeći odustalo.

Također, valja dodati da je protiv investitora Vlade Leke u srpnju ove godine podignuta optužnica zbog zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, a pronevjera za koju ga se tereti teška je gotovo deset milijuna kuna. Investitor se, međutim, ne da smesti. Nakon graditeljskih zahvata na području neposredno uz jezero Bundek, pri kojima je ulogu ključnog partnera također igrala Bandićeva administracija,  Siget je nova meta Lekine graditeljske vizije.

Stanovnici Sigeta pokušat će dati otpor, a prvi prosvjed najavljen je za nedjelju, 14. listopada.

"Ovim putem pozivamo da nam se pridruže sve zainteresirane Udruge, Inicijative i političke Stranke , kao i osobe iz javnog života. Pokažimo da nam je stalo! Prosvjed će se održati na livadi kod benzinske postaje u Sigetu (ugao Froudeove i ulice Siget) od 16 do 19 sati", najavljuju iz Udruge građana Siget.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Udruga građana Siget


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

    19.04.2024.

    Srđan Puhalo

    UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

  2. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

  3. SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

    02.04.2024.

    Bojan Tončić

    SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije