DUŠA SARAJEVA

U čast Davorinu Popoviću "osvanuo" golemi mural

ritn by: Lupiga.Com | 06.05.2019.
DUŠA SARAJEVA: U čast Davorinu Popoviću "osvanuo" golemi mural
Fenomenalan mural u čast Davorinu Popoviću, pjevaču legendarnih Indexa, benda koji je, kako kažu, u Sarajevu bio popularniji od Beatlesa, dovršen je danas u sarajevskoj Radićevoj ulici, nedaleko od poznate knjižare Buybook. Iza oslikavanja sarajevske i jugoslavenske legende stoji udruga Obojena klapa, a mural visok 15 i širok pet metara izvela su dvojica uličnih umjetnika iz ove udruge, Benjamin Čengić Zian i Alen Ramčević, dok idejno rješenje potpisuje Armin Numanović, inače student Akademije likovnih umjetnosti. Jednom prilikom legendarni Pjevač je uz smijeh ispričao kako čovjek izvan Sarajeva može biti nevjerojatno popularan, ali čim se vrati u grad na Miljacki prvi znanac dobacit će mu „đesi šupak, šta ima?“. Danas ga Sarajevo, u kojem je i preminuo 18. lipnja 2001. godine, iznimno cijeni pa ne treba čuditi što mu je posvećen ovakav mural.

Fenomenalan mural u čast Davorinu Popoviću, pjevaču legendarnih Indexa, benda koji je, kako kažu, u Sarajevu bio popularniji od Beatlesa, dovršen je danas u sarajevskoj Radićevoj ulici, nedaleko od poznate knjižare Buybook. 

PJEVAČ, SRETAN TI ROĐENDAN: Zašto je Davorin Popović bio toliko voljen i zašto je ostao voljen i nakon smrti?

IN MEMORIAM: Davorin Popović sanja naše snove

Iza oslikavanja sarajevske i jugoslavenske legende stoji udruga Obojena klapa, a mural visok 15 i širok pet metara izvela su dvojica uličnih umjetnika iz ove udruge, Benjamin Čengić Zian i Alen Ramčević, dok idejno rješenje potpisuje Armin Numanović, inače student Akademije likovnih umjetnosti. Mural je financirala Vlada Kantona Sarajevo, u sklopu održavanja Dana Kantona Sarajevo i festivala Pop Art. 

Davorin Popović
„Slušaj, da ti Pjevač nešto kaže“ (FOTO: Facebook/Vlada Kantona Sarajevo)

Davorin Popović, rođen je 23. rujna 1946. godine u Sarajevu gdje je bio poznat pod nadimcima Pimpek i Pjevač. Dok je ovaj prvi dobio zbog neobične izrasline pored uha pa su ga poslovično duhovite Sarajlije odmah prekrstile u Pimpek, drugi je zapravo nadjenuo sam sebi jer je priču često započinjao riječima – „Slušaj, da ti Pjevač nešto kaže“. Studirao je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, a osim muzikom, bavio se i košarkom. Oni koji su ga trenirali kažu da je bio veliki talent te da je velika šteta što se košarke ostavio već s 22 godine.

Jednom prilikom Pjevač je uz smijeh ispričao kako čovjek izvan Sarajeva može biti nevjerojatno popularan, ali čim se vrati u grad na Miljacki prvi znanac dobacit će mu „đesi šupak, šta ima?“. Dan prije nego će u njegovom rodnom gradu početi rat, Pimpeku i slavnom nogometašu Safetu Sušiću navodno se javio zloglasni Arkan i rekao im: "Bježite iz Sarajeva!". Pjevač će o tome poslije reći: "Ja sam ostao. Pa gdje ću bježat? Šta bi bilo sa Sarajevom da sam ja otišao?". Danas ga Sarajevo, u kojem je i preminuo 18. lipnja 2001. godine, iznimno cijeni pa ne treba čuditi što mu je posvećen ovakav mural. Pjevač je bio jedan od onih ljudi koji čine dušu Sarajeva.

Davorin Popović
Indexi su u Sarajevu bili veći od Beatlesa, a Pjevač je bio veći od Lennona (FOTO: Facebook/Vlada Kantona Sarajevo)

Za kraj vam donosimo i priču o tvrdnji koju smo iznijeli u uvodu. Novinar Petar Luković opisao je svojevremeno zgodu koju je doživio na koncertu Indexa u Londonu. Glazbom Indexa i Davorinovim glasom očarana Engleskinja, koja je na koncertu stajala do Lukovića, okrenula se u jednom trenutku prema Lukoviću i rekla mu: "Da su ovi momci rođeni u Londonu bili bi veći od Beatlesa!" Luković joj je odgovorio: "Gospođo, ovi momci su u Sarajevu puno veći od Beatlesa". "Pero s onog sveta" nije lagao. Indexi su u Sarajevu bili veći od Beatlesa, a Pjevač je bio veći od Lennona. 

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Facebook/Vlada Kantona Sarajevo

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Forsiranje loše prošlosti

  23.08.2021.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Forsiranje loše prošlosti

 2. OTETO IZ TMINE: Žigosano medijsko zlo

  22.08.2021.

  Bojan Tončić

  OTETO IZ TMINE: Žigosano medijsko zlo

 3. LICEMJERJE BEZ GRANICA: Mislite to u svoja četiri zida, ne moramo svi znati da ste budala

  13.07.2021.

  Lana Bobić

  LICEMJERJE BEZ GRANICA: Mislite to u svoja četiri zida, ne moramo svi znati da ste budala

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije