DIHOTOMIJA VINILU (1975.-1985.)

Izloženi omoti Jugotonovih ploča

ritn by: I.F. | 16.05.2019.
DIHOTOMIJA VINILU (1975.-1985.): Izloženi omoti Jugotonovih ploča
Arsen Dedić, Gabi Novak, Oliver Dragojević, Tereza Kesovija, Mišo Kovač, samo su neka od velikih glazbenih imena koje je Ivica Jakić fotografirao za omotnice njihovih visokotiražnih ploča u izdanju Jugotona u vremena kada je ta diskografska kuća bila najveći izdavač ploča u Jugoslaviji. Dio Jakićevog rada izložen je ovoga tjedna na zagrebačkom Fakultetu strojarstva i brodogradnje (FSB) na izložbi nazvanoj „Dihotomija vinilu (1975.-1985.)“. Upravo je taj fakultet završio Jakić, inženjer strojarstva, a njegovi su radovi izloženi povodom obilježavanja stote obljetnice FSB-a. Za tu je priliku Jakić i odabrao fotografije koje su nastale u vrijeme njegova studiranja. Uz omote ploča na izložbi su postavljene i neke njegove umjetničke i nekomercijalne fotografije, među kojima i one na kojima se Jakić nalazi s fotoaparatom u vremena kada je snimao spomenuta izdanja te s fotoaparatom danas.

Arsen Dedić, Gabi Novak, Oliver Dragojević, Tereza Kesovija, Mišo Kovač, samo su neka od velikih glazbenih imena koje je Ivica Jakić fotografirao za omotnice njihovih visokotiražnih ploča u izdanju Jugotona u vremena kada je ta diskografska kuća bila najveći izdavač ploča u Jugoslaviji. Dio Jakićevog rada izložen je ovoga tjedna na zagrebačkom Fakultetu strojarstva i brodogradnje (FSB) na izložbi nazvanoj „Dihotomija vinilu (1975.-1985.)“. Upravo je taj fakultet završio Jakić, inženjer strojarstva, a njegovi su radovi izloženi povodom obilježavanja stote obljetnice FSB-a. Za tu je priliku Jakić i odabrao fotografije koje su nastale u vrijeme njegova studiranja.

Uz omote ploča na izložbi su postavljene i neke njegove umjetničke i nekomercijalne fotografije, među kojima i one na kojima se Jakić nalazi s fotoaparatom u vremena kada je snimao spomenuta izdanja te s fotoaparatom danas.

Arsen Dedić
Rimska ploča Arsena Dedića (FOTO: Nikola Knežević/Croatia Records)

„Radovi Ivice Jakića nastali su u vrijeme njegova studiranja na Fakultetu, a obuhvaćaju dvije sasvim različite i međusobno suprotstavljene serije radova. Konfrontiraju funkcionalnu i umjetničku fotografiju, portrete umjetnika i motive geometrijskih struktura oko nas, osjećaje i racionalnost. Kao takve su rad fotografa i inženjera – svjetlo i kompozicija u funkciji cilja razlikovna su značajna dobrih majstora fotografije“, stoji u najavi izložbe koja će biti otvorena sve do 14. lipnja, svakim radnim danom od 10 do 15 sati.

Ivica Jakić
Ivica Jakić nekad i sad (FOTO: Nikola Knežević/Croatia Records)

Jakić danas živi na relaciji Austrija – Švicarska – Hrvatska. Tijekom studentskih godina bavio se i modnom te industrijskom fotografijom. Surađivao je s Vjesnikom i časopisom Start za koje je radio seriju fotoreportaža iz Londona, Kaira, San Francisca, Bejruta, New Yorka … Još kao mladi inženjer strojarstva zaposlio se u Egiptu, radio je na izvozu strojeva u Rusiju i nabavci dijelova za Nuklearnu elektranu Krško. Već 1984. godine u Austriji otvara svoju tvrtku, a i danas se bavi poslovima u struci, kao što je i do danas zadržao ljubav prema fotografiji.

Ivica Jakić
Dive ispred svojih ploča (FOTO: Nikola Knežević/Croatia Records)

 

Gabi Novak
Gabi Novak (FOTO: Nikola Knežević/Croatia Records)

 

Ivica Jakić
Radovi Ivice Jakića (FOTO: Nikola Knežević/Croatia Records)

 

Ksenija Erker
Ksenija Erker (FOTO: Nikola Knežević/Croatia Records)

 

Mišo Kovač
Mišo Kovač u prvom planu (FOTO: Nikola Knežević/Croatia Records)

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Nikola Knežević/Croatia Records

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. LICEMJERJE BEZ GRANICA: Mislite to u svoja četiri zida, ne moramo svi znati da ste budala

  13.07.2021.

  Lana Bobić

  LICEMJERJE BEZ GRANICA: Mislite to u svoja četiri zida, ne moramo svi znati da ste budala

 2. PRŽENJE MOZGA: Utvare iz našeg sokaka

  05.07.2021.

  Dinko Gruhonjić

  PRŽENJE MOZGA: Utvare iz našeg sokaka

 3. MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Noć u gradu

  21.06.2021.

  Marko Pogačar

  MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Noć u gradu

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije