ČETVRT STOLJEĆA „DESETKE“

Kultni album Hladnog piva napokon na vinilu

ritn by: T.M. | 20.12.2022.
ČETVRT STOLJEĆA „DESETKE“: Kultni album Hladnog piva napokon na vinilu
„Cilj nam je bio snimiti najglasniji najbrži album ikada i sad kad slušam pjesme s 'Desetke' se čudim verbalnoj rafalnoj paljbi na 'Ne volim te', 'Nema više' i 'Anoreksiku'“, zaključuje Mile Kekin, frontmen Hladnog piva, prisjećajući se nastajanja albuma „Desetka“ koji je objavljen davne 1997. godine. Povodom tih 25 godina ovaj kultni album po prvi puta od sada je dostupan na vinilu nastalom uz suradnju sa zagrebačkom diskografskom kućom Dancing Bear. Od početničkih koncerata s rodbinom i djevojkama u publici krajem osamdesetih godina kada su počeli s bazom u zagrebačkim Gajnicama, postali su jedan od najpoznatijih punk rock bendova u Hrvatskoj. Mile Kekin s nostalgijom se prisjetio snimanja ovog albuma nastalog u suradnji s Janezom Križajem, glazbenim producentom zaslužnim za izdavanje albuma brojnih regionalnih bendova,

„Cilj nam je bio snimiti najglasniji najbrži album ikada i sad kad slušam pjesme s 'Desetke' se čudim verbalnoj rafalnoj paljbi na 'Ne volim te', 'Nema više' i 'Anoreksiku'“, zaključuje Mile Kekin, frontmen Hladnog piva, prisjećajući se nastajanja albuma „Desetka“ koji je objavljen davne 1997. godine. Povodom tih 25 godina ovaj kultni album po prvi puta od sada je dostupan na vinilu nastalom uz suradnju sa zagrebačkom diskografskom kućom Dancing Bear

Od početničkih koncerata s rodbinom i djevojkama u publici krajem osamdesetih godina kada su počeli s bazom u zagrebačkim Gajnicama, postali su jedan od najpoznatijih punk rock bendova u Hrvatskoj. U samo deset godina postali su jedan od najuspješnijih bendova ovog žanra te iako nisu prodali muda svirali su svuda. Uzori, ili kako oni kažu, ono što su svirali kada bi svirali, ono što im ide, vidjeli su u bendovima kao što su Ramones, Sex Pistols, Dead Kennedys, Motorhead, AC/DC, Judas Priest, Zabranjeno pušenje, Električni orgazam, Stones, Beatles, Azra i mnogi drugi. 

Njihovom prvom fazom koju je obilježio iskonski punk zvuk možemo smatrati prve albume - “Džinovski” i “G.A.D.”, koji uz ''Desetku'' čine trilogiju što je oblikovala hrvatsku punk rock scenu devedesetih. Taj treći album, koji sada dobiva vinilnu varijantu, sniman je u Ljubljani.

Frontmen Hladnog piva, benda koji je odnedavno na pauzi, s nostalgijom se prisjetio snimanja ovog albuma nastalog u suradnji s Janezom Križajem, glazbenim producentom zaslužnim za izdavanje albuma brojnih regionalnih bendova, 

„Kao prvo, nisam vjerovao da je prošlo već četvrt stoljeća, ali datum na izdanju je neumoljiv i kaže 1997. godina, kad sam imao 26 godina. Sjećam se dobro snimanja i kako smo dane i noći provodili u studiju Metro kod producenta Janeza Križaja u centru Ljubljane. Kao što i samo ime studija sugerira, Metro je bio u podrumu, bez prozora, ali i bez tuša. Nakon nekoliko dana smo se osjećali k'o rudari koji izlaze iz jame pa im treba malo vremena da im se oči naviknu na sunce“, prisjeća se Kekin koji već neko vrijeme „pliva“ u solo glazbenim vodama.

Album „Desetka“ donio je hitove koji su se do danas održali kao dio popularne kulture u Hrvatskoj, a tom prilikom valja istaknuti „Ne volim te“, „Nema više“ i „Roštilj“ kao pjesme prigodne za svako vikend druženje, kako kaže Kekin.

„Sjećam se kako smo za 'Roštilj' dugo tražili aranžman da bi na kraju Janez samo iznio dva mikrofona u predsoblje studija, gdje su bili kauč i fotelje, a mi smo samo na akustičnoj gitari i s par boca odsvirali pjesmu koja se baš takva našla na albumu. Tako je, uz minimalne probe i pripreme, rođen klasik i soundtrack svakog roštilja koji drži do sebe“, objašnjava Kekin.

Od tada je uspjeh Hladnog piva samo rastao te se danas ekipa iz Gajnica može pohvaliti brojnim uspjesima.

„Ovim su se pjesmama upisali u povijest. Iza njih je danas osam studijskih albuma, tri koncertna albuma, dva DVD-a te niz hitova čiji su britki stihovi secirali društvene fenomene“, primjećuju iz zagrebačke izdavačke kuće Dancing Bear, zadovoljni jer su na ovaj način obilježili 25 godina od izdavanja „Desetke“. Napravljen je remastering zvuka albuma koji će od sada biti dostupan i na novom formatu, vinilu, a ne samo na CD-u i kaseti, kao što je to bilo do sada. Gatefold omot ploče sadržavat će i fotografije koje je za Hladno pivo napravio Damil Kalogjera, ali i sve tekstove pjesama s tog albuma.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Dancing Bear

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

  2. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije